x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Amintiri din bucatarie

Amintiri din bucatarie

de Cristiana Isopescu    |    22 Feb 2006   •   00:00
Amintiri din bucatarie
BUCATARIE SI DRAGOSTE
Trec zilele iernii si eu… imi aduc aminte, cu lacrimi calde si cu sughituri dulci… de tata, cel ale carui brate mi-au fost primul leagan, cel care m-a invatat sa mananc, cel care m-a invatat sa gatesc doar de placere, din iubire, numai pentru iubire.

Framant cu mainile jilave de untura coca… plamadeala fainei cu apa. O intind foaie, o stropesc cu unsoare calda si o "mazgalesc" lenes cu branza, cu ou si iarasi cu branza, in taina sarata a placintelor dobrogene… imi aduc aminte cum gatea el. Patimas. Cu ardoarea amantului dornic sa isi satisfaca iubita pan’ la primii zori ai zilei ce urmeaza. Asa era el. Gatelnitele lui erau iuti si sugubete, erau sortite sa aduca iubire femeii care le gusta. Ce tantose erau fripturile lui, umezite cu vin si umplute cu mere, iepurii adormiti de focul plitei, de izul vinului, de fumul focului si berbecul sau batalul, protapit peste noapte in lighean de saramura! Se incotopeneau mandre farfuriile lui de atata mancare, iar eu, copila, furam din ochii lui de Arlechino iubirea… de a gati! Gatesc acum placinte cu branza, iepuri atipiti la caldura, purcelusi indesati cu mere si batal, strangulat la ceas de seara, ca pastrama… la amor…

BERBECUT IN VIN DE PORTO
  • INGREDIENTE: 800 g pastrama de berbecut, 100 ml ulei de masline extravirgin, doua cepe, o capatana de usturoi, un mar verde, 400 ml vin de Porto (sau vin roze dulce), 10 g seminte de chimen, piper verde boabe, busuioc verde, sare, o lingurita cu zahar.
  • PREPARARE: Cepele se taie julien si se asaza apoi "pat de ceapa" intr-o tava. Deasupra se pune pastrama, taiata fasii. Se stropeste cu ulei de masline. Se curata marul, se taie in sferturi si se pun in tava. Se garniseste cu busuioc verde, piper boabe, sare si chimen. Se toarna vinul de Porto si se adauga zaharul. Se acopera tava cu folie de aluminiu si se lasa intr-un loc racoros o noapte intreaga. Dupa acest rastimp, se introduce tava la cuptor, cu tot cu vin si mirodenii. Se mentine si folia. Se lasa la foc potrivit timp de o ora. Incercati friptura cu o furculita. Cu cat este mai frageda carnea, cu atat inseamna ca este mai bine patrunsa. Pastrama de berbecut se poate servi cu mere coapte "betive", dar si cu legume proaspete, doar inabusite.
    Pentru o masa in doi, menita sa respire si, de ce nu, sa inspire, soapte de amor, se asorteaza la pastrama astfel pregatita vinul licoros…
  • ×