x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucătăria românească în viziune contemporană

0
Autor: Simona Chiriac 10 Dec 2009 - 00:00
Bucătăria românească în viziune contemporană Andreea Aron/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto
România este cu adevărat gustoasă. În haine vechi sau mai noi, preparatele româneşti pot să ţină pasul cu vremurile. "Zestre culinară" - după cum obişnuiesc unii gurmanzi să numească reţetele mâncărurilor transmise din generaţie în generaţie sau "modernism gustativ" după cum le-am putea numi pe cele care, păstrând esenţa arhaică (şi mă refer aici la rădăcina lor comună care individualizează), aduc un aer nou în bucătărie. Sunt aceleaşi reţete vechi româneşti, dar cu totul altfel. Mai aspectuoase, mai rafinate şi poate chiar mai gustoase. În orice condiţii însă, merită să fie experimentate.

PROVOCARE... GUSTOASĂ
Aceasta a fost provocarea lansată de semifinala competiţiei "Bucătarul de Aur al Bucureştiului", desfăşurată la data de 12 noiembrie şi organizată de Centrul de Învăţământ Turistic şi Federaţia Bucătarilor din România. Reinventarea şi redescoperirea bucătăriei tradiţionale româneşti. Gândit ca un concurs ce va schimba mentalităţi, transformându-se cu timpul într-un model de inspiraţie pentru bucătarii români, evenimentul a reunit la Centrul de Excelenţă în Gastronomie şi Tehnologie Alimentară - AROMA -, cei mai importanţi profesionişti din domeniu.

Pe de o parte, nouă semifinalişti (maeştri bucătari la cele mai interesante restaurante bucureştene) care şi-au dovedit pe deplin talentul. Pe de altă parte, juriul tehnic şi de specialitate, format din maeştri în arta culinară - Maria Ginghină, Cornelia Ghişoi, Martin White, Cristina Mardare, Carmela Dragomir, Petronela Ciubotariu şi Irina Hriapca. Cu toţii au oferit un spectacol gastronomic plin de culoare, gust şi aromă.

ROMÂNIA ALTFEL
Dar mai întâi câteva explicaţii... Gabriela Berechet, gazda evenimentului (maestru în arta culinară care a pregătit şi condus în concursuri bucătari români care au ştiut să dovedească bunul gust românesc), a explicat cel mai bine premisele care au stat la baza competiţiei. "S-a creat falsa impresie că bucătăria românească înseamnă numai mâncăruri gătite ca la mama acasă, prezentate în vase de lut şi servite cu linguri de lemn.

Există chiar o poveste că, oriunde ai merge în România, la restaurante nu vei putea servi la desert decât clătite şi papanaşi. Nu e vorba despre ce găseşti, ci cum sunt pregătite. Papanaşii nu sunt aşa simpli cum par la prima vedere. Reprezintă o lecţie de virtuozitate. Concurenţii au demonstrat astăzi că la hotelurile de 5 stele se poate face o bucătărie românească elevată, printr-o combinaţie reuşită de ingrediente, care, evident, se găsesc peste tot în lume...".

SPECTACOL CULINAR
Dar iată cum a fost regândită bucătăria românească... Brânza de burduf are un potenţial uriaş dacă, în loc de clasicele smântână şi mămăligă, se va închipui o compoziţie din spumă din brânză de burduf, nuci caramelizate şi pâine ţărănească. Precum un crocant de mămăligă servit cu medalion de ştiucă cu ciuperci de pădure şi salată din icre de ştiucă este o cu totul altă poveste.

Raţa pe varză... o reţetă clasică, dreasă cu un pahar de vin roşu. Ce ziceţi însă de şampanie? Pieptul de raţă roze stropit cu sos de gutui caramelizat şi servit cu varză roşie cu şampanie în foitaj şi evantai de cartofi. Plăcinta cu mere a bunicii poate fi altfel... un puzzle peste care se aşază nonşalant cremă de frişcă cu portocale şi sirop, iar găluştele sunt "de aur" şi cu sos de vanilie. Cât despre fructele coapte, acestea se vor umple cu o cremă proaspătă de brânză şi alune.

TRILOGIE
Henrik Sebok a gândit o piesă de teatru în trei acte. "Începutul" a fost reprezentat de un aperitiv - bulz cu smântână mixtă şi cârnat picant, "capsule" de smântână. "Evoluţia" - coaste de vită cu ciuperci de pădure texturate, pastă de vin picant, sos cremos de trufe, salată de fasole verde caldă şi cartofi "two way". "Dulci amintiri" - o inedită îngheţată de... colivă, pe firimituri de negrese, ciocolată deshidratată, căpşune, rubarbără, bombonele explozive, plăcintă de mere, gutui aromate şi muguri de brad.

 

Atmosferă
Cei nouă bucătari, asistaţi de ajutoarele lor, au pregătit în doar 90 de minute câte trei servicii (gustare, fel de bază şi desert), suficient cât să astâmpere poftele a doi oaspeţi dornici de experienţe culinare. Reţetele, alese de fiecare în parte, au trebuit să aibă la bază un preparat tradiţional românesc, prezentat însă dintr-o perspectivă nouă. Ca şi la marile concursuri internaţionale, atmosfera a fost suprearealistă. Mişcări iuţi şi foarte precise, comenzi scurte şi multă... linişte. Peste toate însă, arome şi ingrediente diverse pe care te străduiai să le desluşeşti. Tehnici cu totul aparte şi multă migală. Nouăzeci de minute de creativitate culinară.

Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival

 



Mai multe titluri din categorie

Petre Roman este primul finalist iUmor din cel de-al 11-lea sezon

Petre Roman este primul finalist iUmor din cel de-al 11-lea sezon
Galerie Foto Petre Roman a încheiat prima ediție din cel de-al 11-lea sezon iUmor, sâmbătă seara, la Antena 1, cu un loc în finală și o ofertă de 10.000 de euro din partea lui Mihai Bendeac....

Luptă strânsă pentru imunitate pe Drumul Împăraților la Asia Express

Luptă strânsă pentru imunitate pe Drumul Împăraților la Asia Express
Galerie Foto Diseară, de la 20:30, pe Antena 1, cele nouă perechi de vedete din cursa celui mai dur reality-show se vor lupta pentru prima imunitate a etapei, însă nu înainte de a parcurge un lung șir de misiuni impuse de...

Montarea sistemelor de alarmă autorizate în București și Ilfov

Montarea sistemelor de alarmă autorizate în București și Ilfov
Într-o societate în care în ultimii ani infracționalitatea este în creștere, este necesar să îti asiguri proprietatea pentru a fi protejată non-stop. Și cum altfel poți face acest lucru decât instalându-ți...

Sfaturi pentru o nuntă perfectă

Sfaturi pentru o nuntă perfectă
Ziua nunții reprezintă unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei persoane. Acesta presupune trecerea la o nouă etapă de viață, în care lucrurile se împart la doi, formându-se...

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor
Galerie Foto La doar 26 de ani, Narcis Ianău, o prezență apreciată pe marile scene ale lumii, profită de fiecare ocazie pentru a-și forța limitele artistice. Astăzi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis îi surprinde...

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express: ”Mirosea tot a cămilă”

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express:  ”Mirosea tot a cămilă”
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, toate cele nouă echipe ce au acceptat aventura celui mai dur reality show continuă traseul de pe Drumul Împăraților în cea de-a doua etapă din Turcia. Și pentru că orice...

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1 ...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor

Târnava Mare, raiul bicicliștilor
Galerie Foto Combinația între satele tradiționale izolate și posibilitățile multiple de a petrece foarte mult timp în natură este ideală, în această perioadă în care revin restricțiile. Turism se poate face și în...

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei
Se apropie ziua de naștere a prietenei tale și nu știi ce să-i oferi? Vă cunoașteți de atâta timp și deja ai epuizat toate ideile? Sau, dimpotrivă, este prima zi de naștere pe care o petreceți împreună?...

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari
Parfumul pe care-l porți trebuie să fie elegant, definitoriu, intens, dar totuși suficient de discret cât să nu cuprindă tot spațiul atunci când intri într-o încăpere. Cu alte cuvinte, să-ți exprime...

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta
Vrei să îți amenajezi apartamentul sau casa, dar stilul modern, minimalist sau futurist nu sunt chiar pe placul tău? Este în regulă, fiindcă tendințele în design interior se schimbă sezonier sau anual, așa...

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?
Galerie Foto In prezent, foarte multe persoane au un stil de viata sedentar si lucreaza de la birou. Totusi, faptul ca petrecem atat de multe ore pe un scaun poate avea numeroase efecte adverse pentru ca omul prin natura lui a fost...

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”
Galerie Foto Cea de-a cincea ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor, difuzată aseară la Antena 1 s-a impus ca lider de audienţã atât la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste cuprinse

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta
Găsirea rochiei de mireasă perfectă pentru ziua cea mare nu este atât de ușoară pe cât pare. Dacă afirmi contrariul, probabil că nu ai încercat niciodată o rochie de mireasă, ce să mai vorbim despre...

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv
Brandurile fac parte din viața ta, fie că vorbim despre haine, încălțăminte sau mâncare. Dacă te întrebi ce le diferențiază, trebuie să știi că există o multitudine de factori. Istoria, percepția...
Serviciul de email marketing furnizat de