DICTIONAR GASTRONOMIC
Untul este un produs alimentar obtinut ca urmare a aglomerarii globulelor grase din lapte. Untul din laptele de vaca are in compozitie 80% grasime, 15% apa si proteine, lactoza, acid lactic si saruri.
Exista si unt vegetal, obtinut in urma presarii unor plante, seminte sau fructe (unt de cocos, de cacao sau de palmier). Untul vegetal este folosit si in industria farmaceutica sau pentru obtinerea cosmeticelor. Este un aliment obisnuit inca din cele mai vechi timpuri. Arabii, dar mai ales sirienii, aveau o modalitate mai neobisnuita de a obtine unt: se jupuia pielea de pe o capra si se umplea pe jumatate cu lapte, iar restul cu aer. Dupa ce se sigila, se atarna de doua bete si era lasata sa se legene in aer pana cand inauntru se forma untul. Atunci cand mormantul lui Tutankhamon a fost deschis, printre multele obiecte pretioase s-au descoperit: un ulcior cu vin, felii de paine si... unt. Iar "Judecata", una dintre scenele de pe peretii mormantului, cuprindea urmatoarea propozitie: "Ea i-a asezat in fata unt intr-o farfurie grandioasa". Pentru egipteni, untul era alimentul zeilor. Primii crestini credeau ca untul ii putea proteja de puterile raului. In secolul al XII-lea, untul era la mare pret, scandinavii schimbandu-l pe butoaie cu vin.
|
|