GEOGRAFII CULINARE / China
La 17 februarie,
chinezii intra intr-un nou an: Anul Porcului de Foc. Previziunile sunt optimiste, anuntandu-se o perioada favorabila tuturor activitatilor, un an plin de bucurie si de noroc. In acelasi timp, creativitatea va fi pe primul plan in toate domeniile.
GEOGRAFII CULINARE / China
La 17 februarie, chinezii intra intr-un nou an: Anul Porcului de Foc. Previziunile sunt optimiste, anuntandu-se o perioada favorabila tuturor activitatilor, un an plin de bucurie si de noroc. In acelasi timp, creativitatea va fi pe primul plan in toate domeniile. Si este nevoie de creativitate, caci Anul Nou chinezesc trebuie sarbatorit timp de cincisprezece zile, perioada in care incaperile sunt ornate festiv, iar mesele sunt incarcate cu zeci de preparate ingenioase si, in acelasi timp, exotice pentru noi, europenii.
Cum se stabileste
Anul nou chinezesc nu are o data fixa, asa cum se intampla in cazul Revelionului european. Este de fapt o problema de raportare. Chinezii au ca punct de reper in stabilirea calendarului ciclul lunar, spre deosebire de europeni, care folosesc calendarul solar. Insa ciclul lunar are aproximativ 29 de zile si jumatate. Pentru a "prinde din urma" calendarul solar, chinezii au descoperit o solutie ingenioasa: la cativa ani se adauga o luna in plus. Asa se face ca, in 2006, Anul Nou a inceput la data de 29 ianuarie, iar anul acesta de-abia peste cateva zile, la 17 februarie.
Daca data este mobila, nu acelasi lucru se poate spune despre semnificatiile si ritualurile acestei perioade, pastrate cu strictete de mii de ani. In fiecare din cele cincisprezece zile, cat tine sarbatorirea Anului Nou chinezesc, se desfasoara un ritual aparte. Astfel, in prima zi, considerata a fi cea mai importanta, sunt celebrati stramosii. Membrii familiei se asaza impreuna la masa, vegheati de spiritele ancestrale ale familiei, realizandu-se astfel o legatura intre trecut, prezent si viitor. In ziua a cincea este bine sa stai in
casa, pentru ca este perioada in care te poate vizita "Zeul bogatiei" si trebuie sa fie cineva care sa-l primeasca. In urmatoarele zile, chinezii isi viziteaza rudele sau prietenii.
Purtatoare de noroc
|
Superstitii
In aceasta perioada, chinezii evita sa foloseasca anumite cuvinte care pot sa atraga ghinionul. De exemplu, nimeni nu pronunta cuvAntul âmoarte". Nu se mai vorbeste despre ceea ce s-a ntAmplat anul trecut, pentru ca totul trebuie sa aiba un nou nceput. PAna la data de 17 februarie se platesc toate datoriile, ca sa nu urmeze un an lipsit de prosperitate.
|
Doamna Zhao-Yuan Zheng, stabilita de ceva timp in Romania, ne dezvaluie cateva dintre elementele care pot atrage norocul si bunastarea in noul an. Cele mai importante sunt mancarurile speciale. Fructele de mare pot duce la indeplinirea celor mai staruitoare dorinte. Crevetele asigura viata lunga si prospera, iar salatele cu peste crud - noroc si prosperitate. In seara de Anul Nou, chinezii obisnuiesc sa se imbrace in haine de culoare rosie, culoare ce are puterea de a inlatura spiritele rele, servesc preparate traditionale, iar apoi se uita la televizor sau joaca diferite jocuri. La miezul noptii, cerul ia foc, atunci cand artificiile strapung intunericul. Artificiile reprezinta mijlocul modern prin care se ureaza "ramas bun!" anului vechi si este primit cu mare bucurie cel nou. De altfel, la miezul noptii, chinezii deschid usile pentru a-i permite vechiului an sa plece.
Comunitatea chineza din Romania, destul de numeroasa, numara zilele care o mai despart de trecerea intr-un an nou. Cu toate acestea, cei mai multi dintre ei vor pleca pentru a sarbatori Anul Nou pe meleagurile natale. Cei care se vor decide sa ramana vor putea petrece alaturi de cei dragi la restaurantele cu specific chinezesc, care isi asteapta oaspetii cu gustoase specialitati traditionale.
|
Coltunasi fierti
Se face mai intai un aluat din faina si apa, apoi se intinde intr-o foaie. Se amesteca legume de sezon taiate marunt si carne de porc tocata. Se adauga condimente chinezesti (de regula ghimbir, ardei iute, piper rosu, sare etc.). Foaia se taie in patratele si in mijlocul fiecaruia se asaza o parte din compozitie. Se impatureste aluatul si se preseaza marginile cu degetele. Coltunasii se fierb in apa sau se prajesc in ulei.
|
|
|
Salau umplut
Se ia salaul si i se taie coada si capul. Se taie carnea in fileuri subtiri, care se umplu cu legume: morcovi, castraveti si ceapa taiate in betisoare, ciuperci chinezesti ("urechi de lemn"). Rulourile se leaga cu un fir de ceapa verde, apoi se prajesc in ulei incins. Pe un platou se asaza rulourile, in forma de peste, adaugandu-se capul si coada trecute prin ulei incins. Pentru a aduce noroc, pestele se asaza intreg pe masa, iar rulourile trebuie sa fie 12, cate luni are anul.
|
|