x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucătar pe alte continente

Bucătar pe alte continente

de Simona Chiriac    |    15 Oct 2009   •   00:00
Bucătar pe alte continente
Sursa foto: Eric Thayer/Reuters

Călătoriile culinare sunt fără doar şi poate cele mai interesante experienţe. Stiluri diferite, ingrediente senzaţionale, oameni aparte, atât de diferiţi, încât poveştile lor de viaţă reprezintă de fapt câte o călătorie în sine.



Jamie Oliver a pornit mai întâi să "guste" Australia, animat de dorinţa de a împărtăşi şi altora crezul său. "Jamie's Kitchen Australia" (cele zece episoade ale seriei au fost difuzate în 2006) a fost de fapt un proiect educativ. 25 de tineri dezavantajaţi au trăit experienţa vieţii lor. Împreună cu Jamie au învăţat să gătească şi să îndeplinească dorinţele oaspeţilor care treceau pragul noului restaurant Fifteen din Melbourne. La sfârşitul stagiului-concurs, cei mai buni dintre ei au devenit bucătarii unuia dintre cele mai speciale restaurante din Australia.

AMERICAN ROAD TRIP
Cea mai recentă călătorie a gusturilor a fost însă în America. "American road trip" (realizat în 2009) este în acelaşi timp un jurnal de călătorie, dar şi unul culinar. O îmbinare fericită de senzaţii olfactive şi gustative. "Mulţi oameni cred că mâncarea americană înseamnă numai burgeri, cartofi prăjiţi, toate în porţii uriaşe. Dar este mult mai mult în această ţară.

Vreau să trec dincolo de stereotipuri şi să încerc adevăratul gust al Americii", spunea Jamie la începutul seriei. Dincolo de restaurante stilate se află acei oameni obişnuiţi, necunoscuţi, care fac însă bucătăria mult mai interesantă decât maeştrii bucătari. Preparate senzaţionale care pot fi savurate la tonetele de pe străzi, în restaurantele de la marginea autostrăzilor sau în cele cu specific etnic sau local. Jamie a gustat, s-a bucurat de noile descoperiri şi apoi le-a împărtăşit şi telespectatorilor din întreaga lume. Un alt fel de "a da mai departe", unul dintre ultimele sloganuri ale campaniei sale.

DE LA ALIGATORI LA... CEAI
În Los Angeles, Jamie a experimentat bucătăria mexicană şi ospitalitatea de care dau dovadă oamenii obişnuiţi, precum Rigo şi Maria, membri ai unei familii numeroase, care se încăpăţânează să rămână unită. De la familie către cowboys-ii din Montana. Cirezi de vite, mâncăruri gătite sub cerul liber - cum ar fi o delicioasă salată cu broccoli, roşii şi bacon sau tartă cu merişor -, dar şi nopţi petrecute afară, la lumina stelelor.

La New York a descoperit alternativa restaurantelor: cluburile organizate în propria casă, unde oricine poate să mănânce preparate gustoase la preţuri foarte mici. Oraş multicultural, New Yorkul este Turnul Babel al gastronomiei. Nuanţe chinezeşti, egiptene, italiene... De la bucătăria plină de arome şi culoare a celor din New Orleans la întâlnirea cu un vânător de aligatori din Cajun şi apoi direct la "un ceai" în compania doamnelor din Savannah.

Nu în ultimul rând, un concurs al celor mai îndemânatici specialişti în preparate la grătar, pentru ca povestea americană să se încheie în compania indienilor americani din Navajo. O călătorie neconvenţională de la Est la Vest şi de la Nord la Sud, dezvăluind faţete necunoscute ale sufletului american.


Navajo
Un crez comun, care face ca diferenţele dintre culturi să nu mai fie aşa de mari. "Cred că tot ceea ce trebuie să facă multe dintre naţiunile lumii ca să devină mai sănătoase este să înveţe de la populaţia Navajo: respect pentru pământ, folosirea ingredientelor locale şi nu mai mult decât este necesar", spunea Jamie. Pentru Navajo, hrana este sacră, iar foarte multe dintre preparate îşi au rădăcinile în timpurile de acum 1.000 de ani. Jamie a gustat din toate - supă tradiţională de sumac şi coacăze, clătite din porumb amerindian, dar şi neobişnuitele intestine de oaie -, a oferit ofrande alimentare zeilor şi a fumat pipa păcii.

×