x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ati mancat orez astazi?

Ati mancat orez astazi?

07 Dec 2004   •   00:00

DICTIONAR GASTRONOMIC

SIMONA CHIRIAC

Click pentru a mari imaginea
Planta anuala din familia gramineelor, cu radacini puternice, fasciculate si cu tulpini inalte de 80-120 cm. Asia este in mod indiscutabil leaganul orezului, 95% din productia mondiala provenind din aceasta zona. Nu ne mai mira astfel ca, pe langa "Buna ziua", formula de salut cel mai des intalnita in China este: "Ai mancat?". Parafrazand, v-as putea saluta in felul urmator: "Ati mancat orez astazi?". Daca imi veti raspunde ca da, sa stiti ca nu ati facut un lucru rau. Este unul dintre cele mai sanatoase alimente. Daca te-ai nascut in China, vei fi sanatos, dar si indemanatic. Este nevoie de ceva rabdare pentru a manca orez cu carne folosind, in loc de furculite, celebrele betisoare.

Compozitia chimica a orezului este insa cu totul speciala. Are un continut redus de minerale, substante grase si proteine, ceea ce il face foarte usor digerabil si potrivit pentru orice varsta. Orezul are proprietati tonice si emoliente intestinale, dar si astringente.

In tara noastra, a fost cultivat pentru prima data la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Deoarece are nevoie de temperaturi ridicate in perioada de vegetatie (95-150 zile) si de umiditate abundenta, se cultiva mai ales in Lunca Dunarii si in Campia de Vest. Se prefera in general soiurile: banloc, agostano, precoce alorio, nano vialone, bego.

Orez cu legume asortate

  • INGREDIENTE:
  • 100 gr orez, 50 gr mazare boabe, 30 gr porumb, 50 gr morcovi.

  • PREPARARE:
  • Se taie morcovii cubulete si se pun la fiert cu sare. Cand sunt aproape gata, se adauga mazarea si porumbul si se mai tin putin. Separat, se fierbe orezul in jumatate de litru de apa cu sare, timp de 20 de minute. Se scurg legumele si orezul si apoi se amesteca. Se pot adauga diferite condimente: oregano, cimbru sau busuioc.

    .

    Orez chinezesc

  • INGREDIENTE:
  • 100 gr orez cu bob lung, 4 ardei grasi, un morcov, 50 gr mazare, 100 gr ciuperci, sare, piper, ulei de masline, sos de soia.

  • PREPARARE:
  • Orezul se fierbe cu sare, dupa care se scurge. Morcovii, ardeii si ciupercile se taie feliute. Se incing trei linguri de ulei de masline in tigaie si se calesc legumele, la foc iute, timp de 2-3 minute. Se adauga orezul si se calesc impreuna inca trei minute. Se condimenteaza cu piper si sosul de soia.

    .

    .

    BUSUIOC

    Planta erbacee de gradina din familia labiatelor, cu tulpina paroasa, cu flori mici, albe sau trandafirii, cu miros placut.
    1. Busuioc-rosu - planta erbacee ornamentala, cu flori mici, rosii, dispuse in spice.
    2. Busuioc-salbatic - planta erbacee cu tulpina paroasa si flori violete.

    CORIANDRU

    Planta erbacee anuala din familia umbeliferelor, cu flori albe sau roz, cu miros patrunzator si fructe in forma de globulete, bogate in uleiuri eterice, fapt pentru care semintele uscate se intrebuinteaza in industria farmaceutica, a parfumurilor sau drept condiment.

    GOGOSAR

    Specie de ardei gras cu fructe mari, carnoase, de forma aproximativ sferica si de culoare rosie sau verde.

    GRAU

    Gen de plante erbacee din familia gramineelor, cu radacina adanca, cu frunzele lanceolate, cu inflorescenta in forma de spic, din ale caror boabe se face faina, planta care face parte din acest gen.

    IENIBAHAR

    Fructele mici, rotunde si maro-negricioase, ale unei plante exotice, care se folosesc drept condiment.

    LOBODA

    Nume dat mai multor specii de plante erbacee anuale, dintre care una, cu frunzele comestibile, e cultivata.
    ×
    Subiecte în articol: orez