De ce? Simplu! Potrivit cumvaplace.ro, hameiul folosit la fabricarea berii îi dă gustul amărui, dar malțul adaugă suficientă dulceață naturală pentru a echilibra aroma.
Trebuie să știm, însă, că nu orice fel de bere se potrivește în toate combinațiile.
- În aluatul de pane, folosiți bere slabă, un lager
- Berea de grâu este potrivită cu pui și fructe de mare
- Ale, porter și stout sunt perfecte pentru carnea de porc, vită și miel.
- Berile belgiene de tip ale se potrivesc de minune cu carne roșie de pasăre sau vânat.
- Berile brune, cu gust de nucă, merg bine cu tocănițe și preparate cu brânză.
- Berile fructate, artizanale, sunt alegeri bune pentru deserturi, cu excepția cazului în care rețeta ta cere în mod special o anumită bere (de exemplu înghețată cu bere stout – este o bere neagră, cu concentrație mai mare de alcool).
- Ciocolata din diverse combinații dulci sau sosuri se combină bine cu o bere neagră
Dacă vă simțiți copleșiți de atâtea opțiuni, să știți că berea blondă este o alegere versatilă: cu gust de hamei, bogată și fructată, fără să acapareze, însă, gustul mâncărurilor. Pe de altă parte, berile IPA (India Pale Ale) ar putea fi grozave de băut, dar sunt adesea prea amare pentru a le folosi la gătit.
Aripioare de pui cu sos de bere și soia (pentru 2 persoane)
- 1 cutie de aripioare de pui (800 g)
- 330 ml bere (albă sau brună)
- 2 linguri de ulei
- 4 linguri de sos de soia
- 2 linguri de miere (sau zahăr)
- 4 căței de usturoi
- Sare
- Puneți aripioarele de pui, tăiate în jumătăți, într-un castron cu apă rece și 1 lingură de sare. Lăsați deoparte 10-15 minute.
- Încingeți uleiul într-o tigaie încăpătoare sau într-un wok, dacă aveți. Adăugați mierea și după ce s-a dizolvat puneți sosul de soia și berea, apoi aripioarele de pui bine scurse de apă. Amestecați, acoperiți tigaia cu un capac și lăsați să fiarbă 20-25 de minute, la foc potrivit. Întoarceți aripioarele din când în când.
- Adăugați apoi usturoiul zdrobit și mai țineți pe foc până când sosul devine ca o melasă, ca un sirop legat.
- Luați de pe foc, potriviți gustul de sare, dacă e nevoie (atenție, sosul de soia e ceva mai sărat!).
Aluat de pane cu bere pentru fileuri de pește alb (ideal pentru fish&chips)
- 120 g făină
- 1 ou, bătut
- 1 linguriță de praf de usturoi
- ½ linguriță de piper negru macinat
- 350 ml de bere sau mai mult după gust
Amestecați oul, făina, usturoiul și piperul și apoi turnați bere până obțineți consistența dorită pentru pane. Mai adăugați bere, dacă se îngroașă compoziția. Prăjiți în baie de ulei sau pe hârtie de copt, în cuptor.
Coaste de porc în bere, slow cooking
Marinada pt 1,5 kg coaste
- 1 lingură de piper cayenne
- 1 lingură de boia afumată
- 1/2 lingură de semințe de chimion prăjite
- 1 lingură de praf de usturoi
- 1/2 lingură de piper negru spart mare
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui
Se amestecă condimentele într-un bol cuprinzător și apoi se tăvălesc coastele bine și se lasă peste noapte la rece (sau măcar 5 ore).
După marinare, caramelizați 2 cepe tocate în 50 ml de ulei, adăugați 300 ml bere (merge și bere neagră) și lăsați compoziția să scadă la jumătate. Turnați peste coastele marinate peste noapte și dați totul la cuptor (150 °C) și gătiți acoperit până carnea este fragedă și cade de pe oase.
În vechile ediții ale unei cărți de bucate celebre, semnată de Sanda Marin, am mai găsit o rețetă interesantă și am adăugat-o și noi pe lista de ”musai de încercat”.
Lichior de bere
- 1 sticlă de bere neagră (500 ml)
- 180 g zahăr
- 200 ml alcool de 90°
- 1 păstaie de vanilie
- Se pune la fiert berea cu zahărul şi vanilia.
- Când dă în clocot se dă deoparte, se răcește și se adaugă alcoolul.
- Se pune în recipiente bine închise cu dop.