Va invitam la masa campionilor Olimpiadei de Iarna. Numai asa veti afla care este dieta sportivilor de performanta si va veti delecta cu bucate olimpice.
Olimpiada alba
Editorial de Simona Lazar
Alb. Haideti sa vedem
in cate feluri intalnim
albul in jurul nostru, in bucatarie. Pulberea fina, usor "grizata" a fainii de grau, albul transparent al cristalelor de zahar, culoarea
alb-galbuie a untului, albul
curat al laptelui si cel
spumos de frisca batuta.
Branza are o gama intreaga de alb, de la cel stralucitor de
mozzarella, la cel aurit al
cascavalului afumat. Albusul
crud nu e alb, e translucid!
Si-n inima lui se zbate, galben, firul posibil de viata. Zeama de lamaie si otetul au proprietatea de «a albi» maioneze si creme.
Si o serie intreaga de procedee folosite in gatirea mancarurilor poarta numele de «blanchir» (carnea de vita sau porc pusa in apa fierbinte se deschide la culoare). Daca am cauta in jur am gasi alte si alte exemple.
Insa editia de astazi a
Jurnalului de Bucatarie are o
cu totul alta legatura cu "albul". Va propunem un numar
special dedicat artei culinare
la Jocurile Olimpice de Iarna. Poftiti la masa olimpica !