x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Arborele genealogic" din bucătărie

0
Autor: Magda Cristina Ursache 12 Noi 2009 - 00:00
/Copyright Editura Curtea Veche
Să fii bucătar înseamnă "să navighezi printre mâncăruri", ne spune Jamie Oliver într-una dintre cărţile sale. Teoria lui este următoarea: nu trebuie să cunoşti prea multe reţete, dar trebuie să ştii foarte bine cum se pot pregăti câteva mâncăruri simple, care sunt baza imaginaţiei şi a fanteziei tale. Pornind de la ele, te poţi lansa în orice combinaţie culinară, iar succesul nu se va lăsa prea mult aşteptat.

Pornind de la imaginea "arborelui genealogic", Jamie Oliver propune două tipuri de clasificare a reţetelor: reţeta-părinte şi reţetele-copii. Una dintre aceste "reţete-părinte" este cea a sosului pesto, pe care v-o prezentăm şi noi astăzi. Nu înainte însă de a vă spune o mică poveste, de la Jamie Oliver citire.

"Cu mulţi ani în urmă, am lucrat cu un ospătar pe nume Angus, care nu gătea niciodată. Într-o zi, între diverse servicii, îmi dădea o mână de ajutor, alegând frunzele de busuioc cu care urma să fac sos pesto proaspăt. Mă văzuse de câteva ori cum îl preparam şi voia să încerce şi el, aşa că l-am învăţat. «Incredibil», a spus. «E atât de uşor încât poate să îl facă până şi un idiot!»"

Ei bine, nu e chiar acesta mesajul pe care vrem să vi-l dăm. De fapt, ideea este următoarea: ca să îţi reuşească mâncărurile complicate nu trebuie să ştii decât să pregăteşti foarte bine reţetele cele mai simple.

 

Comentariul lui Jamie
Mai întâi vă voi arăta o reţetă uşoară de sos pesto, apoi o să vă dau câteva idei despre cele mai bune întrebuinţări ale sale - ca să nu-l serviţi tot timpul numai cu paste făinoase. Pentru a prepara sos pesto, puteţi investi într-un robot de bucătărie bun, însă puteţi folosi şi un mojar. Dacă v-a rămas o lamă tocită de la robotul de bucătărie, nu o aruncaţi; păstraţi-o special pentru sosul pesto sau marinate, ca să "stoarceţi" aroma din ingrediente în loc să le tocaţi.

Poate vi se pare o idee bună să prăjiţi seminţele de pin până când se rumenesc, ca să capete o aromă de nuci, dar în sosurile pesto într-adevăr gustoase pe care le-am încercat în Italia seminţele erau foarte puţin prăjite, dând mai curând o notă cremoasă decât o aromă de nuci. În mod normal, sosul pesto se prepară cu busuioc verde, dar puteţi folosi şi busuioc roşu, dacă găsiţi - arată bine. Într-o variantă ceva mai americană, se folosesc frunze de rucola în loc de busuioc - au o aromă puternică, interesantă, alături de carnea prăjită, dar eu prefer reţeta clasică.

 

Idei pentru utilizarea sosului pesto
Cu pui fript
Pentru patru persoane, luaţi un pui de două kg. Fierbeţi două kg de cartofi cu o lămâie întreagă, ca să prindă aromă. Scurgeţi apa, scoateţi lămâia şi împungeţi-o de câteva ori cu un cuţit, apoi introduceţi-o în interiorul puiului. Zdrobiţi o mână de frunze de rozmarin proaspăt, stropiţi-le cu ulei de măsline şi introduceţi-le de asemenea în pui. Coaceţi puiul timp de 30 de minute la 220 grade Celsius, apoi puneţi în tavă cartofii fierţi şi introduceţi tava în cuptor pentru o oră, până când puiul este gata şi cartofii s-au rumenit. În continuare, mie îmi place să prepar sosul pesto la masă - durează doar patru minute dacă aveţi totul pregătit. Dar puteţi să-l preparaţi şi în timp ce puiul e în cuptor, după cum preferaţi. Serviţi sosul pesto cu pui şi cu nişte cartofi buni bine rumeniţi, pâine ciabatta, o salată verde uriaşă şi nişte bere.

Cu scoici
Aceasta este o mâncare cremoasă cu scoici, care seamănă puţin cu metoda franţuzească de a servi scoicile cu un sos de usturoi. Când puneţi sos pesto cu usturoi într-o supă caldă va răspândi o aromă uluitoare în întreaga încăpere. Pentru patru persoane, luaţi două kg de scoici frumoase, aruncaţi cochiliile deschise şi curăţaţi-le pe celelalte, dacă e nevoie. Aceasta înseamnă să smulgeţi firişoarele care atârnă de cochilii. Luaţi o cratiţă de dimensiune potrivită, încălziţi-o, adăugaţi vreo două linguri de ulei de măsline şi prăjiţi o ceapă curăţată şi tocată mărunt, trei sau patru căţei de usturoi curăţaţi şi tocaţi şi un ardei iute proaspăt, mic, curăţat de seminţe şi tăiat mărunt. Adăugaţi scoicile, împreună cu un pahar cu vin alb şi cu un pahar de smântână. Acoperiţi cu un capac şi fierbeţi la foc mic circa 10 minute, până ce se deschid cochiliile. Aruncaţi-le pe cele rămase închise. Adăugaţi o bucăţică de unt şi scuturaţi uşor cratiţa. Scoicile trebuie să se frăgezească. Adăugaţi puţină sare şi piper negru măcinat - deşi s-ar putea să nu fie nevoie de sare - şi puţină zeamă de lămâie. Serviţi într-un castron mare, cu toată zeama şi o mână de pătrunjel proaspăt sau de busuioc. Desupra puneţi cu lingura sos pesto. Este delicios dacă este servit împreună cu o baghetă caldă.

Cu bruschette
Când prietenii au venit la un picnic şi beau o bere în aşteptarea mâncării, prăjiţi câteva felii de pâine ciabatta, frecaţi-le cu un căţel de usturoi, apoi puneţi deasupra nişte sos pesto şi stropiţi-le cu puţin ulei de măsline.

Cu peşte
O mâncare simplă. Luaţi un file de peşte alb, cum ar fi cel de cod, şi frecaţi-l cu ulei de măsline. Condimentaţi cu sare şi piper negru proaspăt măcinat, apoi frigeţi-l pe grătar sau prăjiţi-l în tigaie şi serviţi-l acoperit cu o lingură mare de sos pesto, alături de o salată verde şi un pahar cu vin alb.

Citeşte mai multe despre:   secretele bucătăriei lui jamie

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X

(P)  Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X
Shed-X este un supliment 100% natural, cu actiune completa si garantata in scopul combaterii naparlirii excesive in maxim 3-6 saptamani. Este formulat stiintific de catre Doctori in Nutritia Animalelor pentru a respecta...

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star
Galerie Foto La doar șapte ani, Bella Devyatkina vorbește opt limbi străine și va face o demonstrație sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star....

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti
Momentul trecerii în neființă a unei persoane dragi este greu, de multe ori chiar traumatizant. Nimic nu poate alina definitiv durerea resimțită, însă există câteva lucruri care te pot ajuta să treci mai ușor...

Turismul balnear ne reface după pandemie

Turismul balnear ne reface după pandemie
După foarte mult timp de sedentarism și izolare, revenirea la tratamentele balneare este benefică atât pentru refacerea sistemului nostru imunitar, cât și pentru economie. Putem arde calorii și ne putem reface, du...

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie
Galerie Foto Mai bine să previi decât să repari, iar apoi să ajungi să cheltui sume enorme, și nu de puține ori cu efecte minime. Un principiu simplu, pe care România nu îl aplică în niciun sector al economiei, iar...

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon
Cea mai nouă ediţie Super Neatza cu Răzvan şi Dani, difuzată miercuri, 9 iunie, la Antena 1 s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, cu...

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână
Vicepreședintele Consiliului Județean Arad anunță startul zborurilor directe Arad - Antalya. Acestea au loc de trei ori pe săptămână. Cursele se vor opera până la sfârșitul lunii...

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021
Cântărețul canadian Bryan Adams, care a fotografiat personaje renumite, printre care Amy Winehouse, John Boyega și Regina Elisabeta a II-a, va realiza cea mai recentă ediție a calendarului Pirelli, conform...

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul
A găsi inspirația pentru a ne îmbogăți sufletul și a ne echilibra emoțiile pare a fi o călătorie nesfârșită, mai ales în timpul pandemiei. La urmă urmei, 2020 și 2021 reprezintă doi ani...

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela
Galerie Foto Doar 3 săptămâni îi mai despart pe telespectatori de finalul primului sezon Adela, serial difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1, iar noi personaje-cheie îşi vor face apariţia pentru a complica şi mai...

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”
Galerie Foto Patrizia Paglieri și fiul ei, Franci, au plecat pe Drumul Împăraților cu gândul de a învăța o lecție de viață, lucru care s-a și întâmplat. Cursa din Asia Express le-a adus surprize după surprize și...

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică
Galerie Foto Seara de luni a adus la Chefi la cuțite o mult așteptată victorie pentru echipa mov, condusă de chef Cătălin Scărlătescu, ce a câștigat detașat confruntarea pe echipe în ciuda faptului că se...

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală
Galerie Foto Finala sezonului 9 „Chefi la cuțite” vine cu o premieră în rândul show-urilor culinare din România. Pentru prima dată, telespectatorii Antena 1 pot câștiga cele trei meniuri complete din...
Serviciul de email marketing furnizat de