x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bujorul inflorit

Bujorul inflorit

de Simona Lazar    |    Stefania Ciubotaru    |    10 Mai 2006   •   00:00
Bujorul inflorit
MARIOARA SI ALEXANDRU - cina 20 februarie 1922
S-a spus ca Marioara a fost cea mai fericita dintre fiicele reginei Maria. Poate ca nici nu ar fi fost asa de greu, daca ne gandim la firea ei deschisa, generoasa. Cerea putin si voia sa ofere totul. Visa sa traiasca ideal. Acest amanunt il speculase si ministrul de Externe, Take Ionescu, atunci cand i-a propus uniunea cu regele Alexandru al Iugoslaviei, "bietul rege bogat".

Alexandru a fost invitat la Sinaia pentru Sarbatorile de iarna din 1921. In primele zile ale lui ianuarie 1922, a facut o plimbare prin padurea de langa Castelul Peles, insotit de Marioara. Au lipsit catva timp, suficient pentru ca tanara printesa si admiratorul ei sa ia o decizie. Cand s-au intors, ea il tinea de mana. "Mama, ne-am hotarat", i-a spus Marioara reginei si a fugit in camera ei. Regina era incapabila sa inteleaga cum a putut fiica ei sa il accepte atat de repede, fara sa-l cunoasca mai bine. "Ce stie Mignon despre obligatiile fizice ale unei femei maritate, buna si draga mea Mignon, cea grasa, altruista si vesela, care seamana mai mult cu un bujor inflorit…", scria Maria in insemnarile sale. Logodna a fost fixata foarte devreme - la 20 februarie 1922. Regina Maria insasi avea sa il aprecieze curand pe viitorul sau ginere. Dupa marele dineu ce a urmat logodnei, scria: "Alexandru a fost la inaltime, se vede ca este obisnuit cu misiunea lui grea. Toti au fost incantati de el, l-au gasit prietenos, simplu si amabil. Mignon este in culmea fericirii, bucuria sa, pur si simplu, radiaza din ea si poporul este multumit sa o vada atat de fericita".

20 FEBRUARIE 1922 - CINA, PALATUL COTROCENI
  • Chalot de Snagov à la Parisienne Sauce Remoulade/ Salau de Snagov à la Parisienne cu sos Remoulade
  • Dindonneau farci aux Marrons/Curcan umplut cu castane
  • Mousse de Foie Gras au Porto/Spuma de ficat de gasca cu vin de Porto
  • Salade d’endive/Salata de andive
  • Asperges Sauce Hollandaise/Sparanghel cu sos olandez
  • Glace "Princesse Marie"/Inghetata "Printesa Maria"
  • Bombons et Cerises au Fondant/Bomboane si cirese in fondant
  • Corbeilles de fruits/Cosuri de fructe
  • Cafe/Cafea
  • DINASTIA SERBIEI
    Casa Karagiorgevici reprezinta dinastia regala a Serbiei. Fondatorul acestei dinastii a fost George Petrovici (1768-1817), supranumit "George cel Negru" ("Kara" insemnand "negru" in limba turca), liderul sarbilor care se opuneau Imperiului Otoman.

    MOUSSE DE FOIE GRAS AU PORTO / Spuma de foie gras cu vin de Porto

    Se pun la macerat 250 g foie gras in coniac, cu sare, piper si diferite condimente. Se brezeaza apoi timp de 45 de minute in vin de Porto. Se lasa ficatul la racit si apoi se trece prin masina de tocat, pentru a se obtine un piure foarte fin. Intr-o terina se amesteca pasta astfel obtinuta cu 200 g aspic preparat dinainte (se fierb oase de vita cu cartilagii si condimente, in special boabe de piper, enibahar si foi de dafin, in care s-a adaugat si un pahar cu vin de Porto) si 250 g smantana batuta. Se presara sare, piper si se amesteca pana cand compozitia este foarte fina si foarte bine legata. Pe fundul unei forme de ceramica sau sticla termorezistenta se asaza un strat de aspic (se toarna zeama si se da la rece din timp). Se scoate forma din frigider, se decoreaza cu trufe decupate in diverse modele sau felii de portocale (dupa preferinta) si se pune deasupra musul (spuma) de foie gras, se mai toarna putina zeama pentru aspic si se da la rece, unde se tine pana in momentul servirii.

    CHALOT DE SNAGOV À LA PARISIENNE SAUCE REMOULADE / Salau de Snagov à la Parisienne cu sos Remoulade

    Salaul se curata de maruntaie, se spala cu putina apa rece si apoi se poseaza in sos de vin alb cu esenta de ciuperci, avand grija ca sa nu inceapa sa se desprinda pielea. Cand este gata, se scoate pe un platou si se garniseste cu ciuperci, cu trufe si raci, punandu-se alaturi in sosiera sosul dorit. Pentru sosul remoulade se prepara mai intai un sos maioneza din 6 galbenusuri de ou, un litru ulei, 10 g sare, un gram piper alb macinat, o lingura si jumatate cu otet sau echivalentul sau in zeama de lamaie. Galbenusurile se farama cu dosul lingurii, apoi se amesteca bine cu sare, piper si otet (zeama de lamaie) turnat in fir subtire. Se adauga uleiul, mai intai cateva picaturi, apoi turnat in fir subtire, amestecand intruna in acelasi sens, pentru ca sa se lege. Adaugati la sfarsit trei lingurite cu apa fiarta, care asigura coeziunea maionezei. In sosul astfel obtinut adaugati o lingura si jumatate cu mustar, 100 g castraveti cornison la otet taiati marunt, 50 g capere tocate si stoarse, o lingura cu asmatui, patrunjel si tarhon tocat si o jumatate de lingurita cu esenta de ansoa sau o lingurita cu crema de ansoa.

    DINDONNEAU FARCI AUX MARRONS / Curcan umplut cu castane

    Se alege un curcan tanar, in greutate de trei pana la patru kilograme, dupa curatare. Un kilogram de farsa (umplutura) fina de porc (obtinuta din carne tocata de porc, patru albusuri de ou, smantana proaspata, sare si piper) se amesteca bine cu un kilogram de castane, curatate, taiate marunt, fierte, scurse si complet racite. Se scoate cu mare grija de la curcan osul cunoscut sub numele de "iades", apoi se umple cu farsa de carne si castane, se leaga si se bardeaza cu fasii de slanina. Se pune la cuptor, dar se poate pregati si la frigare. Din cand in cand se stropeste cu sosul pe care il lasa in tava, in felul acesta pielea nu plezneste si vom avea un curcan frumos pe masa. Se serveste cu sucul pe care il lasa curcanul, limpezit si pus aparte intr-o sosiera.

    SALADE D’ENDIVE / Salata de andive

    Andivele se curata, se desfac frunzele si se spala in multa apa rece. Se pun intr-un castron, taiate in bucati mari, se presara cu sare si piper, apoi se stropesc cu zeama de lamaie si ulei (eventual, ulei de masline). Se amesteca foarte putin si se mananca la un interval de cel mult doua ore de la preparare, pentru ca se oxideaza si isi schimba gustul.

    GLACE "PRINCESSE MARIE" / Inghetata "Printesa Maria"

    Pentru aceasta se folosesc doua feluri de inghetata, ale caror culori sunt contrastante. De obicei se prefera combinatia de inghetata cu vanilie si inghetata cu fragi (sau zmeura, afina ori alte fructe de padure). Intr-o forma se pune mai intai un "pat" din inghetata de fragi, tapetand peretii vasului pana sus, iar in interior se asaza inghetata de vanilie. Se rastoarna pe o farfurie si se decoreaza folosindu-se un pos (ca pentru decorarea torturilor) cu inghetata de vanilie, obtinandu-se diferite desene: grilaje, flori etc.

    Â

    ×
    Subiecte în articol: piper ingheţată