x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. 7 rețete de gustări sănătoase pentru școală

Sfaturi în bucătărie. 7 rețete de gustări sănătoase pentru școală

de Redacția Jurnalul    |    12 Noi 2024   •   10:45
Sfaturi în bucătărie. 7 rețete de gustări sănătoase pentru școală
Sursa foto: Unsplash.com

Pachețelul de școală al copiilor poate reprezenta o adevărată provocare pentru părinți. În afară de sandvișuri cu mezeluri sau cașcaval, există alte variante sănătoase și delicioase.

Copiii au nevoie să consume ingrediente care le oferă energie pe termen lung, să le susțină concentrarea și buna dispoziție. 

Poți alege astfel pâine integrală împreună cu piept d e  pui sau curcan, avocado, roșii și salată verde. 

O altă alegere este iaurtul, în care poți adăuga fructe proaspete sau congelate ș puțină miere. 

Totodată, ouăle fierte cu morcovi, castraveți sau ardei gras ăiat felii este o gustare pe cât de delicioasă, pe atât de sănăoasă. 

Batoanele din ovăz, preparate acasă cu fulgi de ovăz, unt de arahide și puțină miere, sunt o altă opțiune hrănitoare.

Fructele deshidratate, combinate cu nuci sau migdale, oferă o gustare crocantă, ușor dulce și plină de nutrienți.

Sandviș sănătos

Un sandviș oferă o combinație echilibrată de proteine, legume și carbohidrați, fiind sățios și potrivit pentru pauza de masă a celor mici.

Ingrediente

  • 2 felii de pâine integrală sau pâine toast
  • 2-3 felii de șuncă de pui sau curcan (sau o sursă de proteine, ca un ou fiert)
  • 1 felie de brânză sau cașcaval
  • câteva felii subțiri de castravete și roșie
  • câteva frunze de salată verde sau baby spanac
  • 1 linguriță de humus, cremă de brânză sau unt (opțional)

Mod de preparare

Se unge o parte a fiecărei felii de pâine cu puțin humus, cremă de brânză sau unt, pentru un plus de aromă și textură cremoasă. Pe una dintre feliile de pâine se așează frunzele de salată sau spanac, urmate de șunca de pui sau curcan, felia de brânză și feliile de castravete și roșie.

Se acoperă cu a doua felie de pâine, presând ușor pentru a fixa ingredientele. Sandvișul se poate tăia pe diagonală pentru a obține două triunghiuri, mai ușor de manevrat pentru copii.

Biscuiți cu ovăz și banane

Biscuiții cu ovăz și banane sunt un desert simplu, sănătos și foarte ușor de preparat, perfect pentru un snack rapid sau o gustare între mese.

Ingrediente

  • 2 banane coapte
  • 120 g fulgi de ovăz
  • 1 linguriță esență de vanilie (opțional)
  • 50 g stafide sau ciocolată neagră, mărunțită (opțional)

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se pregătește o tavă de copt, tapetată cu hârtie de copt. Bananele se pasează cu o furculiță până se obține o pastă omogenă.

Se adaugă fulgii de ovăz peste pasta de banane și se amestecă bine până când ingredientele sunt complet omogenizate.

Dacă se dorește, se adaugă esența de vanilie, stafidele sau bucățelele de ciocolată. Din amestec se formează mici bile, care se aplatizează ușor pentru a obține forma de biscuiți. Acestea se așează pe tava de copt, lăsând un spațiu între ele.

Tava se introduce în cuptor și biscuiții se coc timp de 12-15 minute sau până când devin ușor aurii pe margini. Se lasă la răcit complet înainte de servire.

Sandviș cu humus și legume

Combinația dintre humusul cremos și legumele crocante oferă atât o explozie de arome, cât și un aport nutritiv echilibrat de proteine, fibre și vitamine.

Ingrediente

  • 2 felii de pâine integrală
  • 2 linguri de humus
  • câteva felii de morcov, ardei roșu și castravete, o frunză de salată

Mod de preparare

Se unge humusul pe una dintre feliile de pâine. Se așează deasupra legumele și frunza de salată, apoi se acoperă cu a doua felie de pâine. Sandvișul se taie în pătrățele mici, pentru a fi mai ușor de mâncat.

Tortilla cu pui și brânză

Rulourile de tortilla cu pui și brânză sunt excelente atât reci, cât și ușor încălzite, iar combinația de arome și texturi le face să fie o alegere perfectă pentru pachetul de școală.

Ingrediente

  • 1 tortilla mică
  • 1 felie de piept de pui fiert
  • 1 lingură de cremă de brânză
  • câteva frunze de baby spanac

Mod de preparare

Se unge tortilla cu crema de brânză, apoi se așează feliile de pui și spanacul. Se rulează strâns și se taie în rondele. Rulourile se păstrează ușor în folie de plastic până la ora prânzului.

Batoane de granola 

Batoanele de  granola preparate în casă reprezintă o gustare hrănitoare.

Ingrediente

  • 1 cană de fulgi de ovăz
  • 1 banană bine coaptă
  • 2 linguri de miere
  • 2 linguri de unt de arahide
  • 1/4 cană de fulgi de ciocolată neagră

Mod de preparare

Banana se pasează până devine piure. Se amestecă cu mierea și untul de arahide, apoi se adaugă ovăzul și fulgii de ciocolată. Compoziția se pune într-o tavă mică tapetată cu hârtie de copt și se nivelează. Se lasă la rece până se întărește, apoi se taie în batoane.

Biluțe de brânză și legume

Biluțele de brânză și legume sunt aperitive savuroase, ușor de făcut și de personalizat, fiind perfecte pentru mese festive, gustări sau bufete. Aceste mici delicii se fac dintr-un amestec de brânză cremoasă, legume proaspete și diverse condimente, toate modelate în biluțe compacte, atrăgătoare și pline de gust.

Ingrediente

  • 100 g de brânză proaspătă de vaci
  • 1 morcov mic dat pe răzătoare
  • 1 lingură de pătrunjel tocat fin
  • sare
  • piper după gust

Mod de preparare

Brânza se amestecă bine cu morcovul ras și pătrunjelul, apoi se condimentează. Din amestecul obținut se formează biluțe mici, care se pot servi alături de câțiva biscuiți sărați.

Brioșe cu legume

Brioșele cu legume sunt o opțiune versatilă și sănătoasă, potrivită atât pentru copii, cât și pentru adulți. Ele pot fi servite reci sau calde și sunt ideale pentru orice moment al zilei, fiind o modalitate gustoasă de a introduce mai multe legume în alimentație.

Ingrediente

  • 1 ou
  • 2 linguri de iaurt
  • 1/2 cană de făină integrală
  • 1/4 cană de morcov și ardei tocați fin
  • 1 linguriță de praf de copt
  • sare
  • piper după gust

Mod de preparare

Oul se bate cu iaurtul, apoi se adaugă făina, praful de copt și legumele. Se omogenizează bine compoziția și se pune în forme mici de brioșe. Se coc la 180°C pentru 15-20 de minute, până devin aurii și ușor ferme, potrivit hellotaste.ro.

×
Subiecte în articol: culinar gustari elevi scoala sandvis