x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Arome de pe Tisa

Arome de pe Tisa

01 Noi 2006   •   00:00

Retete culese din Tara Maramuresului

Din sumar: Caiet de retete / Food world / Gust si aroma cu traditie / Reteta de vedeta - Grigore Lese / Brozbute ca la Harnicesti / ""Untesul"" Iov, bucatarul / La cocosul negru / In luna lui Brumar / Arhondaricul Rohiei / Muzeul lu’ Ion Botos / Acasa la socacita Axenia / Pun pe limba dragostea / Meniuri cu timbru / Agenda gurmanda / Pauza de cafea / Bucatar de rezerva /


Reteta de suflet

editorial de SIMONA LAZAR
Cobor stinghera in gara din Sighet. E octombrie, 6. Anul 1994. Plecasem de-acasa, de la Bacau, intr-o zi "ca vara". La Sighet ninge subtire si orasul miroase a castane coapte. Ar trebui sa scriu despre poezie, mai departe, caci la Sighet e festivalul Poetilor. Criticul Laurentiu Ulici traieste (in poveste) si tocmai se intreaba (si ne intreaba) cum este cu "generatiile" si "promotiile" de poeti…

Ar trebui sa scriu despre poezie si despre poeti, dar amintirile sunt mai adanci, impletite cu neputinta mea de a bea "un gat de horinca" maramureseana, din mere si pere. Arde pana in varful degetelor. Renunt si cer un pahar cu vin. (In ultima zi, poetul Vasile Muste avea sa ma cheme in bucataria restaurantului - se mai gasea in sticla vin pret de-un pahar; si n-avea cine sa-l bea, fiindca numai eu cerusem nevinovata licoare din struguri…).

Ar trebui sa scriu despre poezie? Ce ziceti atunci de o portie dubla de hribi cu smantana? Si tocana pripita alaturi? Mamaliguta - iata, o numesc a doua oara ca acasa, caci nu mi-i data limba dupa graiul maramuresenesc - e putin aspra. E din malai de la moara. Poate de pe Iza, poate de pe Mara… - imi spun, in vreme ce pe scena caminului cultural din Desesti cineva canta si tapureste. Da, sunt la Desesti acum. Pe seara. Abia ce-am fost in curtea casei parintesti a lui Gheorghe Parja, aflata pe-un deal, dincolo de biserica de lemn de pe la 1770. Poetul ne-a tot indemnat sa luam din horinca (n-am alternativa!), in vreme ce-o fatuta in strai de sarbatoare ne-mbia cu pancove. Gogosi d-ale morosenilor. Bune gogosi! Pufoase si aromate, asemeni diminetilor de duminica.

O toamna de-odinioara. In trenul care ma-ntoarce din Tara Poeziei, amintirile ard, cum arde un gat de horinca…

Toamna Targurilor

Interesul pentru produsele traditionale alimentare, curiozitatea de a afla cAt mai multe despre comoara gastronomica a lumii, pasiunea de a experimenta mAncaruri noi si de a raspunde provocarilor, ca si dorinta de a explora, cu ajutorul gustului, teritorii culturale nestiute - iata doar cAteva dintre motivatiile celor care iau cu asalt tArgurile culinare ale toamnei.

Romania, Europa si lumea ntreaga sunt pline de tArguri. Numai la Bucuresti, ntr-o singura saptamAna, s-au derulat cAteva astfel de manifestari dedicate alimentatiei, de la Salonul Gastronomic la Expo Drink… Dar ce spuneti despre Salon International de l’Alimentation de la Paris? Dar despre Salone Internazionale del Gusto de la Torino? Ori despre Luna nationala a merelor, n Statele Unite? Mie mi pare rau doar ca acum nu sunt la Paris, la Torino sau aiurea, oriunde toamna te asteapta sa te mbrace n arome.
  • simona.lazar@jurnalul.ro
  • ×