x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Arome de iarnă gustoasă

Arome de iarnă gustoasă

de Simona Chiriac    |    10 Dec 2010   •   16:10
Arome de iarnă gustoasă

141972-castane.jpgDacă vă doriţi să petreceţi Sărbătorile de iarnă hai hui, departe de casă, o destinaţie excelentă ar putea fi Viena. Şi asta nu doar pentru Târgul de Crăciun şi vinul fiert cu scorţişoară pe care-l savurezi pe stradă în învăluirea miilor de beculeţe care fac oraşul feeric. Mai sunt şi castanele coapte, uşor crestate ca să le întrezăreşti miezul, servite fierbinţi, în punguţe de hârtie. Îţi încălzesc mâinile şi îţi delectează simţurile cu aroma lor. Sau aţi putea gusta pe îndelete câteva castane glasate, aşezaţi comod la măsuţa unei cafenele, privind ninsoarea prin aburii unui cappuccino. Se simte cu adevărat că a venit iarna!

Dacă însă, vreţi să întâmpinaţi iarna în fotoliul de acasă, cumpăraţi un săculeţ cu castane. Imaginaţi-vă un moment de răsfăţ şi alegeţi cele mai frumoase castane. Crestaţi-le pe ambele părţi, fără a le răni miezul (pentru a se coace mai repede şi uniform), apoi puneţi-le într-o tavă în cuptor. Aşezaţi-vă comod şi pândiţi primele arome. Nu vor întârzia să apară! Răsturnaţi-le într-un coşuleţ şi gustaţi-le, una câte una, îndepărtând cu grijă coaja. Sunt mai delicioase calde, aşa că nu vă daţi bătuţi în faţa unei „armuri” mult prea fierbinţi.

Sau aţi putea pregăti piure de castane, o cremă excelentă pentru un tort răcoritor. Pentru asta se fierb castanele în coajă, aproximativ 45 de minute, se descojesc şi se mixează. Această compoziţie se amestecă bine cu unt, frişcă, zahăr şi rom după gust, astfel încât să se obţină consistenţa dorită. Tot ce mai trebuie făcut este să ungeţi blaturile de tort, iar la sfârşit să îmbrăcaţi totul în frişcă. Un tort ultra rapid şi uşor! Castanele glasate ¬ marrons glacés ¬ pot fi oferite în dar, fiind una dintre delicatesele cele mai râvnite de către cunoscători. Iar în unele după-amiezi aţi putea pune în ceaşca de cafea câteva picături de lichior de castane, una dintre specialităţile cu care se mândresc italienii.

Orice aţi alege, castanele sunt mereu o alternativă sănătoasă. Castanele nu conţin colesterol, au foarte puţine calorii, dar sunt bogate în carbohidraţi, astfel încât din făina obţinută se pot face prăjituri, plăcinte sau specialităţi de panificaţie, care îşi păstrează calităţile chiar şi după mai multe zile. Cele mai apreciate castane se culeg în regiunea italiană Mugello pentru că au un gust unic: o infuzie de note de vanilie şi alune.

Dar poate cele mai râvnite castane ar fi cele din Sant’ Alfio. Aici, la poalele Vulcanului Etna creşte un castan ce duce în spate multe mii de ani. Legenda spune că în Evul Mediu sub acest castan (a cărui trunchi are o circumferinţă de aproape 60 de metri) s-au adăpostit de furtună nu mai puţin de 100 de călăreţi. De aici şi numele pe care i l-au dat localnicii: Castanul celor o sută de cai.

Dar şi în România se pot întâlni castane şi castani de poveste. În fiecare an, la sfârşitul lunii septembrie, Baia Mare găzduieşte Sărbătoarea castanelor ce atrage vizitatori din întreaga ţară. Multe parade, concursuri, expoziţii, concerte, spectacole, dar şi o incursiune până în localitatea Tăuţii de Sus unde cresc cei mai bătrâni castani de la noi, cu înălţimi de peste 20 de metri şi având venerabila vârstă de 500 de ani.

×
Subiecte în articol: esenţe tari jurnalul de duminică