FAST FOOD
Se numeste tabbouleh sau tabouli (daca vi se pare ca suna mai pe romaneste) si este o⦠salata. Dar nu orice fel de salata.
Printre ingrediente se afla grau bulgur (va voi povesti imediat despre ce este vorba), patrunjel, suc de lamaie, ulei, rosii, ceapa si menta. Asta, daca ne gandim doar la reteta traditionala libaneza. Astazi, se adauga in mod frecvent si usturoi, busuioc, carne (de pui, vita sau curcan), boabe de porumb si lista ar putea continua, dar nu chiar la nesfarsit. In Libanul de odinioara, tabbouleh se putea servi la inceputul mesei, in farfurii ornate cu felii de rosii si frunze mari de salata. Alteori, se foloseau frunze fragede de salata, varza sau vita-de-vie in loc de tacamuri. Dar nu toate salatele tabbouleh au acelasi gust. Cele traditionale libaneze au o pronuntata aroma de patrunjel proaspat. Secretul este sa-l toci marunt-marunt, folosind un cutit foarte bine ascutit. In nici un caz nu trebuie sa trisezi si "sa insarcinezi" cu aceasta activitate un robot de bucatarie. Vei regreta cu siguranta! Pe de alta parte, rosiile trebuie sa fie foarte coapte, zemoase si dulci. As putea spune ca, in acest sens, cea mai buna alegere o reprezinta rosiile cherry. In alte retete de tabbouleh predomina gustul graului bulgur. Este o problema de gust. Si pentru ca tot am pomenit acest ingredient mai putin intalnit la noi, trebuie sa va fac musai cunostinta cu el. Graul bulgur nu este altceva decat grau obisnuit, fiert, uscat in cuptor si apoi sfaramat. Poate nu vi se pare mare lucru. Dar s-ar putea sa va razganditi cand veti afla ca aceasta "activitate" se desfasura in Orientul Mijlociu inca de acum 4.000 de ani. Biblia ne povesteste ca babilonienii, hititii si evreii obisnuiau sa "produca" grau bulgur. Mai tarziu, aceasta indeletnicire s-a raspandit si printre egipteni, romani si arabi. Mai mult, imparatul Chinez Shen Nung (2800 i.H.) considera graul una dintre cele cinci plante sacre, alaturi de orez, soia, mei si orz. Unul dintre motive era si cel mai important: asigura hrana populatiei. Graul era rezistent la boli, la atacurile insectelor si putea fi pastrat pentru perioade mari de timp. Inainte de a-l gati, graul bulgur este inmuiat in apa clocotita, pentru a deveni mai moale. La ce mai poate fi folosit in afara de salata noastra? Ei bine, se poate gati un delicios pilaf sau chiar falafel.
|
TABBOULEH CU MENTA SI PATRUNJEL |
|
TABBOULEH CU CASTRAVETITABBOULEH CU MASLINECitește pe Antena3.ro TABBOULEH CU CEAPA VERDE |