x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ce facem cu bananele prea coapte? Nu le aruncați!

Ce facem cu bananele prea coapte? Nu le aruncați!

de Andreea Tiron    |    26 Ian 2024   •   09:00
Ce facem cu bananele prea coapte? Nu le aruncați!

Aveți o banană sau două prea coapte în bucătărie? Nu le aruncați! Bananele mult prea coapte pentru a ne mai face cu ochiul sunt, de fapt, de mare ajutor pentru un meniu sănătos, chiar și când e vorba de deserturi. Acestea pot lega și umezi ingredientele în timp ce adaugă aromă și dulceață naturală. 

Sunt multe voci care afirmă cu tărie că, de fapt, abia atunci sunt la maximul de gust bananele, când au câteva mici puncte negre pe coajă. Și noi suntem adepții acestei viziuni, problema este că dacă ai 6 banane și aștepți să apară primele mici puncte negre pe coajă ca să le mănânci, în ziua următoare pot fi mai multe pete negre decât te-ai fi așteptat. Potrivit cumvaplace.ro, ce este important, însă, e că atunci bananele sunt cele mai zemoase și mai dulci, motiv pentru care pot fi folosite în diverse alte rețete, nu doar pentru un smoothie.

Bananele sunt o alegere excelentă dacă sunteți interesați să introduceți fructe sănătoase în dietă, specialiștii le amintesc mereu la capitolul aport de fibre și nutrienți, între care potasiu, vitamina B6, vitamina C, diverși antioxidanți și fitonutrienți. Unii spun chiar că sunteți recomandate dacă vreți să pierdeți în greutate…

Dar nu sunt doar sănătoase și gustoase, ci și convenabile: un adaos excelent la iaurt, cereale sau smoothie-uri, ca topping pentru pâine prăjită sau banane (cu sau fără nutella), cu cereale integrale, cu unt de arahide. Le puteți folosi chiar și în locul zahărului la coacere și la gătit.

  • Banana bread simplă nu are deloc nevoie de zahăr, este un chec simplu și rapid, se prepară în 10 minute și se gătește în aproximativ o jumătate de oră
  • Banana bread cu iaurt, cu cantități aproape egale de banane și făină, destul de puțin zahăr și unt, o prăjitură ușoară pe care o poți face cu ce ingrediente ai prin frigider.
  • Banana bread cu ciocolată, dacă nu puteți rezista fără…
  • Brioșe cu banane și nuci, se prepară în 15 minute și sunt o gustare potrivită inclusiv pentru copii, la școală sau după prânz. Rețeta include și sana.
  • Înghețată de banane și cacao, un desert extrem de cremos, fără zahăr adăugat și o înghețată despre care nimeni nu ar putea spune că are ”ace” de gheață!
  • Înghețată de banane cu unt de arahide, fără zahăr adăugat, o mică plăcere vinovată din cauza untului de arahide, dar în cantități mici este acceptat
  • Cremă de cacao cu banane și avocado, un desert la care nimeni nu va ridica din sprâncene, pentru că dulceața îi vine doar din banane, avocado este în topul listelor cu alimente recomandate, iar despre cacao numai de bine! Sau o puteți înlocui cu pudră de roșcove, și crema este potrivită și pentru copii. 
  • Negresa cu banane și fulgi de ovăz este una dintre descoperirile noastre recente, o rețetă foarte simplă, cu 2 banane, 100 g de fulgi fini de ovăz, un ou mare sau două mai mici și 2-3 lingurițe de cacao. După ce fulgii de ovăz s-au hidratat în piureul de banane cu ou, se pun la cuptor la 180 de grade, aproximativ 35-40 de minute. Deasupra se pot adăuga bucăți de nucă și când o scoateți din cuptor ciocolată neagră sfărâmată. 

Cum să depozitați bananele?

În funcție de cât de coapte sunt când le cumpărați, bananele vor rezista între două până la șase zile în fructieră. Dacă apar în mod frecvent pe lista de cumpărături, ați putea chiar încerca să cumpărați un cârlig și să le găsiți un loc în bucătărie unde pot fi păstrate suspendate, așa rezistă cel mai bine, nu se presează unele pe celelalte.

De asemenea, dacă sunt deja coapte, au coaja galbenă, ar trebui să le țineți departe și de lumina directă a soarelui, dar și de întuneric. Dacă vă amintiți, pe vremuri bananele verzi stăteau învelite în ziare pe dulap. 

Pot fi păstrate în condiții bune și la frigider, dacă sunt deja coapte!

Bananele decojite și feliate pot fi congelate în pungi cu fermoar, dar nu le lăsați prea mult, își vor schimba culoarea. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: banane coapte retete nutrienti