CAIET DE RETETE
Nu se poate afla nicaieri "in vreo alta tara, cat Moldova de mica, atatea ape si natura impodobita cu asemenea locuri minunate ca aici". Asa descria Dimitrie Cantemir, acum mai bine de 200 de ani, tinutul care peste timp va fi pictat de Stefan Luchian, pe ritmurile "Rapsodiei Romane" a lui George Enescu.
Moldova este locul unde se aud povestile lui Creanga si ale lui Sadoveanu, este meleagul in care muzica sferelor este redata de versul lui Eminescu, iar ploaia aminteste de Bacovia.
BOGATIA RELIEFULUI. Chiar daca civilizatia si-a pus amprenta peste Moldova de astazi, bogatiile pamantului au ramas aceleasi ca in "Descrierea" lui Cantemir: paraiele care coboara de la munte au pestii cei mai gustosi, peste tot sunt pomi care cresc de la sine, campiile dau din belsug roade, intalnim saline bogate in tinutul Bacaului, meiul creste in Moldova de Jos cum nu se poate mai frumos, padurile dau necontenit hrana indestulatoare albinelor, ca sa-si stranga ceara si mierea, sunt numeroase turme de oi pe munte, iar viile intrec toate celelalte bogatii ale pamantului.
ARTA CULINARA. Mancarurile moldovenesti si-au pastrat si ele aroma din strabuni, iar traditia mancarurilor in oale de lut este inca vie. Ce-ati spune de niste sarmalute la cuptor - invelite in frunze de varza acra, cu putina smantana si un ardei iute - , de o ciorba de gaina - gatita tot la cuptor, cu toate legumele si verdeturile pamantului - , de un scrob moldovenesc - atat de simplu, dar atat de gustos - , de niste parjoale cum numai moldoveanca stie sa le faca sau de o placinta cu branza, ca la Botosani? Daca Moldova poate va este departe, toate aceste retete sunt aici!
|
PARJOALE MOLDOVENESTI |
| ||
SARMALUTE MOLDOVENESTIFRIPTURA DE VITABORS DE GAINA LA CUPTORCitește pe Antena3.ro RULADA CU BRANZA DE VACISCROB |
DOVLECEI UMPLUTI CU BRANZA |