x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar A Serious Man: Un evreu şi trei rabini

A Serious Man: Un evreu şi trei rabini

de Tudor Cires    |    04 Mar 2010   •   00:00
A Serious Man: Un evreu şi trei rabini
Sursa foto: /cinemagia.ro

Puţine filme sunt atât de imprevizibile şi poartă atât de clar marca realizatorilor lor! "A Serious Man", semnat de fraţii Cohen, mizează pe parabola evreiască potrivit căreia dibuk, spiritul răului în folclorul ebraic, bântuie, necunoscut şi neexplicat. Duhul poartă în sine o tulburătoare şi tragică poveste a unor vieţi netrăite.

Filmul are structura unei istorisiri tipic evreieşti. Larry Gopnik, profesor universitar, e părăsit de soţia sa pentru cel mai bun prieten, un pensionar libidinos care dă meditaţii. Arthur, fratele lui Larry, e imobilizat în casă, incapabil să lucreze, şi doarme pe canapea. Danny, fiul său, are probleme de disciplină la şcoala evreiască, iar fiica sa, Sarah, îi fură din portofel pentru că vrea să-şi facă operaţie estetică la nas. În acest timp, Larry primeşte la facultate scrisori anonime vizând împiedicarea titularizării sale, iar un student vrea să-l mituiască.

O COMEDIE NEAGRĂ
Luptând disperat pentru a găsi echilibrul, Larry cere sfaturi de la trei rabini. Cine îl va putea ajuta să facă faţă nenorocirilor şi să devină un om fără probleme? În viaţa lui Larry coincidenţele dezastruoase se înlănţuie, debandada zilnică pare de neoprit, iar nota finală e de un tragic absurd. Care să fie locul lui Dumnezeu în aceste aranjamente? "A Serious Man" e un film original ca structură a scenariului şi de aceea nu poţi spune: "L-am mai văzut!".

Conceptul său e tipic evreiesc: fără stele de cinema, cu lecţii de ebraică, prânzuri de sabbath şi multe glume criptice. Cadrul face trimitere la comunitatea evreiască din SUA, cu cartierele etnice din midwest, şi propune atenţiei o tipologie mai puţin cunoscută: cea a evreului neasimilat, a cărui viaţă e urmărită de acelaşi arbitrar caracteristic unei mari părţi a societăţiii americane din anii '60 ai secolului trecut.

 

Pâinea de Sabbath
În ebraică, pâinea de Sabbath se numea "Hallŕ", denumire care desemna în trecut cota de azime (pâini) care era datorată de comunitate rabinului. Evreii aşkenazi numeau această pâine "barhes", care este o formă coruptă a cuvântului "berahot", care înseamnă "binecuvântare".

Ingrediente: 1 kg făină, 75 g drojdie, 125 g zahăr, 350 ml apă fiartă, 175 ml ulei, două ouă, trei linguriţe de sare.

Preparare: Dizolvă drojdia în apă, apoi adaugă zahărul şi aproximativ o jumătate din cantitatea de făină. Lasă să dospească aşa 15-30 de minute. Când aluatul a început să se umfle, adaugă restul ingredientelor, frământă şi lasă din nou la dospit pentru zece minute. Frământă din nou puţin, pune aluatul într-o covată de lemn, acoperă-l şi lasă-l să dospească, la loc cald, timp de două ore.

Frământă-l din nou, rupându-l cu mâinile în mai multe bucăţi, cum se face când se frământă cozonacul. Lasă aluatul să mai crească 20-30 de minute. Modelează cu mâinile o pâine plată (precum focaccia), apoi aşaz-o într-o tavă unsă cu ulei şi presărată cu făină. Unge pâinea cu ou bătut şi dă-o la cuptor, la foc potrivit, pentru 30-35 minute.

×
Subiecte în articol: oscar 2010