x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Apreciere - Ospatarul meloman

Apreciere - Ospatarul meloman

de Anna Borca    |    03 Iun 2006   •   00:00
Apreciere - Ospatarul meloman

Bogata sa colectie de discoteca, una din cele mai importante se pare din aceasta parte a Europei, a fost cautata atat de simpli amatori de muzica, cat si de compozitori si interpreti ai vremii.

George Enescu, Dinu Lipatti, Ionel Perlea, George Georgescu, Vasile Voiculescu, K. Zambaccian, Pallady, G. Petrascu... Muzicieni, poeti, pictori, colectionari de arta... Sunt cateva din personalitatile culturii romanesti a caror prietenie a innobilat viata lui A. Apostol.

Cine era acest favorit al legendarelor nume? Un ospatar. Istoricul restaurant Continental din Bucuresti intre cele doua razboaie mondiale devenise localul frecventat de elitele spiritului datorita surprinzatoarei personalitati a aromanului A .Apostol. Nu doar ambientul (vioara lui Grigoras Dinicu, vocea Mariei Tanase etc.), calitatea mancarurilor si a serviciului il atrageau.

RECUNOASTERE. Dintr-o confesiune facuta noua de Marcel Zambaccian, nepotul celebrului colectionar, care il cunoscuse si el pe ospatarul meloman, am aflat ca in "Insemnarile unui amator de arta", unchiul sau relateaza, plin de simpatie si de pretuire, despre discutiile pe care le avea cu Apostol. Zambaccian aprecia ca parerile personale ale ospatarului, fie ca era vorba de muzica sau pictura, erau ascultate cu atentie de celebrii sai interlocutori.

Criticul de arta Radu Petrescu prezentand in anul 1967 intr-un numar din revista Arta plastica, figuri de colectionari romani, il descrie astfel: "Unul din cei obisnuiti sa castige bani multi si sa consume spectaculos va fi privit cu interes de la o masa a Restaurantului Continental pe acel barbat inalt, corpolent, cu voce groasa si grava, cu par buclat si ochi ulisseeni, linistiti si fini ca si trasaturile fetei, impecabil in smochingul sau, trecand tihnit printre mese si oprindu-se uneori aplecat asupra unei note de plata, alteori pentru a face conversatie cu niste clienti, printre care celebri interpreti straini: Casals, Gieseking, Weingartner, Menuhim, Janigro s.a., in trecere prin Bucuresti..."

DATE BIOGRAFICE. Nascut la 27 martie 1898, in talpa Bascovinei (Vlasca), din parinti macedoneni, a ramas orfan printr-o tragica imprejurare la varsta de patru ani. A fost crescut de o bunica. Studiile primare le-a facut la Gaiesti. Inca de atunci s-a remarcat pentru vocea frumoasa si urechea muzicala. La 14 ani se angajeaza ca ospatar. Se stabileste in Bucuresti. Din 1919 a inceput sa-si constituie celebra discoteca (colectie de discuri), ajunsa pare-se cea mai bogata din aceasta parte a Europei.

CONSIDERATIE. In modesta sa locuinta din Strada dr. Clinciu nr.6, compozitorii si interpretii vremii, amintiti mai sus, il frecventau pentru a consulta inregistrari de negasit in alta parte.

Ca o recunoastere a bogatiei discografice, celebrele case de discuri "Columbia" si "His Master’s Voice" l-au declarat in 1932 consilier onorific.

In insemnarile "Din amintirile unui ospatar", Ion Dulgheru afirma in anii 1975: "Nu stim ce s-a intamplat cu aceasta comoara, proprietarul ei nemaifiind in viata..."

Constatand slaba calitate a serviciilor si tinuta "oboreana" , in unele restaurante care afiseaza la intrare "un car de stele", ne intrebam retoric: "Unde sunt ospatarii de altadata?!"
×
Subiecte în articol: gastronomie