MARIOARA SI ALEXANDRU - cina 20 februarie 1922
S-a spus ca Marioara a fost cea mai fericita dintre fiicele reginei Maria. Poate ca nici nu ar fi fost asa de greu, daca ne gandim la firea ei deschisa, generoasa. Cerea putin si voia sa ofere totul. Visa sa traiasca ideal. Acest amanunt il speculase si ministrul de Externe, Take Ionescu, atunci cand i-a propus uniunea cu regele Alexandru al Iugoslaviei, "bietul rege bogat".
Alexandru a fost invitat la Sinaia pentru Sarbatorile de iarna din 1921. In primele zile ale lui ianuarie 1922, a facut o plimbare prin padurea de langa Castelul Peles, insotit de Marioara. Au lipsit catva timp, suficient pentru ca tanara printesa si admiratorul ei sa ia o decizie. Cand s-au intors, ea il tinea de mana. "Mama, ne-am hotarat", i-a spus Marioara reginei si a fugit in camera ei. Regina era incapabila sa inteleaga cum a putut fiica ei sa il accepte atat de repede, fara sa-l cunoasca mai bine. "Ce stie Mignon despre obligatiile fizice ale unei femei maritate, buna si draga mea Mignon, cea grasa, altruista si vesela, care seamana mai mult cu un bujor infloritâ¦", scria Maria in insemnarile sale. Logodna a fost fixata foarte devreme - la 20 februarie 1922. Regina Maria insasi avea sa il aprecieze curand pe viitorul sau ginere. Dupa marele dineu ce a urmat logodnei, scria: "Alexandru a fost la inaltime, se vede ca este obisnuit cu misiunea lui grea. Toti au fost incantati de el, l-au gasit prietenos, simplu si amabil. Mignon este in culmea fericirii, bucuria sa, pur si simplu, radiaza din ea si poporul este multumit sa o vada atat de fericita".
20 FEBRUARIE 1922 - CINA, PALATUL COTROCENI
| |
|
DINASTIA SERBIEI
|
Casa Karagiorgevici reprezinta dinastia regala a Serbiei. Fondatorul acestei dinastii a fost George Petrovici (1768-1817), supranumit "George cel Negru" ("Kara" insemnand "negru" in limba turca), liderul sarbilor care se opuneau Imperiului Otoman.
|
Citește pe Antena3.ro
| ||
MOUSSE DE FOIE GRAS AU PORTO / Spuma de foie gras cu vin de PortoCHALOT DE SNAGOV à LA PARISIENNE SAUCE REMOULADE / Salau de Snagov à la Parisienne cu sos RemouladeDINDONNEAU FARCI AUX MARRONS / Curcan umplut cu castaneSe alege un curcan tanar, in greutate de trei pana la patru kilograme, dupa curatare. Un kilogram de farsa (umplutura) fina de porc (obtinuta din carne tocata de porc, patru albusuri de ou, smantana proaspata, sare si piper) se amesteca bine cu un kilogram de castane, curatate, taiate marunt, fierte, scurse si complet racite. Se scoate cu mare grija de la curcan osul cunoscut sub numele de "iades", apoi se umple cu farsa de carne si castane, se leaga si se bardeaza cu fasii de slanina. Se pune la cuptor, dar se poate pregati si la frigare. Din cand in cand se stropeste cu sosul pe care il lasa in tava, in felul acesta pielea nu plezneste si vom avea un curcan frumos pe masa. Se serveste cu sucul pe care il lasa curcanul, limpezit si pus aparte intr-o sosiera.SALADE DâENDIVE / Salata de andiveAndivele se curata, se desfac frunzele si se spala in multa apa rece. Se pun intr-un castron, taiate in bucati mari, se presara cu sare si piper, apoi se stropesc cu zeama de lamaie si ulei (eventual, ulei de masline). Se amesteca foarte putin si se mananca la un interval de cel mult doua ore de la preparare, pentru ca se oxideaza si isi schimba gustul.GLACE "PRINCESSE MARIE" / Inghetata "Printesa Maria" |