x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucuriile mamaiei Sofi

0
Autor: Florin Varga 31 Aug 2005 - 00:00
Bucuriile mamaiei Sofi
POVESTIRI DIN BUCATARIE
Mai vechiul nostru colaborator de pe Valea Prahovei ne-a facut bucuria de a ne scrie din nou. Florin Varga e un mare pasionat al artei culinare si al scrisului si dupa cum veti putea observa si din povestirea pe care v-o propunem in acest numar, ne considara deja prieteni. Sa-i acceptam invitatia si sa intram impreuna in bucataria mamaiei Sofi. (Monica Andronescu) Mamaia Sofi, asa cum o alinta nepotii, traieste singura pe Strada Vaii, intr-un orasel din Campia de Vest. E singura, pentru ca de cativa ani sotul ei s-a prapadit, fiul cel mare e plecat de zeci de ani prin tara, iar cel mic, desi locuieste nu departe in acelasi orasel, e ocupat cu familia si gospodaria lui si nu o deranjeaza foarte des.

PASIUNI. Are putine multumiri mamaia Sofi: cateva telenovele, putina muzica veche si, mai nou, cantecele trupei O-Zone, o fetita, Elena, care vine la joaca in curtea ei, si, mai ales, vizita de vara a fiului ei cel mare cu familia. Bucuria ei de a pregati si servi fiecarui membru al familiei felul de mancare preferat nu are margini. Bineinteles ca inaintea evenimentului isi face mii de probleme privind meniul fiecarei zile, aprovizionarea cu cele necesare si chiar timpul probabil din perioada respectiva.

De obicei vizita dureaza o saptamana si la fiecare masa de pranz din cele 7 zile participa familiile reunite ale celor doi baieti, in total 11 persoane. Pentru micul dejun, pe langa jambon si salam de casa (preparate din porcul de la Craciun si "incepute" cu aceasta ocazie), mai pune pe masa branzeturi din piata (cas de bivolita si branza framantata moale), legume proaspete, o pasta de dovlecei cu sau fara ou, lapte, cafea si o apa minerala dintr-un izvor din apropiere.

"À LA MAMAIA". Masa de pranz constituie principala incercare a zilei. Nu exista nici o zi fara "zeama", ori o ciorba de legume, ori una cu carne, ambele cu smantana, supa de rosii "à la mamaia", supa de nudle, iar duminica supa de gaina cu taitei de casa. La felul doi, friptura cu sos sau pui pane cu piure si castraveti murati la sare, carne rasol cu sos de rosii si legume sau chiftelute cu marar si mancarica de dovlecei (curechi de ludae, in graiul local). Cateodata sunt rasfatati cu "sarme" (niste sarmale cat pumnul) sau sarmalute in foi de vita inecate in sos de smantana. Duminica, friptura de vitel cu cartofi prajiti si salata de rosii si ardei copti. La desert, pe langa fructe si pepene rosu sau galben, mamaia face cand coltunasi cu magiun, cand galuste cu prune (gomboti) sau diferite prajituri. Duminica o ajuta nepoata Ramona, pasionata de prepararea dulciurilor, si apare pe masa un tort cu spuma caramel.

Baietii, de acum barbati, au voie sa bea o rachie (palinca, ii zic unii) si un sprit de vara, iar restul familiei prefera aceeasi apa minerala locala. Cina nu mai intra in sarcina mamaiei (e ocupata cu telenovelele), baietii cu familiile organizand diferite intalniri cu rudele sau prietenii din orasel.

Dupa o saptamana, de obicei prea bogata in evenimente, familiile se despart si incep fiecare cate o cura de curatare a trupului, care a fost supus prea multor incercari gastronomice.

SUPA DE NUDLE

Ingrediente: doi litri de zeama in care au fiert cartofii pentru galusti, 500 g aluat de galusti, sare, vegeta, piper, ulei, boia dulce, un buchet de frunze de patrunjel si telina.

Preparare: Intr-o oala se caleste in putin ulei o lingurita de boia. Se adauga zeama de cartofi si buchetul de verdeata, se condimenteaza si se da in fiert. Din aluatul de galuste se taie nudle (bucatele cat un deget mic) ce se fierb in supa. Se scoate buchetul de verdeata si se serveste cu un ardei iute.

TORT CU SPUMA CARAMEL

Ingrediente: blatul: 8 oua, 8 linguri cu zahar, 8 linguri cu faina, doua lingurite cu cafea solubila, rom; crema: 6 galbenusuri, 6 linguri cu zahar, o cana cu lapte, doua linguri cu faina, 4 lingurite cu cafea solubila, 200 g unt, vanilie; spuma: 6 albusuri, 12 linguri cu zahar.

Preparare: Pentru blat se bat spuma cele 8 albusuri la care se adauga zaharul, apoi, cu delicatete, galbenusurile, cafeaua si faina. Se coace intr-o forma rotunda cu diametrul de circa 30 cm. Pentru crema se freaca galbenusurile cu zahar, se adauga laptele amestecat cu faina si cafeaua. Se pune amestecul pe aburi, pana cand se ingroasa, iar cand se raceste se mixeaza cu untul si vanilia. La spuma se bat albusurile cu 6 linguri cu zahar, 6 se caramelizeaza si se amesteca tot pe aburi. Cand toate s-au racit, pe blatul stropit cu rom se intinde crema si apoi spuma. Se tine in frigider doua ore inainte de servire.

PASTA DE DOVLECEI

Ingrediente: doua cepe, doi dovlecei mijlocii, ulei, sare, vegeta, piper, doua oua (optional).

Preparare: Ceapa tocata marunt se caleste in trei linguri cu ulei, se adauga dovleceii curatati si dati pe razatoare, se condimenteaza cu sare, vegeta si piper si se fierbe la foc mic aproximativ o ora, pana cand totul devine o pasta omogena. Daca se adauga si doua oua batute la sfarsit, devine un "creier macelaresc" vegetal.

SUPA DE ROSII "À LA MAMAIA"

Ingrediente: doi morcovi, o telina mica, o ceapa, sare, piper, vegeta, un l suc de rosii, ulei, taitei de supa, frunze de patrunjel, zahar.

Preparare: In doi litri de apa cu putina sare si piper se pun la fiert morcovii, telina si ceapa. Se strecoara supa, i se adauga sucul de rosii si putin ulei, se potriveste gustul cu vegeta si zahar si se da in fiert impreuna cu taiteii. Se serveste cu frunze de patrunjel.

GALUSTE CU PRUNE (GOMBOTI)

Ingrediente: un kg de cartofi fainosi, 400 g faina, un ou, prune rosii, unt sau ulei, pesmet alb, zahar, scortisoara, smantana.

Preparare: Cartofii curatati se fierb in multa apa cu putina sare (zeama in care au fiert cartofii o vom folosi la felul urmator). Cartofii fierti se zdrobesc si se lasa pana se racesc complet (foarte important!). Pesmetul se prajeste ca la reteta precedenta. Din cartofi, ou si faina se framanta un aluat moale. Se intinde o foaie de circa 5 mm grosime ce se taie in patrate cu latura de 5 cm. In fiecare patrat se pune cate o pruna, care se inveleste in aluat si i se da, cu mainile, forma rotunda. Din resturile de aluat se taie bucatele cat un deget mic, asa-numitele nudle. Se fierb galustile si nudlele in apa cu sare pana se ridica la suprafata. Se tavalesc prin pesmetul prajit si se servesc presarate cu zahar si scortisoara si niste smantana.

COLTUNASI CU MAGIUN

Ingrediente: doua oua, apa, faina, sare, magiun de prune, unt sau ulei, pesmet alb.

Preparare: Intr-o cratita se prajeste in unt sau ulei o cana de pesmet alb, pana devine maro deschis (atentie, se poate arde foarte repede!). Din oua, 100 ml apa, putina sare si faina se face un aluat moale, elastic. Se intinde o foaie rotunda de circa 1,5 mm grosime, careia i se deseneaza diagonala. Pe jumatatea foii de sub diagonala se pun, cu varful unui cutit de masa, gramajoare de magiun cat o aluna, din 3 in 3 cm. Cand s-a umplut jumatatea foii cu gramajoare, se acopera cu cealalta jumatate si cu ajutorul degetelor se preseaza spatiile dintre ele pentru ca sa se lipeasca foile. Se taie coltunasii cu "pintenul" (o ustensila cu maner si o rotita zimtata) si se fierb in apa cu sare pana se ridica la suprafata. Se amesteca cu pesmetul prajit si se servesc cu zahar si scortisoara. Daca se doreste, in loc de pesmet se pot presara cu mac macinat si zahar, intr-o tava unsa, si se dau cateva minute la cuptor.
Citeşte mai multe despre:   sare,   supă,   zahăr,   ulei,   roşii,   făină,   linguri

 



Mai multe titluri din categorie

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna
Daca esti persoana desemnata sa aleaga cadourile de Craciun pe care compania le va oferi angajatilor, partenerilor de afaceri sau clientilor, atunci este posibil sa te confrunti cu o mare pana de idei. Este imposibil sa...

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex
Prinţesa moştenitoare a Olandei va putea să se căsătorească cu o persoană de acelaşi sex fără să îşi piardă dreptul de a urca pe tronul ţării, a anunţat premierul Mark Rutte. Anunţul vine în contextul...

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra
Tradiționalul spectacol de artificii de Revelion de la Londra a fost anulat din nou, pentru al doilea an consecutiv, din cauza „incertitudinilor provocate de COVID-19". Organizatorii se tem că evenimentul, care...

Agenție funerară: care este rolul său?

Agenție funerară: care este rolul său?
În momentul în cre survine un deces, apropiații defunctului sunt nevoiți să apeleze la servicii funerare. Însărcinate cu organizarea funeraliilor, pompele funebre oferă diferite servicii și vin cu o susținere...

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România
Grupul italian de modă Prada, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria luxului, construieşte în România o nouă fabrică. Aceasta va dispune de 11.000 mp şi va fi deschisă anul...

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion
Turiștii români fac rezervări de Revelion mizând pe faptul că nu vom mai trece printr-un lockdown total sau parțial. În topul destinațiilor exotice se află Egipt și Mexic, iar în cel intern Poiana Brașov,...

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1
Galerie Foto Valentin Andrieș a câștigat cea de-a treia ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, de la ora 20.00, la Antena 1.             Robert Pavicsits, Valentin...

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”
Galerie Foto După o cursă plină de adrenalină și suspans, presărată cu misiuni ce au necesitat multă atenție, ediția de duminică seară Asia Express le-a adus lui Mihai și Elwirei Petre o nouă amuletă în valoare de...

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare
Cu siguranță ai avut grijă ca până acum să le oferi angajaților tăi câte un mic dar cu ocazia fiecărei sărbători sau zi de naștere. Orice persoană are nevoie să știe că este apreciată la birou și că...
Serviciul de email marketing furnizat de