Unul dintre cele mai cunoscute aperitive, Salata Caesar, are o istorie destul de banala. Inventata din "ceea ce se mai gasea prin frigider", a devenit un preparat-vedeta creat special pentru vedete. Este salata preferata a lui Clark Gable.
Anul 1924. Zi ploioasa. Dupa un sfarsit de saptamana zgomotos, petrecut in orasul Tijuana, Mexico, cateva vedete de la Hollywood se pregatesc sa se intoarca la munca. Dar cum ploaia nu conteneste, toti decid sa astepte intr-un restaurant pana se mai lumineaza cerul. Bucatarul-sef si patronul restaurantului, Caesar Cardini, imigrant italian, a fost pus in situatia de a prepara ceva deosebit pentru clienti deosebiti. Inventata pe moment, salata a fost o surpriza pentru "onoratii oaspeti". Cu atat mai mult cu cat ea a fost preparata chiar de fata cu actorii. Reteta originala continea laptuca, usturoi, oua tinute un minut in apa fiarta, ulei de masline, crutoane, parmezan dat prin razatoare, sos Worcestershire, sare si piper. In timp, ingredientele s-au inmultit, la reteta originala au fost adaugate ansoa, mustar, otet de vin. Secretul acestei salate este prospetimea. Toate ingredientele trebuie sa fie de calitate si sa fie proaspete. Multi prepara aceasta salata fara ou, ei folosesc tofu, sau pun mai mult mustar.
RETETA
|
Intre timp, apa trebuie sa fie fiarta. Se pune oul in apa si se lasa aproximativ 45-60 de secunde. Se scoate, se sparge in vasul de salata si se amesteca bine cu sare, piper, sos Worcestershire si zeama de la o lamaie. Se adauga ulei de masline si iar se amesteca, pana se face un sos de consistenta unei maioneze. Se adauga jumatate din branza. Se amesteca sosul cu salata in vas, dupa care se presara crutoanele si restul de branza. Se poate servi cu carne de pui, friptura sau creveti. |