x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Aurul şi aura bucătăriei româneşti

Aurul şi aura bucătăriei româneşti

de Simona Lazar    |    12 Ian 2013   •   00:35
Aurul şi aura bucătăriei româneşti

Era o vreme când Bucureştiului i se spunea Micul Paris şi pentru că în restaurantele lui – cele de pe Podul Mogoşoaiei, devenit, de ceva vreme, Calea Victoriei, ca şi de pe marile lui bulevarde – se gătea după rigorile celei mai înalte bucătării. Era o vreme când chefii de la Grand Hotel, Boulevard ori Capitol rafinau gastronomia autohtonă aşezând-o în rând cu cea vest-europeană şi când chiar meniurile de la evenimentele Casei Regale înglobau reţetarul  tradiţional...

Ambiţia şi efervescenţa acelui timp le-am regăsit, cu puţină vreme înainte de Crăciunul anului 2012, în cadrul unui eveniment exemplar pentru gastronomia Bucureştiului (de azi), un concurs culinar al maeştrilor acestei arte, care a ajuns deja la a patra ediţie. “Bucătarul de Aur al Bucureştiului” - organizat de Federaţia Bucătarilor din România - s-a încheiat cu o seară de gală, pe linia acelor dineuri ale lumii bune de odinioară, care îmbinau gastronomia de calitate cu muzica, dansul şi caritatea. Pentru că, mai mult decât finala unei competiţii de anvergură (care a cunoscut toate etapele preliminare, în lunile de dinainte), gala a oferit celor 70 de invitaţi un regal gastronomic şi prilejul de a aduce o rază de speranţă în inima unor copii.

Dar să le luăm pe rând.
În finală au intrat patru echipe – care au trecut, până atunci, prin “furcile caudine” ale mai multor jurizări – respectiv câte un bucătar şi un ajutor: Bran Arpad (Buffalo Steak House), Florin Marian Ivan (Casa Mediterana), Alexandru Dobre (Casa Doina), Cristian Lazăr (Grand Hotel Continental). Patru echipe care aveau de făcut faţă marii şi eternei provocări a bucătarilor noştri profesionişti: să gătească un meniu de top, inspirat din gastronomia românească. Şi trebuie să recunoaştem că rezultatul a fost unul pe măsura aurei pe care o are bucătăria românească - fie ea burgheză (antebelică şi interbelică) ori rurală (strămoşească).

Efortului bucătarilor-concurenţi de a promova gastronomia românească, în toate dimensiunile ei – li s-au alăturat cele ale unor alte echipe de bucătari, care au gătit de asemenea meniuri la temă. Demonstraţii culinare au făcut, în seara “Bucătarului de Aur”, reprezentanţii gazdelor – bucătarii de la Casa Doina “La Parc”, echipa naţională olimpică de juniori, al cărei căpitan este Dragoş Bercea, echipă ce ne-a reprezentat cu succes la olimpiada gastronomică de la Erfurt, precum şi câştigătorul ediţiei din 2011, chef Eugen Grosu.

În acelaşi ton de glorificare a gastronomiei tradiţionale – ca şi a muncii ţăranului român – ar trebui să amintim prezenţa la eveniment a cunoscutului chef francez David Contant, cel care a ales să se mute în România, pentru bucuria de a-şi cultiva, în rând cu acest ţăran român pe care îl glorifică, ingredientele necesare pentru o gastronomie ecologică. De câţiva ani, Contant se străduieşte să evidenţie bogăţia de produse (legume, fructe, brânzeturi, carne) româneşti de claitate, naturale, nepervertite, care se poate obţine pe teritoriul României şi modul în care arta culinară le poate aduce un plus de rafinament, de eleganţă şi de... gust. Şi, apropo de eleganţă şi de texturi rafinate (în bucate) să nu trecem mai departe fără să o amintim pe Ramona Rista, “fata care găteşte cu flori”, ale cărei proiecte culinare au incitat, de asemenea.

De la eveniment – care a avut loc, cum spuneam, în ajunul Crăciunului – nu au lipsit concertele de colinde, dar şi alte momente muzicale şi dansante, adică tocmai acele acţiuni şi stări menite să aducă sentimentul de bine meseanului, de orice rang ar fi el.

Înainte de reveni la informaţiile strict legate de concurs, să mai spunem că sumele rezultate din vânzarea meniurilor au fost donate în beneficiul copiilor de la Asociaţia Sfântul Stelian. Nici că se putea un gest mai potrivit de Crăciun!

În ce-i priveşte pe concurenţi, ei şi-au dat silinţa să câştige sufragiile juriului, format din profesionişti ai gastronomiei: Wynard Vogel, Henrik Sebok, Cornelia Ghişoi, David Contant, Maria Popa şi Ion Toma. Câştigătorul, ales după 5 ore de concurs, a fost desemnat Cristian Lazăr, de la Grand Hotel Continental, care, împreună cu ajutorul său, Iulian Chivu, a convins juriul că meniul propus era cel mai aproape de... perfecţiune. Ce au gătit? Păstrăv curcubeu (terină de păstrăv servită cu tartar de raci marinat, emulsie de mărar cu castravete şi incre de păstrăv) / Duet de porumbel (piept şi pulpă de porumbel în foitaj cu ficat de raţă şi trufe negre, acompaniate de piure de dovleac, varză roşie cu nucă şi sos de porumbel) / Trio de mere (tartă de mere, măr copt şi sorbeto de mere).

×