DICTIONAR GASTRONOMIC
SIMONA CHIRIAC
|
Compozitia chimica a orezului este insa cu totul speciala. Are un continut redus de minerale, substante grase si proteine, ceea ce il face foarte usor digerabil si potrivit pentru orice varsta. Orezul are proprietati tonice si emoliente intestinale, dar si astringente.
In tara noastra, a fost cultivat pentru prima data la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Deoarece are nevoie de temperaturi ridicate in perioada de vegetatie (95-150 zile) si de umiditate abundenta, se cultiva mai ales in Lunca Dunarii si in Campia de Vest. Se prefera in general soiurile: banloc, agostano, precoce alorio, nano vialone, bego.
|
Orez cu legume asortate
Citește pe Antena3.ro
. Orez chinezesc
|
.
.
BUSUIOCPlanta erbacee de gradina din familia labiatelor, cu tulpina paroasa, cu flori mici, albe sau trandafirii, cu miros placut.
1. Busuioc-rosu - planta erbacee ornamentala, cu flori mici, rosii, dispuse in spice.
2. Busuioc-salbatic - planta erbacee cu tulpina paroasa si flori violete.
CORIANDRU
Planta erbacee anuala din familia umbeliferelor, cu flori albe sau roz, cu miros patrunzator si fructe in forma de globulete, bogate in uleiuri eterice, fapt pentru care semintele uscate se intrebuinteaza in industria farmaceutica, a parfumurilor sau drept condiment.
GOGOSAR
Specie de ardei gras cu fructe mari, carnoase, de forma aproximativ sferica si de culoare rosie sau verde.
GRAU
Gen de plante erbacee din familia gramineelor, cu radacina adanca, cu frunzele lanceolate, cu inflorescenta in forma de spic, din ale caror boabe se face faina, planta care face parte din acest gen.
IENIBAHAR
Fructele mici, rotunde si maro-negricioase, ale unei plante exotice, care se folosesc drept condiment.
LOBODA
Nume dat mai multor specii de plante erbacee anuale, dintre care una, cu frunzele comestibile, e cultivata.