x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Agenda gurmanda

Agenda gurmanda

25 Oct 2006   •   00:00

Pauza de cafea

Familiile urbane contemporane uita in fiecare zi sa mai manance impreuna. Este concluzia trista la care am ajuns, auzind adesea, peste tot, fraze precum: "Cu un sandvis de la fast-food mi-am aranjat pranzul pe ziua de azi" sau "Mananca si tu ce gasesti prin frigider ca eu tocmai am mancat".

Ritmul alert al vietii cotidiene si "proasta calitate a timpului", cum ar spune Gabriel Garcia Marquez, face ca intrunirile familiale in jurul unei mese pline cu bucate proaspete sa devina doar un deziderat. Fugim astfel de buna-voie de adevarate momente de fericire, desi ne plangem la fiecare pas de lipsa lor.

Ce ar fi sa ne inchipuim ca macar o data pe saptamana membrii propriei familii sunt invitatii nostri la masa? Sa gatim atunci ce stim noi ca le place lor cel mai mult si sa aranjam masa intr-un mod festiv. Adica incercam sa cream un microunivers in care buna-dispozitie, prietenia, familia... sa fie la ele acasa. Alegem farfuriile cele mai frumoase, tacamurile cele mai de pret si paharele cele mai potrivite. Si chiar daca nu suntem noi cei mai priceputi bucatari, ospatul va fi cu atat mai gustos, cu cat compania ne va fi atat de draga.

EVENIMENTE
In tara
  • Bucate din Tara Oasului. 29 octombrie, Negresti-Oas. Iubitorii folclorului autentic sunt invitati, la 29 octombrie, la Muzeul Tarii Oasului din Negresti pentru a face cunostinta cu dansul si bucatele din zona.
  • Serbarile Toamnei la Valenii de Munte. 27-29 octombrie, Valenii de Munte. Editia a VIII-a a evenimentului aduce in prim-plan targul de toamna al producatorilor de pe Valea Teleajenului.
  • Focul lui Sumedru la Moeciu. 25 octombrie, Moeciu. Focul lui Sumedru este o sarbatoare cu un pronuntat caracter funerar, cu radacini precrestine.

    In lume
  • Festivalul gastronomic. 1 octombrie-1 noiembrie, Moscova. La eveniment participa 56 dintre cele mai bune restaurante din capitala Rusiei.
  • World Food Ukraine 2006. 31 octombrie-3 noiembrie 2006, Ucraina. Organizatorii doresc sa arate ca Ucraina este un partener de afaceri de incredere in industria alimentara.
  • Feast of Food. 28 octombrie, Malborough, Marea Britanie. Vor participa 60 de specialisti din industria alimentara, care isi vor expune preparatele culinare si bauturile. (C.C.)
  • ×