x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Art Cocktail

Art Cocktail

22 Aug 2007   •   00:00

Realizat in 1988, filmul american "Cocktail" n-a fost, cu siguranţă, pentru Tom Cruise, un "vărf de formă". Ba chiar unii critici il situează pe un loc "fruntaş" intre "cele mai proaste filme" ale frumuşelului actor (brunet, cu ochi albaştri, la vremea acelui rol făcuse deja toate privirile Holywood-ului să se intoarcă după el).

Realizat in 1988, filmul american "Cocktail" n-a fost, cu siguranţă, pentru Tom Cruise, un "vărf de formă". Ba chiar unii critici il situează pe un loc "fruntaş" intre "cele mai proaste filme" ale frumuşelului actor (brunet, cu ochi albaştri, la vremea acelui rol făcuse deja toate privirile Holywood-ului să se intoarcă după el). Brian Flagan, tănărul increzător interpretat de Cruise, se inscrie insă perfect in tipologia rolurilor sale. Este in prima parte a filmului un individ arogant şi egoist, care stărneşte antipatia celorlalţi pănă intr-atăt incăt transformarea lui, pe parcursul naraţiunii, intr-o persoană total opusă il face să căştige simpatia publicului mai mult decăt dacă ar fi fost un personaj agreabil dintr-un bun inceput. Cruise reuşeşte să facă asta in chip magistral - ca in "Jerry Maguire", cănd obţine o nominalizare pentru Oscar - sau intr-o manieră siropoasă şi neprofitabilă (in "Cocktail"). Pentru rolul ambiţiosului Flagan - pentru care banii, succesul şi puterea sunt ingredientele unui cocteil ameţitor - , Cruise "s-a antrenat", alături de Bryan Brown (interpretul rolului lui Doug Coughlin), cu unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti de "flair bartending" din lume, J. B. Bondy (T.G.I. World Bartender Champion). Şi se pare că antrenamentele au fost atăt de "dure" şi de eficiente, incăt, dacă criticilor de film nu li s-a părut satisfăcător jocul actorului, barmanii din lumea intreagă s-ar fi temut (la vremea aceea, căci nu ştim dacă intre timp Tom nu şi-a mai pierdut dexterităţile) să-l aibă rival intr-o competiţie de gen. Cineva spunea chiar, mai in glumă mai in serios, că, dacă n-ar fi reuşit să se impună ca actor, Tom Cruise avea toate şansele să devină… un barman renumit. Poate, in atari circumstanţe, l-am fi văzut anul acesta la Neptun, la MBA Flair V. Am fi gustat o "Blue Lagoon" pregătită după toate regulile artei, dar ne-ar fi lipsit "Top Gun", "Rain Man", "Jerry Maguire" sau "The Last Samurai"…

Joc şi seducţie

Care să fie legătura intre o culegere de reţete culinare - fie ea şi "Marea carte de bucate" - şi un concurs de "flair bartending", unde competitorii sunt barmani din lumea intreagă? Singurele relaţii par să fie cele de timp şi de loc. Cartea cu pricina s-a lansat la 4 august la Mangalia, la Zilele Jurnalului Naţional din cadrul Tărgului Estival de Carte. Concursul de "barmanie" s-a desfăşurat anul acesta tot la ţărmul Mării Negre, la Neptun, in perioada 6-8 august. In rest, mai este vorba despre pasiune, despre profesionalism, despre seriozitate şi joc, despre seducţie… Uneori, "dragostea trece prin stomac". Alteori incepe cu un amestec de băuturi, in paharul cu picior inalt, pe buza căruia odihneşte o felie subţire de limetă…

simona.lazar@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: reteta de suflet