SARMALUTE MOLDOVENESTI
INGREDIENTE: la o oala de lut de 10 litri se face o compozitie dintr-un kg orez, 500 g carne de porc tocata, un kg ceapa, 300 g morcovi, 300 g rosii, o legatura de patrunjel, una de marar, 300 ml ulei, doua foi de dafin, cateva boabe de piper, sare. Sarmalutele se invelesc in frunze de varza murata, hrean, fasole, vita-de-vie.
PREPARARE: Se pun 100 ml ulei in oala de lut si se asaza o frunza de varza si o frunza de dafin. Separat se face compozitia, amestecand orezul, carnea tocata, ceapa, legumele si verdeturile taiate marunt, uleiul ramas, sarea, piperul si rosiile. Frunzele se umplu cu compozitia de mai sus. In oala se asaza un strat de sarmale, un strat de varza tocata. Deasupra se pun cotoarele de varza, resturile de frunze si o frunza de dafin. Se toarna apa pana se umple oala. Se da la cuptorul de lut cu jar. Se scoate a doua zi.
FRIPTURA DE VITA
INGREDIENTE: un kg carne de vita, 120 g untdelemn, 80 g morcovi, zeama de oase, 80 g ceapa, 10 g faina, piper si sare dupa gust.
PREPARARE: Carnea curatata de vine si de pielita se spala, se taie felii si se bate aprig pe ambele parti. Se asaza in tava in care s-a pus untdelemnul, alternand straturile de carne cu ceapa taiata solzisori, cu morcovii taiati rondele, sarea si piperul, precum si faina diluata in putina apa. Se da la cuptorul incins si, o data ce s-a evaporat o parte din lichid, se adauga zeama de oase sau apa, lasandu-se la cuptor timp de trei ore.
BORS DE GAINA LA CUPTOR
INGREDIENTE: pentru o oala de lut de 10 litri, sunt necesare un kg carne de gaina,
6 cepe, 6 morcovi, 5 ardei,
5 rosii, 300 g taitei, o telina mai mare, o legatura de loboda, una de marar, una de patrunjel si una de leustean, 200 ml ulei, 500 ml bors acru, lapte prins sau smantana.
PREPARARE: Dupa ce oala a fost foarte bine spalata se pun bucatile de carne. Se adauga toate celelalte INGREDIENTE: legumele si verdeturile taiate marunt, taiteii, uleiul si borsul acru. Se da la cuptor, fara sa se mai umble la oala, timp de doua ore si jumatate (in cuptorul de lut se lasa pana a doua zi). Se serveste cu lapte prins sau cu smantana.
RULADA CU BRANZA
DE VACI
INGREDIENTE: 300 g faina, 100 ml lapte, 150 g zahar, 4 oua, stafide, 100 g unt,
300 g branza de vaci, sare, coaja de lamaie.
PREPARARE: Se face un aluat din faina, lapte, unt si sare. Se intinde aluatul cu sucitorul. Umplutura se realizeaza din branza data prin sita, amestecata bine cu ouale, stafidele, zaharul, coaja de lamaie. Se stropeste foaia cu unt, apoi se intinde branza uniform. Se ruleaza ca un sul, se asaza in tava tapetata cu unt si se da la cuptor timp de 30 de minute. Se serveste calda, cu zahar pudra deasupra.
SCROB
INGREDIENTE: 12 oua, 100 g unt, 100 ml lapte, sare, o legatura de patrunjel.
PREPARARE: Se amesteca ouale intr-un castron, impreuna cu laptele si sarea. Separat se incinge untul, dupa care se toarna ouale si se amesteca pana cand se intaresc. Sunt foarte bune daca se servesc cu mamaliguta calda. Pe deasupra se poate adauga patrunjel tocat.
|