x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucatarie calaraseana

0
Autor: Tudor Cires Teodora Gavrila 07 Feb 2007 - 00:00

CAIET DE RETETE / judetul Calarasi
Care e specificul bucatariei calarasene? Se gateste ecologic, folosindu-se cateva ingrediente usor de procurat de la camp, din gradina si curtea proprie ori din apa Dunarii si a helesteelor.

CAIET DE RETETE / judetul Calarasi
Care e specificul bucatariei calarasene? Se gateste ecologic, folosindu-se cateva ingrediente usor de procurat de la camp, din gradina si curtea proprie ori din apa Dunarii si a helesteelor. Legumele, cerealele, branzeturile si lactatele sunt la loc de frunte. La fel carnea de peste - in special crap, dar si peste mic: ghiborti, rosioara, mreana. Se mananca si carne de pasare, de miel sau de porc. "Stiau batranii nostri un secret, incat carnea de porc nu avea colesterol", ne spunea mai in gluma, mai in serios primarul Gradistei. Cateva retete ale locului, adunate din comunele Gradistea si Vlad Tepes, va propunem si noi in cele ce urmeaza.

Crap cu legume si capac de paine

  • Ingrediente: un crap de aproximativ un kg, 4 cartofi, 4 cepe mari, doi ardei, 4 rosii, doi morcovi, o radacina de patrunjel, 150 ml ulei, o telina mica, 6 catei de usturoi, o legatura de verdeata (marar, patrunjel), 200 g faina, 200 ml suc de rosii, 100 ml vin alb sec, sare, piper, foi de dafin, cimbru maruntit.
  • Preparare: Pestele se curata, se spala, se da cu sare pe dinauntru si pe dinafara, dupa care se pune intr-un vas. Se adauga o ceapa si un morcov taiati rondele, radacina de patrunjel taiata marunt, doua foi de dafin, usturoiul taiat felii, jumatate din cantitatea de ulei si din cea de vin. Se lasa timp de aproximativ patru ore deoparte, nu mai mult insa pentru ca atunci pestele ar trage prea mult lichid si s-ar sfarama in timpul prepararii. In acest rastimp se pregateste un aluat simplu din faina, sare dupa gust, o lingura de ulei si apa calduta, care se acopera si se lasa la cald, sa dospeasca. Se taie ceapa in solzisori si se caleste in doua linguri de ulei, apoi se scoate deoparte pe o farfurie. In aceeasi cratita se calesc ardeii (taiati foarte fin), morcovii (rondele) si cartofii taiati in sferturi. Intr-un vas de pamant pentru cuptor se pune ceapa, pestele intreg (sau portionat, daca e prea mare), iar in jurul pestelui se asaza toate legumele si se presara cu verdeata tocata. Se condimenteaza cu piper, sare (daca mai e nevoie), cimbru maruntit si foi de dafin dupa gust, se toarna deasupra restul de ulei, sucul de rosii si restul de vin. Din aluat se intinde o foaie care se asaza deasupra vasului ca un capac, lipindu-se de buza acestuia. Se poate modela si un peste din aluat, care se pune peste capacul de paine. Se da la cuptor, la foc potrivit si se lasa pana cand se rumeneste bine coca.

    Marinata de salau

  • Ingrediente: un salau de pana la 1 kg, 100 ml ulei, 50 g faina, 500 ml suc de rosii, foi de dafin, 5 cepe, 5 catei de usturoi, sare, piper.
  • Preparare: Pestele se fileteaza, se portioneaza, se da prin faina si se prajeste in ulei. Se asaza in borcan si se adauga frunze de dafin, ceapa taiata in solzisori si usturoi taiat fin. Se mai pune putin ulei in cratita de pe foc, se toarna sucul de rosii si condimentele si se lasa sa fiarba. Se toarna sosul in borcane peste peste, se leaga fiecare borcan la gura cu celofan, apoi se fierb borcanele la bain-marie 40 de minute.

    Bors de stevie cu oua

  • Ingrediente: o farfurie (adanca) de stevie, o ceapa verde, un morcov, doua-trei linguri de faina, doua-trei oua, 3 linguri de ulei, bors, sare, marar, patrunjel, leustean.
  • Preparare: Stevia se spala si se opareste. Se pune la fiert impreuna cu ceapa si cu morcovul. Cand sunt fierte, se adauga borsul (fiert inainte). Dupa gust, se pune sare si verdeata, lasand-o sa mai dea cateva clocote. Separat se face o omleta din oua si faina, care se taie in cubulete mici si se adauga in bors. Se serveste si calda, si rece.

    Sarmalute de post

  • Ingrediente: doua cani de orez, doua cepe, doua linguri de ulei, 400 g ciuperci sau doua borcane de 400 g de ciuperci puse la conservat in apa, o legatura de verdeata, 4 linguri de bulion, sare, piper, cimbru, frunze de vita-de-vie.
  • Preparare: Se taie ceapa marunt si se caleste in doua linguri de ulei. Orezul se curata, se spala, se scurge si se adauga in cratita, sa se caleasca putin. Separat se pun ciupercile curatate (scurse de apa, cele conservate) si taiate marunt, condimentele si verdeata tocata. Nu se adauga apa, doar se lasa sa fiarba inabusit, pana scade. Se lasa la racit, apoi se amesteca bine cu orezul si bulionul, si se fac sarmalute rasucite in foi de vita pastrate la sare (caz in care se desareaza) sau la borcan. Se asaza in tuci, se toarna apa deasupra si se lasa pe foc mic.

    Tocanita de gutui cu pui

  • Ingrediente: 300 g pui, 5 gutui potrivite, doua linguri de untura, o lingura de faina, o lingura de zahar tos, doua cesti de zeama de zarzavat, sare.
  • Preparare: Bucatile de carne se inabusa in untura. Se toarna peste ele o ceasca de zeama de zarzavat. Se adauga sarea necesara si se acopera cu un capac, sa fiarba pana se inmoaie. Gutuile se taie in felii, se scot semintele si mijlocul pietros, dar nu se curata coaja. Feliile de gutui se rumenesc separat intr-o tigaie. Zaharul pus in tigaie se caramelizeaza (se arde) in culoare deschisa (pentru a nu deveni amar). Se stinge cu trei linguri de apa rece si se fierbe pana la topirea completa. Peste bucatile de carne fiarta se toarna faina desfacuta cu o ceasca de zeama de zarzavat (sau apa), se amesteca, adaugand zaharul ars si gutuile. Cratita se da la cuptor si se lasa sa scada la foc potrivit.

    Stufat de miel

  • Ingrediente: un kg carne de miel, doua linguri de untura, o lingura de faina, 40-50 fire de ceapa tanara, 20 fire de usturoi, o lingura de bulion, o ceasca de bors (sau otet), sare.
  • Preparare: Carnea, taiata in bucati, se inabusa in untura incinsa. Cand este rumenita si fripta pe jumatate, se scoate pe farfurie. In untura ramasa se adauga ceapa si usturoiul curatate si oparite si se inabusa fara a se praji. Se presara faina, se adauga bucatile de carne si se stinge cu bulion si bors cu apa. Se potriveste de sare. Se fierbe cateva minute, apoi se pune in cuptor, sa scada, la foc potrivit.

    Iahnie de cartofi

  • Ingrediente: 800 g cartofi, doua linguri de ulei, doua cepe, o lingurita de boia dulce, doua linguri de bulion, o lingurita de faina, doua frunze de dafin, sare.
  • Preparare: Cartofii se curata de coaja, se taie in bucati de marime potrivita si se prajesc in ulei fierbinte. Se adauga cepele taiate marunt. Dupa cateva minute se pune boiaua, bulionul, foile de dafin, sarea necesara, faina si se toarna apa cat sa se acopere tot continutul. Se fierbe la foc mic (cratita sa fie acoperita cu capac) pana cand iahnia este fiarta si scazuta potrivit.

    Sfaturi culinare
    MIEL. Pentru a verifica daca friptura de miel este bine facuta, tot ce trebuie sa faceti este sa o intepati cu o scobitoare. Daca sucul care se scurge este limpede, atunci carnea este gata. Friptura trebuie sa fie crocanta la exterior, iar culoarea din interior sa fie trandafirie. SARMALE. Se folosesc doar foile de vita, dupa ce au fost lasate cateva ore in apa, la desarat. Acestea se pot inlocui cu foi de varza mai subtiri sau chiar de stevie, in acest ultim caz avand grija sa puneti o cantitate mai mica de umplutura ca sa nu se rupa. Sarmalele de post vor avea un gust deosebit daca vor fi puse in cuptor intr-un vas de lut, dupa ce vasul a fost lasat in apa cu o ora inainte.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   ulei,   ceapa,   făină,   linguri,   lasa,   ingrediente,   toarna,   dafin,   preparare,   adauga

     



    Mai multe titluri din categorie

    Mario Fresh, despre provocările de la Splash! Vedete la apă: ”Nu credeam în viața mea că este atât de greu”

    Mario Fresh, despre provocările de la Splash! Vedete la apă:  ”Nu credeam în viața mea că este atât de greu”
    Galerie Foto Mario Fresh a început încrezător antrenamentele pentru Splash! Vedete la Apă, care va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1. Pe parcurs, însă, lucrurile au luat o întorsătură...

    S-au reluat cursele aeriene de pe Aeroportul Cluj spre Birmingham

    S-au reluat cursele aeriene de pe Aeroportul Cluj spre Birmingham
     Aeroportul Internațional Cluj-Napoca a anunțat că au fost reluate cursele regulate spre Birmingham. „Compania aeriană Wizz Air reia zborurile regulate spre Birmingham, începând de astăzi, 5 august...

    Cel de-al doilea sezon al serialului Adela va avea premiera joi, 19 august, de la ora 20.30, la Antena 1!

    Cel de-al doilea sezon al serialului Adela va avea premiera  joi, 19 august, de la ora 20.30, la Antena 1!
    Cel de-al doilea sezon al serialului de ficțiune ”Adela - Adevăr și eliberare”, produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, va avea premiera joi, 19 august, de la ora 20.30, la Antena 1!...

    UPDATE Blue Air anunţă deschiderea unor noi rute

    UPDATE Blue Air anunţă deschiderea unor noi rute
    Wizz Air anunţă două zboruri noi din București, spre Insulele Canare și din Cluj spre Danemarca. Primul zbor Cluj-Napoca - Billund (Danemarca) va decola pe 31 octombrie, iar către Gran Canaria pe 6...

    Cele șapte articole esențiale din bagajul de vară

    Cele șapte articole esențiale din bagajul de vară
    Bagajul de vacanță nu trebuie să fie o corvoadă și nici nu trebuie să fie motivul pentru care refuzi să pleci într-o călătorie neplanificată. Dacă îți place să călătorești și iubești biletele de...

    Forbes anunță cea mai bogată cântăreață din lume. Averea sa se ridică la 1,7 miliarde de dolari

    Forbes anunță cea mai bogată cântăreață din lume. Averea sa se ridică la 1,7 miliarde de dolari
    Cea mai bogată cântăreață din lume este Rihanna, cu o avere de 1,7 miliarde de dolari, anunță revista Forbes, citată  de AFP. Aceasta le depășește astfel pe alte vedete bogate, precum Madonna...

    Megan Markle felicitată de familia regală britanică

    Megan Markle felicitată de familia regală britanică
    Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii i-a urat "La mulţi ani!" ducesei de Sussex, Meghan Markle, pe contul său de Twitter. Aceasta împlinește, astăzi, 40 de ani. Megan își sărbătorește ziua de...

    Români în vacanță. Destinația exotică preferată de turiști

    Români în vacanță. Destinația exotică preferată de turiști
    Din ce în ce mai mulți turiști români aleg pentru vacanță destinațiile exotice. Africa a depășit Asia și a devenit favorita românilor. Topul destinațiilor exotice este condus de Kenya, Tanzania și Zanzibar....

    12 artiști și sportivi au început antrenamentele pentru Splash! Vedete la Apă. Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1

    12 artiști și sportivi au început antrenamentele pentru Splash! Vedete la Apă. Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1
    Galerie Foto În aceste zile caniculare, mai multe personalități din viața artistică sau sportivă se antrenează deja la bazinul olimpic din Bacău și încearcă să fie în cea mai bună formă pentru cel mai răcoritor show...

    Sharon Stone a rămas fără asigurare în pandemie

    Sharon Stone a rămas fără asigurare în pandemie
    Sharon Stone a spus că a fost amenințată după ce a cerut un staff complet vaccinat la filmări. Actrița a mai precizat că în pandemie a rămas fără asigurare medicală, după 43 de ani în industria...

    Care sunt cele mai bune lenjerii de pat pentru noptile caniculare?

    Care sunt cele mai bune lenjerii de pat pentru noptile caniculare?
    Galerie Foto Vara este o bucurie, dar si o pacoste cand vine noaptea si confortul somnului dispare din cauza caldurii. Asternuturile nepotrivite parca pun paie pe foc in toata aceasta poveste. Dimineata te trezesti mai obosit decat...

    Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1 Alina Pușcaș se antrenează intens pentru Splash! Vedete la Apă

    Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1  Alina Pușcaș se antrenează intens pentru Splash! Vedete la Apă
    Galerie Foto Alina Pușcaș se antrenează intens deja pentru cel mai răcoritor show al verii! ”Splash! Vedete la Apă” va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena...

    Premiera serialului ”Povești de familie”, la Antena 1, lider de audiență

    Premiera serialului ”Povești de familie”, la Antena 1, lider de audiență
    Galerie Foto             Premiera serialului ”Povești de familie”, difuzată luni, între orele 13.59 – 16.00, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul...

    Intact Media Group, lider SATI pentru a doua lună consecutivă, cu 16.035.305 vizitatori unici

    Intact Media Group, lider SATI pentru a doua lună consecutivă, cu 16.035.305 vizitatori unici
    Grupul Intact Media s-a clasat pentru a doua lună consecutivă pe primul loc în SATI (Studiul de Audiență și Trafic Internet), cu 16.035.305 vizitatori unici și 3 site-uri în TOP 10....

    Mara Oprea, vacanţă în Grecia înainte de revenirea pe platoul de filmare Adela

    Mara Oprea, vacanţă în Grecia înainte de revenirea pe platoul de filmare Adela
    Galerie Foto După aproape un an de zile în care au fost prezenţi aproape zilnic pe platourile de filmare de la Adela, serialul de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production ce va avea premiera celui de-al doilea se...
    Serviciul de email marketing furnizat de