x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ansoa - Peste foarte mic, gust deosebit

Ansoa - Peste foarte mic, gust deosebit

de Cristina Andreea Calin    |    21 Aug 2006   •   00:00
Ansoa - Peste foarte mic, gust deosebit

Ansoa este un peste scump, un kilogram ajungand la 1.000 RON. De aceea, este folosit pentru a da preparatelor eleganta si gust deosebit.

Ansoa este un peste de dimensiuni foarte mici, care nu depasesc 13 centimetri. Cel mai adesea este pescuit din Marea Mediterana. Pestele ansoa se poate conserva in saramura sau in ulei sau se poate lasa la uscat. Romanii foloseau acest peste pentru a crea un sos denumit "garum", un stalm al gastronomiei vremurilor de atunci. De asemenea, era produs in cantitati industriale pentru ca rezista foarte mult si putea fi comercializat in locuri cat mai indepartate. Astazi este un ingredient de baza al salatei Caesar si al spaghetelor alla Puttanesca, dar este folosit ocazional si ca toping pentru pizza.

Din cauza ca ansoa are o aroma foarte puternica, este deseori folosit ca ingredient al sosurilor de peste, incluzand si sosul Worcestershire. De cele mai multe ori, ansoa se gaseste in comert conservat, sub forma de rulouri sau fasii. Daca vreti sa ii desarati, cea mai rapida cale este sa tineti pestele pentru cateva ore in lapte de vaca. Trebuie avut grija, pentru ca fileurile de ansoa sunt mult mai sarate decat rulourile.

PREGATIRE. Pestele se marineaza pentru a avea un gust deosebit

VARIETATI. Daca veti achizitiona ansoa conservat in ulei, trebuie sa il curatati inainte de a-l folosi. De asemenea, ansoa se mai gaseste si sub forma de pasta, pentru a putea fi incorporat mult mai usor in sosuri. Pentru cei care considera mirosul de ansoa preaputernic, se poate folosi ansoa italienesc, care poarta denumirea de "alici" si are carnea alba.

PIATA. Insa de cele mai multe ori se gaseste pe piata ansoa cu carnea cu nuante de rosu, cel mai mare producator la ora actuala fiind Marocul. In Romania, ansoa se gaseste in aproape toate magazinele alimentare, sub diverse forme. Pretul unui borcanel de 150 de grame este in medie 17 ron.

PESCUIT EXCESIV
Pretul foarte ridicat al acestui peste se datoreaza in mare parte faptului ca din cauza pescuitului excesiv apele au fost depopulate. Tarile riverane Mediteranei le-au impus pescarilor limite la cantitatile de ansoa pescuite pentru a salva specia.

TARTINE

Ingrediente: 400 g bagheta, 400 g rosii, 250 g branza mozzarella, 100 g file ansoa.

Preparare: Bagheta se feliaza si apoi se prajeste. Rosiile se curata de coaja, se spala si se taie felii subtiri. Fileul de ansoa se spala. Mozzarella se feliaza subtire. Pe feliile de bagheta se adauga feliile de rosii, cele de mozarella si fileul de ansoa. Se gratineaza pentru a se topi branza.
×
Subiecte în articol: gastronomie ansoa