x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucate ca la mama acasa

Bucate ca la mama acasa

de Mara Raducanu    |    Anna Borca    |    08 Mar 2006   •   00:00
Bucate ca la mama acasa

ROMANIA CULINARA
O poveste de succes care s-a nascut din pasiunea pentru gatit
ROMANIA CULINARA
O poveste de succes care s-a nascut din pasiunea pentru gatit

"Cate bordeie atatea obiceie." In periplurile noastre jurnalistice am constatat actualitatea acestor vorbe. In documentare nu pornim cu idei preconcepute dar, pe oriunde ne-au purtat drumurile, diversitatea datinilor si obiceiurilor culinare ne-au permis sa aflam subiecte inedite si, speram, atractive. Sunt povesti ale oamenilor simpli, nicidecum ale unora stiuti de toata lumea... Dar cat de multa frumusete stiu sa daruiasca in fiecare zi a vietii lor! Astfel de momente, alaturi de persoane deosebite, le-am trait la Targu-Mures, la pensiunea doamnei Lucretia, acolo unde am poposit timp de doua zile. In prima zi, nici macar nu am banuit ca ea este amfitrioana. Ajutata de sora ei, aceasta a gatit si i-a servit pe toti oaspetii cazati la pensiune. "Ospetia nu a murit", am gandit cu voce tare, privind-o cu admiratie.

MODESTIE. La masa de seara, atunci cand a venit sa ne serveasca, ne-am prins la o discutie "d’ale bucatariei". La o farfurie cu ciorba de fasole verde si smantana si un gulas ca prin partea locului, urmate de o portie de papanasi calzi si pufosi, am aflat povestea doamnei Lucretia si a marii ei pasiuni: o pensiune in alb si verde - caci acestea sunt culorile pe care ea si sotul ei le-au ales pentru aranjarea celor opt camere.

POVESTE. Pensiunea, infiintata in 1996, a fost prima din Targu-Mures. Dar sa nu va inchipuiti ca inceputul a fost usor. Privind in urma, Lucretia isi aminteste cate sacrificii a trebuit sa faca pentru a "incropi" o afacere. Tace... Toate nelinistile au trecut, caci si-a format deja "clientii casei" sau, cum le spune dumneaei, "oaspetii nostri" care, ori de cate ori vin in Targu-Mures, nici nu se gandesc sa aleaga alt loc de popas.

"Am vrut si sper ca am reusit sa infaptuim ceva deosebit. Este o afacere. Dar oaspetii nostri se simt ca acasa", ne spune pe un ton cald Lucretia. Ne-a surprins sa aflam ca in cei zece ani de existenta a pensiunii nu s-a cumparat niciodata paine. Se face in casa, iar brutarul este chiar Lucretia. Supa de gaina cu taitei de casa, papricas de vitel, tocanita de pui cu smantana, gulas, supa cu galuste, friptura cu garnitura si mamaliguta calda sunt doar cateva dintre bucatele cu care va puteti ospata aici. La desert: prajituri de casa, cornulete cu rahat si papanasi cu dulceata si smantana. Precizeaza ca, la cerere se poate pregati orice "moft" culinar. Am intrebat-o de ce nu-si angajeaza o bucatareasa, caci cu siguranta si-ar putea permite. Raspunsul a fost: "Am avut una, la inceput. Si, atunci cand a pregatit o ciorba, am gustat-o si am simtit ca ii lipseste ceva. Doamna, de altfel nevinovata, mi-a replicat ca «a gatit-o exact dupa reteta». In acel moment am simtit nevoia sa-i explic ca o mancare buna nu inseamna neaparat cea preparata "pas cu pas" dupa reteta. Trebuie sa te joci putin cu ingredientele, sa le combini, in asa fel incat mancarea sa aiba gust, iar la sfarsit sa pui si «un pic de suflet». Asa am invatat eu de la mama si de la bunica".

ROADELE NATURII. Ne-a invitat sa-i vedem camara. Am coborat intr-o incapere in care gazda depozitase din natura toate roadele. O imagine de poveste. Pe pereti rafuri si iar rafturi. Pe ele zeci, chiar sute de borcane. Marimi, forme si culori din cele mai diverse. Gemuri, zacusca, ardei copti, ardei iuti, muraturi asortate. Pe funii, apetisantii carnati afumati, jamboane, costite si sunculite te imbiau sa le degusti. Ladite cu fructe, legume si mirodenii: cartofi, ceapa rosie si ceapa galbena, morcovi, varza rosie si varza alba, fasole boabe, porumb, nuci, mere, cimbru, marar, busuioc iti faceau cu ochiul. Uitasem ca ne aflam intr-o casa din centrul unui municipiu istoric al tarii.

Am plecat invaluite de gustul dulce al bucatelor si de omenia calda a celor de aici. Si ne-am dat seama ca ingredientele esentiale ale vietii le poti gasi oriunde in tara, fie si intr-o pensiune, la Targu-Mures...

CIORBA DE FASOLE VERDE

  • INGREDIENTE: un kg fasole verde, doi morcovi, un pastarnac, o telina mica, o ceapa, ulei, doua linguri cu malai, 200 g smantana, o legatura de patrunjel, sare, piper, boia dulce de ardei, o lingura cu otet.
  • PREPARARE: Fasolea verde se pune la fiert, apoi se adauga zarzavatul taiat cubulete. Intr-o tigaie cu ulei incins se calesc ceapa tocata, malaiul si boiaua. Apoi rantasul se pune in ciorba si se mai lasa sa dea cateva clocote. La sfarsit se adauga smantana, patrunjelul tocat si se condimenteaza.

    SUPA DE PUI CU TAITEI


  • INGREDIENTE: un pui, o ceapa, doi morcovi, un pastarnac, sare, piper, o legatura de patrunjel, doua oua, faina cat cuprinde.
  • PREPARARE: Se fac intai taiteii. Oua se pun intr-un castron si se amesteca bine cu faina, cat sa iasa un aluat potrivit pentru intins. Se framanta si se intinde o foie din care se fac taiteii. Puiul se pune la fiert in apa cu sare si o ceapa. Morcovii si pastarnacul se taie rondele si se adauga in supa. Carnea de pui fiarta se scoate si se poate pregati separat cu smantana. In supa se adauga taiteii, se mai lasa sa dea in cateva clocote, apoi se pune piperul. Se serveste cu patrunjel verde tocat.

    PRAJITURELE CU NUCI


  • INGREDIENTE: 250 g faina, 250 g unt, 120 g zahar, 120 g nuci macinate, un plic de zahar vanilinat, un praf de sare, zahar pudra.
  • PREPARARE: Din toate ingredientele se face un aluat care se lasa o noapte la rece. Apoi se intinde o foaie si se taie rondele. Se coc la foc potrivit. Dupa ce s-au racit, se dau prin zahar pudra.

    PAPANASI CU BRANZA DE VACI SI SMANTANA


  • INGREDIENTE: 500 g branza de vaci, 250 g faina, doua oua, 100 g zahar, 200 g smantana, 100 g dulceata, bicarbonat, coaja de portocala, sare, zahar pudra, ulei.
  • PREPARARE: Branza de vaci se amesteca impreuna cu ouale, bicarbonatul, zaharul, sarea si coaja rasa de portocala. Apoi se adauga faina si se amesteca pana se omogenizeaza bine. Din aceasta compozitie se fac papanasii sub forma de inel si se pun la prajit in uleiul incins. Papanasii se rumenesc frumos. Se servesc fierbinti cu zahar pudra, smantana si dulceata.

    PRAJITURA CU BRANZA


  • INGREDIENTE: 200 g faina, 100 g zahar, 100 g unt, un ou, 4 linguri cu smantana, bicarbonat, un plic cu zahar vanilinat. Umplutura: 500 g branza de vaci, zahar dupa gust, 4 galbenusuri, coaja rasa de lamaie, doua plicuri cu zahar vanilinat. Bezeaua: 4 albusuri, 4 linguri cu zahar, sare si un plic de zahar vanilinat.
  • PREPARARE: Se framanta un aluat din ingredientele de mai sus si se lasa la rece aproximativ o ora. Apoi aluatul se imparte in doua foi. Prima foaie se asaza intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se asaza branza de vaci, amestecata cu zahar, galbenusuri, coaja rasa de lamaie si zaharul vanilinat. Deasupra se pune a doua foaie. Albusurile se bat cu sarea, zaharul si zaharul vanilinat, iar bezeaua obtinuta se intinde deasupra uniform. Prajitura se da la cuptor, la foc potrivit.

    GULAS CU CARNE DE PUI


  • INGREDIENTE: un pui, 500 g cartofi, un morcov, o ceapa, 150 g smantana, ulei, sare, piper, putina boia dulce de ardei, o legatura de patrunjel, doi catei de usturoi.
  • PREPARARE: Puiul se spala, se portioneaza in bucati mai mici si se pune la calit intr-o cratita impreuna cu ceapa tocata marunt si putina boia. Intre timp, se curata cartofii, se spala si se taie in patru, iar morcovii se taie rondele. Apoi se adauga la carnea de pui, se pune putina apa fiarta si se continua fierberea. Cand cartofii sunt aproape fierti, se adauga smantana si se lasa sa mai dea cateva clocote. La sfarsit se pun patrunjelul si usturoiul tocat marunt si piperul.
  • ×
    Subiecte în articol: sare zahăr ceapa făină smantana adauga