Undeva pe o alee, care ducea spre Podul Nucului, un miros deosebit ne-a făcut să ne oprim locului. O imagine pitorească... Trei cazane enorme, puse pe nişte cărămizi, in care clocotea "in tihnă" ciolanul cu fasole. Undeva intr-o parte - un sac cu cărbuni şi altul cu lemne. Doi bucătari, imbrăcaţi in uniformă, atenţi la ceea ce fac.
La un sfărşit de săptămănă din luna iunie, motivate de o manifestare despre valorile populare şi tradiţionale romăneşti, am trecut prin Cişmigiu, considerat cel mai vechi parc al Capitalei. Lucrările de amenajare a acestei oaze de linişte şi de verdeaţă au inceput in anul 1847, sub indrumarea peisagistului vienez Carl F.W. Meyer. Inaugurarea oficială a avut loc in 1854.
Cazanele cu ciolan
Undeva pe o alee, care ducea spre Podul Nucului, un miros deosebit ne-a făcut să ne oprim locului. O imagine pitorească... Trei cazane enorme, puse pe nişte cărămizi, in care clocotea "in tihnă" ciolanul cu fasole. Undeva intr-o parte - un sac cu cărbuni şi altul cu lemne. Doi bucătari, imbrăcaţi in uniformă, atenţi la ceea ce fac. Unul dintre ei, cel mai tănăr, părpălea, la foc de lemne, ciolane de porc; celălalt pregătea carnea de pui pentru ciulama. Am intrat in vorbă cu cel care se ocupa de ciolane: Bogdan Rusu. De loc din Moldova. De patru ani este bucătar. La inceput a făcut şcoala de tămplari, dar pasiunea lui era bucătăreală. "De mic, stăteam cu mama la bucătărie şi o ajutam. Cel mai mult imi plăcea să fac, impreună cu ea, sărmăluţe", ne mărturiseşte Bogdan Rusu. A hotărăt să se reprofileze şi aşa a urmat cursurile de bucătari de la Sf. Gheorghe. Acum este bucătar la unul dintre restaurantele din Bucureşti. Işi doreşte să devină performant in acest domeniu şi, de ce nu, să obţină şi titlul de maestru.
Şoni, un pasionat al bucătăriei
Intre timp apare şi Alexandru Pădurean. Aflasem că este iniţiatorul Lăptăriei lui Enache, creatorul brandului "Papa la Şoni" şi un pasionat al gastronomiei. Este cunoscut de prieteni sub numele Şoni. Ii place să spună că asociază gastronomia cu matematica, datorită combinaţiilor şi preciziei cu care imbină gusturile.
"Imi place să particip la acest gen de acţiuni şi, in general, la festivaluri de filme, de teatru, de muzică. Imi iau cazanele, le pun in maşină, două-trei ajutoare şi pregătesc măncăruri tradiţionale: ciolan cu fasole, ciulama de pui cu mămăliguţă sau frigărui de berbecuţ."
Este economist de meserie, iar bucătar din plăcere. "Majoritatea reţetelor sunt proprii. In bucătărie imi place să creez. Toate reţetele sunt făcute după gusturile mele. Niciodată nu pregătesc o măncare in acelaşi mod şi niciodată nu respect nici reţeta, nici cantităţile. De fiecare dată adaug un alt ingredient, schimb cantităţile... Nu am deschis in viaţa mea o carte de bucate. Singura carte a fost cea a lui Păstorel Teodoreanu." Anul acesta, Şoni se pregăteşte să scoată o carte de bucate cu reţetele sale.
Cultură şi gastronomie
După cum ne-a mărturist, este un migrator, pentru că işi ia cazanele şi călătoreşte, făcănd cunoscute măncărurile de pe teritoriul Romăniei. A fost in mai multe oraşe din Romănia, dar a făcut cunoscută această "bucătărie pe roate", i-am spune noi, şi in străinătate: Bruxelles, Luxemburg ş.a. Fasole cu afumătură, ciorbă cu tarhon, papricaş sau gulaş sunt căteva dintre preparatele pe care le găteşte la cazane, in aer liber. Nu numai că le prepară, dar ştie şi povestea lor. "Majoritatea măncărurilor le-am imprumutat din Asia Mică, mai ales din Turcia. De exemplu, gulaşul il pregătesc cu carne de berbec aşa cum este in reţeta originală."
De asemenea, anul acesta a lansat un nou concept: gastro-muzica. La Vama Veche, unde are un restaurant, in vara aceasta sunt 46 de evenimente: concerte, festivaluri, spectacole, lansări de carte. In general, clujeanul Alexandru Pădurean consideră că este o combinaţie perfectă intre gastronomie şi cultură.
Una dintre manifestările acestei luni a fost "Şcoala Ardeleană", un festival care a reunit impreună atăt intelectuali, arhitecţi, căt şi artişti şi muzicieni. In cadrul acestei acţinuni au avut loc: lansări de carte, un seminar de urbanism, un colocviu de publicitate, dar şi concerte de muzică de calitate.
"Majoritatea reţetelor sunt proprii. In bucătărie imi place să fiu creativ. Toate reţetele sunt făcute după gusturile mele. Niciodată nu pregătesc o măncare in acelaşi mod
şi niciodată nu respect nici reţeta, nici cantităţile"
Alexandru Pădurean
Ciolan cu fasole
Dat fiind faptul că Şoni nu respectă niciodată cantităţile şi de fiecare dată găteşte altfel, vă vom prezenta o reţetă de ciolan cu fasole pregătită la cazan. Ciolanele de porc, inainte de a le folosi, intotdeauna se părpălesc la un foc domol de lemne. Se pune apă in cazan şi se lasă la fiert. Apoi se adaugă fasolea inmuiată de cu seară şi fiartă un pic inainte. Se sărează, se adaugă căteva foi de dafin, căteva crenguţe de cimbru, ciolanele şi se lasă să fiarbă in tihnă. Din cănd in cănd se ia spuma care se formează deasupra. După ce a fiert, preferenţial, se mai pot pune: roşii proaspete, ardei gras, morcov, o ţelină. La sfărşit se condimentează după gust, adăugăndu-se căteva crenguţe de busuioc proaspăt sau uscat, măghiran şi căţiva căţei de usturoi.
Specialităţi ardeleneşti
Tănărul bucătar Bogdan Rusu este ajutorul de nădejde al lui Şoni in călătoriile sale prin ţară şi prin străinătate. Cu toate că s-a născut in Moldova, din bucătăria romănească ii place cel mai mult să pregătească măncăruri ardeleneşti. Dintre ele amintim doar căteva: ciorbă cu tarhon, ciorbă cu perişoare, papricaş, gulaş ardelenesc, sarmale, gomboţi. Chiar dacă inceputurile sale au fost in ale tămplăriei, doreşte să devină un profesionist in ale bucătăriei.