CALENDAR GASTRONOMIC
Traind in mijlocul naturii, oamenii au fost, inca de la inceput, influentati, dar si speriati in acelasi timp, de forta ei. Sfarsitul lui noiembrie aduce primele semne ale unui posibil declin al vietii: primele ninsori si furtuni napraznice, suieratul crivatului care destrama tacerea noptii si lupii ce se apropie din ce in ce mai mult de sate. In imaginatia celor dinaintea noastra, acestea erau dovezi ale prezentei unor forte malefice, dusmanii cei mai de temut: strigoii cei fara de odihna. Framantarile vantului au fost asociate cu sufletele prinse in capcana dintre cele doua lumi.
DUHURILE RELE. In credinta populara, in ajunul Sfantului Andrei (29 noiembrie), la miezul noptii, se deschid portile de pe taramul celalalt, iar strigoii se plimba nestingheriti pe pamant. Si asta pana la Sfantul Gheorghe, cand incepe sa creasca busuiocul.
Daca te prinde noaptea pe drum si esti nevoit sa treci pe la o raspantie, este bine sa ai la tine usturoi sau apa sfintita pentru a alunga duhurile rele. Si casele sunt protejate in ajunul Sfantului Andrei. Locurile de comunicare cu exteriorul (geamuri, usi, hornuri) se ung cu usturoi, iar vasele se intorc cu gura in jos (ca sa nu se ascunda strigoii sub ele).
OBICEIURI. Tot in aceasta zi, de obicei seara, fetele nemaritate fac turta Sfantului Andrei. Pentru aceasta se foloseste aceeasi cantitate de apa neinceputa, sare si faina, masurate cu o coaja de nuca. Fiecare fata isi coace singura turta, una deosebit de sarata, o mananca, iar in timpul noptii isi va visa ursitul in persoana aceluia care-i va da apa sa-si potoleasca setea.
In alte zone, se coace un colac ce are in interior un catel de usturoi. Dupa aceea se asaza intr-un loc cald si ferit. Dupa o saptamana se cerceteaza daca a incoltit usturoiul si a inceput sa-si faca loc la suprafata. Acesta este un semn de noroc, toate dorintele implinindu-se. Pentru a-si afla norocul, oamenii asaza intr-un vas, de cu seara, boabe de grau la incoltit. Daca va creste graul frumos, este semn bun, de bunastare.
Alteori se pun crengute in apa, ce vor inflori o data cu trecerea timpului. Cu ele vor sorcovi copiii in prima zi a noului an. O alta credinta arhaica spune ca in noaptea dinaintea Sfantului Andrei toate animalele vorbesc. Dar nimeni nu are curiozitatea sa stea sa le asculte. Pur si simplu, cel care le aude vorbind moare.
Citește pe Antena3.ro
RITUALURI MAGICE CU USTUROI
|
De Sfantul Andrei este obligatoriu sa mananci usturoi, pentru ca el te apara de strigoi. Exista chiar si o formula magica ce trebuie rostita: "Usturoiul are cruce si eu am cruce-n frunte".
Tot usturoiul putea vindeca si diverse boli. Pe vremuri, cand cineva se simtea rau, pisa nitel usturoi si il amesteca cu otet. Apoi se ungea in dreptul locului dureros si boala disparea.
|
23 - 29 NOIEMBRIE
| ||
|