BUCATARIE SI DRAGOSTE
Trec zilele iernii si eu⦠imi aduc aminte, cu lacrimi calde si cu sughituri dulci⦠de tata, cel ale carui brate mi-au fost primul leagan, cel care m-a invatat sa mananc, cel care m-a invatat sa gatesc doar de placere, din iubire, numai pentru iubire.
Framant cu mainile jilave de untura coca⦠plamadeala fainei cu apa. O intind foaie, o stropesc cu unsoare calda si o "mazgalesc" lenes cu branza, cu ou si iarasi cu branza, in taina sarata a placintelor dobrogene⦠imi aduc aminte cum gatea el. Patimas. Cu ardoarea amantului dornic sa isi satisfaca iubita panâ la primii zori ai zilei ce urmeaza. Asa era el. Gatelnitele lui erau iuti si sugubete, erau sortite sa aduca iubire femeii care le gusta. Ce tantose erau fripturile lui, umezite cu vin si umplute cu mere, iepurii adormiti de focul plitei, de izul vinului, de fumul focului si berbecul sau batalul, protapit peste noapte in lighean de saramura! Se incotopeneau mandre farfuriile lui de atata mancare, iar eu, copila, furam din ochii lui de Arlechino iubirea⦠de a gati! Gatesc acum placinte cu branza, iepuri atipiti la caldura, purcelusi indesati cu mere si batal, strangulat la ceas de seara, ca pastrama⦠la amorâ¦
BERBECUT IN VIN
DE PORTO
|
Pentru o masa in doi, menita sa respire si, de ce nu, sa inspire, soapte de amor, se asorteaza la pastrama astfel pregatita vinul licoros⦠|
Citește pe Antena3.ro