Poate pentru multi cititori, si chiar pentru unii viticultori, pare curios faptul ca exista un soi romanesc cu numele de Babeasca alba.
In general, lumea este obisnuita cu un alt soi romanesc, Babeasca neagra, care, conform legendei, a fost botezat cu acest nume de insusi Stefan cel Mare. Mentionam ca soiul Babeasca alba provine, prin selectie populara, din soiul Babeasca neagra. Deci sunt rude. De ce Babeasca alba? Glumind, am putea gasi doua motive. Unul a fost inspirat din faptul ca la o anumita varsta, in mod natural parul devine alb. Poate de aceea acestui soi alb ii "sta" atat de bine numele de Babeasca alba. Un alt motiv este ca strugurii acestui soi au boabele rare, ca dintii unei babe, de unde i s-a mai dat denumirea de Rara alba. Oricum s-ar numi, fie Rara alba, fie Babeasca alba, este unul si acelasi soi romanesc. Stiintific, in Marea Ampelografie Franceza, supranumita si "Cartea de aur a viticulturii" (Paris, 1902-1910), printre putinele soiuri romanesti se regaseste mentionat si Babeasca alba.
Cam in aceeasi perioada, si in literatura de specialitate romana gasim multe insemnari legate de soiul Babeasca alba, dintre care amintim: "In podgoriile din Moldova se mai gasesc, printre alte soiuri: Babeasca alba, Pasareasca alba si Parcea" sau "Babeasca alba si neagra: varietate de struguri - mai ales cea neagra - cultivata mult la Nicoresti". Acum e momentul sa facem anumite precizari cu privire la numele soiului Babeasca alba. Asa cum am aratat la inceput, in literatura de specialitate, acest soi purta numele Babeasca alba. Mai recent, in ampelografia romaneasca, soiul Babeasca alba este denumit Rara alba, deoarece si soiul Babeasca neagra are sinonimul de Rara neagra. Rara alba este un soi autofertil, putand fi cultivat in plantatii mari pure. Bobul, destul de zemos, este rotund, de culoare verde-galbui si auriu pe partea insorita.
Culesul strugurilor poate avea loc, in functie de conditiile climatice, la sfarsitul lunii septembrie sau in cursul lunii octombrie. Comparativ, greutatea medie a unui bob de strugure copt din soiul Babeasca alba (Rara alba) este de doua ori mai mare decat la soiul Babeasca neagra (Rara neagra). In schimb, acumularile de zaharuri la soiul Babeasca alba sunt mai mici decat la Babeasca neagra. Vinurile obtinute din Rara alba sunt vinuri albe cu un continut alcoolic destul de modest, de 9-10o si mai rar 11-12o alcool. Aceste vinuri nu au calitati deosebite si se recomanda a se consuma cand sunt tinere, adica in primul an de la producere.