x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucate batute - Iahnia se poate face si din crap

Bucate batute - Iahnia se poate face si din crap

de Cristina Andreea Calin    |    27 Aug 2006   •   00:00
Bucate batute - Iahnia se poate face si din crap

Iahnia este o mancare pur romaneasca. Cel mai des se face din fasole, insa sunt zone ale tarii unde se poate face si din alte legume, chiar si din peste.

A venit vremea cand vrejurile de fasole sunt curatate de tecile pline de boabe. Din curtile gospodarilor se aude fasait de saci descarcati, iar apoi, cand soarele coboara si caldura se mai domoleste, fasolea se bate. Este mai intai intinsa pe bucati de panza, iar apoi cu un bat mai strasnic este batuta pana ce boabele sar in laturi. Ca sa fie sigur ca nu mai ramane nimic pe teci, taranii iau apoi fiecare teaca "la mana" si cauta boabele ratacite.

RETETA. Apoi, taranca ia vreo doi pumni de boabe, pe care ii pune la "muiat" pana dimineata, in apa rece de fantana. Ii mai schimba apa, in miez de noapte, cand se trezeste sa mai "vada" de animale. Dimineata cand se trezeste pune boabele la fiert, cu mirodenii, ceapa calita si bulion si o lasa sa scada pana cand sosul devine foarte gros. E prima iahnie din recolta prospata de fasole. E una dintre bucatele traditionale romanesti cele mai apreciate. Si linte fac gospodinele noastre si din cartofi, si din telina, si din anghinare, chiar si din crap. Poate pentru ca acest fel de mancare are ceva din gustul naturii.

Reteta - Iahnie de fasole

  • INGREDIENTE: 400 g fasole, doua cepe tocate marunt, un morcov taiat cubulete, foi de dafin, 200 g costita sau ciolan afumat, bulion, patrunjel, marar, sare, piper
  • PREPARARE: Se pune fasolea la fiert. Se lasa sa clocoteasca se schimba apa. Apoi se calesc ceapa, costita, morcovul si se adauga bulionul. Se adauga peste fasole, se pun verdeturile si condimentele si se da la cuptor.

    CU PESTE - Iahnie de crap
    Doi crapi se taie in bucati, se spala si se prajesc in ulei. Separat, se rumenesc doua cepe tocate. Se adauga 500 ml bulion, patrunjelul taiat, sare si piper. Se lasa 10 minute la foc si apoi se pune pestele in sos. Se lasa la fiert 25 de minute.

    DIETETICA - Iahnie de telina
    Se curata si se taie felii doua teline, apoi se prajesc. Se rumeneste ceapa taiata marunt, cu putina faina. Se adauga bulionul desfacut cu putina apa. Dupa ce a fiert 10, minute se amesteca sosul cu feliile de telina. Se adauga zaharul si maslinele desarate si se lasa sa mai fiarba impreuna 20 minute. Se da la cuptorul incins sa se rumeneasca.

    SANATOASA - Iahnie de linte
    Lintea se pune la fiert. Ceapa se caleste cu bulion si un ardei tocat marunt. Apoi se adauga apa si se fierbe pana cand ceapa este fiarta si apa a scazut formand un sos. Se adauga lintea fiarta si se mai fierbe putin. Se adauga verdeata tocata marunt, sare si ulei.
  • ×
    Subiecte în articol: bucataria de week-end adauga