CAIET DE RETETE / judetul Calarasi
Care e specificul bucatariei calarasene? Se gateste ecologic, folosindu-se cateva
ingrediente usor de procurat de la camp, din gradina si curtea proprie ori din apa Dunarii si a helesteelor.
CAIET DE RETETE / judetul Calarasi
Care e specificul bucatariei calarasene? Se gateste ecologic, folosindu-se cateva ingrediente usor de procurat de la camp, din gradina si curtea proprie ori din apa Dunarii si a helesteelor. Legumele, cerealele, branzeturile si lactatele sunt la loc de frunte. La fel carnea de peste - in special crap, dar si peste mic: ghiborti, rosioara, mreana. Se mananca si carne de pasare, de miel sau de porc. "Stiau batranii nostri un secret, incat carnea de porc nu avea colesterol", ne spunea mai in gluma, mai in serios primarul Gradistei. Cateva retete ale locului, adunate din comunele Gradistea si Vlad Tepes, va propunem si noi in cele ce urmeaza.
Crap cu legume si capac de paine
Ingrediente: un crap de aproximativ un kg, 4 cartofi, 4 cepe mari, doi ardei, 4 rosii, doi morcovi, o radacina de patrunjel, 150 ml ulei, o telina mica,
6 catei de usturoi, o legatura de verdeata (marar, patrunjel), 200 g faina, 200 ml suc de rosii, 100 ml vin alb sec, sare, piper, foi de dafin, cimbru maruntit.
Preparare: Pestele se curata, se spala, se da cu sare pe dinauntru si pe dinafara, dupa care se pune intr-un vas. Se adauga o ceapa si un morcov taiati rondele, radacina de patrunjel taiata marunt, doua foi de dafin, usturoiul taiat felii, jumatate din cantitatea de ulei si din cea de vin. Se lasa timp de aproximativ patru ore deoparte, nu mai mult insa pentru ca atunci pestele ar trage prea mult lichid si s-ar sfarama in timpul prepararii. In acest rastimp se pregateste un aluat simplu din faina, sare dupa gust, o lingura de ulei si apa calduta, care se acopera si se lasa la cald, sa dospeasca. Se taie ceapa in solzisori si se caleste in doua linguri de ulei, apoi se scoate deoparte pe o farfurie. In aceeasi cratita se calesc ardeii (taiati foarte fin), morcovii (rondele) si cartofii taiati in sferturi. Intr-un vas de pamant pentru cuptor se pune ceapa, pestele intreg (sau portionat, daca e prea mare), iar in jurul pestelui se asaza toate legumele si se presara cu verdeata tocata. Se condimenteaza cu piper, sare (daca mai e nevoie), cimbru maruntit si foi de dafin dupa gust, se toarna deasupra restul de ulei, sucul de rosii si restul de vin. Din aluat se intinde o foaie care se asaza deasupra vasului ca un capac, lipindu-se de buza acestuia. Se poate modela si un peste din aluat, care se pune peste capacul de paine. Se da la cuptor, la foc potrivit si se lasa pana cand se rumeneste bine coca.
Marinata de salau
Ingrediente: un salau de pana la 1 kg, 100 ml ulei, 50 g faina, 500 ml suc de rosii, foi de dafin, 5 cepe, 5 catei de usturoi, sare, piper.
Preparare: Pestele se fileteaza, se portioneaza, se da prin faina si se prajeste in ulei. Se asaza in borcan si se adauga frunze de dafin, ceapa taiata in solzisori si usturoi taiat fin. Se mai pune putin ulei in cratita de pe foc, se toarna sucul de rosii si condimentele si se lasa sa fiarba. Se toarna sosul in borcane peste peste, se leaga fiecare borcan la gura cu celofan, apoi se fierb borcanele la bain-marie 40 de minute.
Bors de stevie cu oua
Ingrediente: o farfurie (adanca) de stevie, o ceapa verde, un morcov, doua-trei linguri de faina, doua-trei oua, 3 linguri de ulei, bors, sare, marar, patrunjel, leustean.
Preparare: Stevia se spala si se opareste. Se pune la fiert impreuna cu ceapa si cu morcovul. Cand sunt fierte, se adauga borsul (fiert inainte). Dupa gust, se pune sare si verdeata, lasand-o sa mai dea cateva clocote. Separat se face o omleta din oua si faina, care se taie in cubulete mici si se adauga in bors. Se serveste si calda, si rece.
Sarmalute de post
Ingrediente: doua cani de orez, doua cepe, doua linguri de ulei, 400 g ciuperci sau doua borcane de 400 g de ciuperci puse la conservat in apa, o legatura de verdeata, 4 linguri de bulion, sare, piper, cimbru, frunze de vita-de-vie.
Preparare: Se taie ceapa marunt si se caleste in doua linguri de ulei. Orezul se curata, se spala, se scurge si se adauga in cratita, sa se caleasca putin. Separat se pun ciupercile curatate (scurse de apa, cele conservate) si taiate marunt, condimentele si verdeata tocata. Nu se adauga apa, doar se lasa sa fiarba inabusit, pana scade. Se lasa la racit, apoi se amesteca bine cu orezul si bulionul, si se fac sarmalute rasucite in foi de vita pastrate la sare (caz in care se desareaza) sau la borcan. Se asaza in tuci, se toarna apa deasupra si se lasa pe foc mic.
Tocanita de gutui
cu pui
Ingrediente: 300 g pui, 5 gutui potrivite, doua linguri de untura, o lingura de faina, o lingura de zahar tos, doua cesti de zeama de zarzavat, sare.
Preparare: Bucatile de carne se inabusa in untura. Se toarna peste ele o ceasca de zeama de zarzavat. Se adauga sarea necesara si se acopera cu un capac, sa fiarba pana se inmoaie. Gutuile se taie in felii, se scot semintele si mijlocul pietros, dar nu se curata coaja. Feliile de gutui se rumenesc separat intr-o tigaie. Zaharul pus in tigaie se caramelizeaza (se arde) in culoare deschisa (pentru a nu deveni amar). Se stinge cu trei linguri de apa rece si se fierbe pana la topirea completa. Peste bucatile de carne fiarta se toarna faina desfacuta cu o ceasca de zeama de zarzavat (sau apa), se amesteca, adaugand zaharul ars si gutuile. Cratita se da la cuptor si se lasa sa scada la foc potrivit.
Stufat de miel
Ingrediente: un kg carne de miel, doua linguri de untura, o lingura de faina, 40-50 fire de ceapa tanara, 20 fire de usturoi, o lingura de bulion, o ceasca de bors (sau otet), sare.
Preparare: Carnea, taiata in bucati, se inabusa in untura incinsa. Cand este rumenita si fripta pe jumatate, se scoate pe farfurie. In untura ramasa se adauga ceapa si usturoiul curatate si oparite si se inabusa fara a se praji. Se presara faina, se adauga bucatile de carne si se stinge cu bulion si bors cu apa. Se potriveste de sare. Se fierbe cateva minute, apoi se pune in cuptor, sa scada, la foc potrivit.
Iahnie de cartofi
Ingrediente: 800 g cartofi, doua linguri de ulei, doua cepe, o lingurita de boia dulce, doua linguri de bulion, o lingurita de faina, doua frunze de dafin, sare.
Preparare: Cartofii se curata de coaja, se taie in bucati de marime potrivita si se prajesc in ulei fierbinte. Se adauga cepele taiate marunt. Dupa cateva minute se pune boiaua, bulionul, foile de dafin, sarea necesara, faina si se toarna apa cat sa se acopere tot continutul. Se fierbe la foc mic (cratita sa fie acoperita cu capac) pana cand iahnia este fiarta si scazuta potrivit.
|
Sfaturi culinare
MIEL. Pentru a verifica daca friptura de miel este bine facuta, tot ce trebuie sa faceti este sa o intepati cu o scobitoare. Daca sucul care se scurge este limpede, atunci carnea este gata. Friptura trebuie sa fie crocanta la exterior, iar culoarea din interior sa fie trandafirie.
|
SARMALE. Se folosesc doar foile de vita, dupa ce au fost lasate cateva ore in apa, la desarat. Acestea se pot inlocui cu foi de varza mai subtiri sau chiar de stevie, in acest ultim caz avand grija sa puneti o cantitate mai mica de umplutura ca sa nu se rupa. Sarmalele de post vor avea un gust deosebit daca vor fi puse in cuptor intr-un vas de lut, dupa ce vasul a fost lasat in apa cu o ora inainte.
|
|