x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate alese

0
Autor: Carmen Dragan 13 Sep 2006 - 00:00
Bucate alese
CAIET DE RETETE
Nu se poate afla nicaieri "in vreo alta tara, cat Moldova de mica, atatea ape si natura impodobita cu asemenea locuri minunate ca aici". Asa descria Dimitrie Cantemir, acum mai bine de 200 de ani, tinutul care peste timp va fi pictat de Stefan Luchian, pe ritmurile "Rapsodiei Romane" a lui George Enescu. Moldova este locul unde se aud povestile lui Creanga si ale lui Sadoveanu, este meleagul in care muzica sferelor este redata de versul lui Eminescu, iar ploaia aminteste de Bacovia.

BOGATIA RELIEFULUI. Chiar daca civilizatia si-a pus amprenta peste Moldova de astazi, bogatiile pamantului au ramas aceleasi ca in "Descrierea" lui Cantemir: paraiele care coboara de la munte au pestii cei mai gustosi, peste tot sunt pomi care cresc de la sine, campiile dau din belsug roade, intalnim saline bogate in tinutul Bacaului, meiul creste in Moldova de Jos cum nu se poate mai frumos, padurile dau necontenit hrana indestulatoare albinelor, ca sa-si stranga ceara si mierea, sunt numeroase turme de oi pe munte, iar viile intrec toate celelalte bogatii ale pamantului.

ARTA CULINARA. Mancarurile moldovenesti si-au pastrat si ele aroma din strabuni, iar traditia mancarurilor in oale de lut este inca vie. Ce-ati spune de niste sarmalute la cuptor - invelite in frunze de varza acra, cu putina smantana si un ardei iute - , de o ciorba de gaina - gatita tot la cuptor, cu toate legumele si verdeturile pamantului - , de un scrob moldovenesc - atat de simplu, dar atat de gustos - , de niste parjoale cum numai moldoveanca stie sa le faca sau de o placinta cu branza, ca la Botosani? Daca Moldova poate va este departe, toate aceste retete sunt aici!

PARJOALE MOLDOVENESTI

  • INGREDIENTE: 500 g carne de vita, 100 g ceapa, 100 g franzela, doua oua, o legatura marar, sare, piper macinat, 200 g ulei, usturoi dupa gust, 200 g unt topit; pentru impanat: o lingura cu faina, doua oua, 100 g pesmet.
  • PREPARARE: Carnea se curata de pielita si de vine si se da prin masina de tocat, impreuna cu franzela inmuiata si stoarsa, ceapa calita si mararul. Se potriveste de sare si de piper. Se adauga doua oua, amestecandu-se bine. Cu aceasta compozitie se formeaza parjoale mai mari. Se dau prin faina, prin oua batute si prin pesmet. Se prajesc bine pe ambele parti. Cand se servesc, parjoalele se pot stropi cu unt topit sau cu mujdei de usturoi. Se pot servi cu piure de cartofi.
  • SARMALUTE MOLDOVENESTI

  • INGREDIENTE: la o oala de lut de 10 litri se face o compozitie dintr-un kg orez, 500 g carne de porc tocata, un kg ceapa, 300 g morcovi, 300 g rosii, o legatura de patrunjel, una de marar, 300 ml ulei, doua foi de dafin, cateva boabe de piper, sare. Sarmalutele se invelesc in frunze de varza murata, hrean, fasole, vita-de-vie.
  • PREPARARE: Se pun 100 ml ulei in oala de lut si se asaza o frunza de varza si o frunza de dafin. Separat se face compozitia, amestecand orezul, carnea tocata, ceapa, legumele si verdeturile taiate marunt, uleiul ramas, sarea, piperul si rosiile. Frunzele se umplu cu compozitia de mai sus. In oala se asaza un strat de sarmale, un strat de varza tocata. Deasupra se pun cotoarele de varza, resturile de frunze si o frunza de dafin. Se toarna apa pana se umple oala. Se da la cuptorul de lut cu jar. Se scoate a doua zi.

    FRIPTURA DE VITA

  • INGREDIENTE: un kg carne de vita, 120 g untdelemn, 80 g morcovi, zeama de oase, 80 g ceapa, 10 g faina, piper si sare dupa gust.
  • PREPARARE: Carnea curatata de vine si de pielita se spala, se taie felii si se bate aprig pe ambele parti. Se asaza in tava in care s-a pus untdelemnul, alternand straturile de carne cu ceapa taiata solzisori, cu morcovii taiati rondele, sarea si piperul, precum si faina diluata in putina apa. Se da la cuptorul incins si, o data ce s-a evaporat o parte din lichid, se adauga zeama de oase sau apa, lasandu-se la cuptor timp de trei ore.

    BORS DE GAINA LA CUPTOR

  • INGREDIENTE: pentru o oala de lut de 10 litri, sunt necesare un kg carne de gaina, 6 cepe, 6 morcovi, 5 ardei, 5 rosii, 300 g taitei, o telina mai mare, o legatura de loboda, una de marar, una de patrunjel si una de leustean, 200 ml ulei, 500 ml bors acru, lapte prins sau smantana.
  • PREPARARE: Dupa ce oala a fost foarte bine spalata se pun bucatile de carne. Se adauga toate celelalte
  • INGREDIENTE: legumele si verdeturile taiate marunt, taiteii, uleiul si borsul acru. Se da la cuptor, fara sa se mai umble la oala, timp de doua ore si jumatate (in cuptorul de lut se lasa pana a doua zi). Se serveste cu lapte prins sau cu smantana.

    RULADA CU BRANZA DE VACI

  • INGREDIENTE: 300 g faina, 100 ml lapte, 150 g zahar, 4 oua, stafide, 100 g unt, 300 g branza de vaci, sare, coaja de lamaie.
  • PREPARARE: Se face un aluat din faina, lapte, unt si sare. Se intinde aluatul cu sucitorul. Umplutura se realizeaza din branza data prin sita, amestecata bine cu ouale, stafidele, zaharul, coaja de lamaie. Se stropeste foaia cu unt, apoi se intinde branza uniform. Se ruleaza ca un sul, se asaza in tava tapetata cu unt si se da la cuptor timp de 30 de minute. Se serveste calda, cu zahar pudra deasupra.

    SCROB

  • INGREDIENTE: 12 oua, 100 g unt, 100 ml lapte, sare, o legatura de patrunjel.
  • PREPARARE: Se amesteca ouale intr-un castron, impreuna cu laptele si sarea. Separat se incinge untul, dupa care se toarna ouale si se amesteca pana cand se intaresc. Sunt foarte bune daca se servesc cu mamaliguta calda. Pe deasupra se poate adauga patrunjel tocat.

  • DOVLECEI UMPLUTI CU BRANZA

  • INGREDIENTE: un kg dovlecei, 80 g unt, 30 g pesmet, 250 g branza de oi, 80 g smantana, doua oua, sare, marar.
  • PREPARARE: Dovleceii se curata, se spala si se taie in lung. Se scobeste miezul cu o lingurita. In 40 g unt incins se pun branza, mararul, pesmetul si sarea, facandu-se astfel o compozitie. Jumatatile de dovlecei se oparesc in apa sarata. Dupa ce s-au racit se umplu cu aceasta compozitie. Se unge tava cu untul ramas, se pun dovleceii umpluti si se dau la cuptor timp de 20 de minute. Se pot servi cu smantana.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   brănză,   ingrediente,   cuptor,   oala,   preparare

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

    X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
    Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

    Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

    Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
    Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

    Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

    Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
    Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

    Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

    Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
    Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

    Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

    Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
    Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

    O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

    O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
    Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

    Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

    Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
    Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

    La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

    La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
    Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

    Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

    Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
    Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

    Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

    Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
    Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

    Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

    Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
    Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

    Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

    Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
    Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

    Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

    Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
    Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

    Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

    Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
    Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...

    Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine

    Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine
    Există multe metode de psihoterapie în zilele noastre, una dintre cele mai cunoscute fiind cea a constelațiilor familiale. Chiar dacă poate părea că au vreo legătură cu horoscopul sau cine știe ce fantezii, de...
    Serviciul de email marketing furnizat de