x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucatarul care le canta clientilor

0
Autor: Cristina Andreea Catana 31 Mar 2006 - 00:00
Bucatarul care le canta clientilor
Va imaginati un bucatar iesind din bucatarie si cantand pentru clienti? Un astfel de artist este Marius Avanu, bucatar la unul din marile restaurante bucurestene.

Marius Avanu a facut primul pas spre arta culinara la Liceul Economic 4. Acesta a fost o etapa la nivel academic. El era pasionat de bucatarie de mic, beneficiarii preparatelor sale fiind fratii mai mici. Azi o clatita, maine o prajitura si, uite asa, Marius a realizat ca pentru el o cariera de succes ar fi aceea de bucatar.

INCEPUTUL. Dupa ce a terminat liceul, Marius a mers la cursuri de bucatarie pentru a putea aprofunda tainele acestei arte. Aici a trebuit sa treaca prin mai multe materii, care prin cunostintele pe care le-au oferit au conturat profilul unui bucatar de succes: igiena, organizarea bucatariei, gestionarea materiilor prime. Pana sa ajunga sa gateasca efectiv a fost ospatar si barman. Pana intr-o zi din anul 1994, cand a intrat in bucatarie si patronul a fost incantat de indemanarea si daruirea lui. Dupa numai o luna a ajuns bucatar-sef. De aici, pana la obtinerea de succese marete nu a fost decat un pas.

CALITATI. Nu a fost deloc simplu, pentru ca, dupa cum spune el, bucatarul trebuie sa aiba multe calitati. "Un bucatar trebuie sa fie foarte ordonat, din toate punctele de vedere, de la tinuta la modul in care se poarta in bucatarie", isi incepe Marius descrierea. Vazandu-i uniforma atat de curata, ma gandesc ca are dreptate. Dar nu pot sa raman cu aceasta impresie. Am mers si in bucatarie, unde m-am convins ca Avanu are dreptate. Aici mi s-a mai demonstrat si urmatoarea calitate a unui bucatar bun: este un bun coleg. Cand a intrat in bucatarie, subalternii l-au intampinat cu formula "Cu ce te ajutam?". Marius are si o justificare: "Daca nu te intelegi bine cu cei din echipa, nu ai cum sa faci preparate foarte bune".

MUZICA. Lista calitatilor continua cu rabdare, initiativa, autodidact, artist. Pe ultima dintre ele, Marius Avanu o pune in practica cel mai vizibil. De Ziua Indragostitilor a iesit din bucatarie si le-a cantat clientilor. Acelasi lucru il va face in mod constant peste vreo luna cand, o data cu inaugurarea unui nou restaurant, Marius are si sarcina de a le canta clientilor. "Am regasit in gastronomie arta muzicii.

Atunci cand fac un preparat ma transpun in aceeasi stare ca si cum as compune sau as interpreta o melodie", spune Marius plin de sperante.

AUTODIDACT. Pentru ca arta culinara este intr-o continua transformare, bucatarul modern trebuie sa fie mereu la curent cu ceea ce se petrece in lume. De aceea, Marius Avanu a invatat sa utilizeze internetul, pe care il foloseste pentru a afla ultimele noutati in domeniu. De asemenea, are in biblioteca o multime de carti despre gastronomia internationala. "Acum citesc foarte mult despre Franta, pentru ca urmeaza sa transformam restaurantul intr-unul cu specific frantuzesc. Caut sa aflu despre notiunile de baza, pentru ca mai apoi, prin practica, sa ma autodepasesc." Cum majoritatea cartilor de specialitate este scrisa in engleza si franceza, Marius incearca sa-si perfectioneze pe cat posibil vocabularul celor doua limbi.

PASIUNE
"Bucatarul trebuie sa fie un artist. Imi place sa cant de mic, si am regasit in gastronomie arta muzicii. Atunci cand fac un preparat ma transpun in aceeasi stare ca si cum as interpreta o melodie." - Marius Avanu, bucatar-sef

CIUPERCI A LA "CAYENNE"
Ingrediente: ciuperci "champingnon" 100 g, ciuperci "pleurotus" 100 g, ciuperci de padure 100 g, prosciuto 50 g, porumb boabe din conserva 20 g, germeni de porumb 40g, ardei capia copt 30 g, usturoi 20 g, cayenne 5 g, salata rucola 10 g, ulei de masline 20 ml, sare 2 g

Preparare: Ciupercile se curata foarte bine de pielite, se spala sub jet de apa rece, se taie in bucati de forme diferite si se lasa la zvantat pentru o jumatate de ora. Prosciuto se taie julien (dar in feliute mai subtiri). Intr-o tigaie se pune uleiul de masline la incins. Se adauga usturoiul taiat rondele subtiri. Apoi se pun peste ele si ciupercile. Se soteaza trei minute dupa care se adauga porumbul boabe, germenii de porumb, ardeiul capia si proschiuto. Se mai soteaza doua minute, dupa care se adauga cayenne. Se asaza pe un platou intins si se decoreaza cu frunze de salata rucola.
Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   marius,   bucătărie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de