x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar C’est si bon!

C’est si bon!

de Veronica Guzun    |    17 Mai 2006   •   00:00
C’est si bon!
REPORTER IN TIGAIE
Aperitivele trebuie sA fie mici, frumos decorate si gustoase

I-am gasit in toiul muncii: doua bucatarese si coordonatorul, adica bucatarul-sef Florin Cujba. Insa lui nu-i place sa fie numit astfel: "Ce fel de sef sunt eu? Am doar 24 de ani. Eu coordonez tot ce se intampla in bucatarie si am grija ca pe masa clientului sa ajunga mancare buna, aspectuoasa si proaspata".

Nu mai fusesem pana acum in vizita la o firma de catering. De aceea, am fost mirata sa gasesc doar trei bucatari. Tustrei insa aveau o viteza si un chef de lucru nebun, de aceea, nici nu am apucat sa ma dumiresc, ca deja cateva preparate erau duse la rece. Cand am venit, se lucra la aperitive: canapele cu somon si lamaie, tartine cu branza feta si ou de prepelita, tartine cu branza feta cu marar - in total 180 de felioare de paine prajita cu "ceva" pe ele.
Ei pregateau o masa pentru 15 persoane, cu ocazia unei intalniri de afaceri.

ORNARE. "Daca e sa fiu sincer, eu ma plictisesc sa fac aperitive, sa le bibilesc pe fiecare, mai degraba as sta sa arunc orezul in sus si sa cada inapoi in tigaie sau sa pregatesc ornamente. Imi amintesc ca odata am facut 1.000 de tartine intr-o zi. Apoi toata noaptea am visat numai aperitive", imi spune Florin mai in gluma, mai in serios. "La noi in bucatarie nimic nu se face fara muzica, asa munca merge mai repede. Nici nu nu ne dam seama cand terminam comanda", explica tanarul coordonator. Pepene cu prosciuto - specialitatea casei "Le Chef", este un aperitiv foarte racoritor, care surprinde atat prin combinatia indrazneata, cat si prin gustul delicat. "Cand vine vorba despre aperitive, cel mai important este sa fie mici, cat pentru o imbucatura, si sa nu miroasa a mancare", puncteaza Andrei Catalinoiu, managerul firmei de catering. Desi au in meniu si preparate traditionale romanesti, ei prefera bucataria internationala. "

Mancarea romaneasca e asa, mai «groso modo», de aceea incercam sa o modernizam - in loc de paine cu sunca facem canapele de muschi file cu lamaie. Clientii nostri prefera pieptul de rata cu sos de miere si stafide decat cotlet de porc cu cartofi prajiti", mi-a explicat Andrei Catalinoiu.

INTOTDEAUNA GATA. Nimic nu poate sa ii ia prin surprindere. In dotare au aproximativ 1.000 de farfurii, 700 de tacamuri, 500 de pahare de sampanie. De aceea, daca se sparge vreun pahar, ceea ce se intampla foarte des la evenimentele mari, nu e nici o problema, vasul este inlocuit cu altul.

Probleme mult mai mari apar cand sunt ploi in Bucuresti si se formeaza ambuteiaje. "Am avut momente cand ma gandeam sa cumparam un elicopter, dar nu ar fi avut unde sa aterizeze", a glumit managerul Andrei Catalinoiu.





ANGHINARE CU CAVIAR

  • INGREDIENTE: 4 bucati de anghinare, eventual din conserva, 20 g caviar, o lamaie, smantana dulce, sare.
  • PREPARARE: Anghinarea se fierbe in apa cu sare si zeama de lamaie sau se foloseste cea din conserva, dupa ce a fost scursa in prealabil. Se scoate putina pulpa de anghinare din mijloc si in spatiul ramas se pune smantana, iar deasupra, o lingurita cu caviar. Dupa dorinta, smantana poate fi inlocuita cu unt, iar caviarul poate fi amestecat cu pulpa de anghinare.
  • APERITIV CU ARDEI GRAS

  • INGREDIENTE: 4 ardei grasi galbeni, 100 g ansoa sarate sau in ulei, doi catei de usturoi, 3 linguri cu lapte, ulei, unt.
  • PREPARARE: Ardeii se spala, se scurg, se taie in patru, se curata de seminte si se taie felii. Pestisorii se spala, se taie fileuri si se piseaza impreuna cu usturoiul curatat. Pasta de peste se caleste in unt amestecat cu ulei. Se pastreaza focul moderat si se toarna laptele. Se adauga feliile de ardei galben si se caleste totul la foc potrivit. Din cand in cand se stropeste ardeiul cu sosul format. Acest aperitiv traditional italian se serveste cald. Se poate folosi si ansoa in ulei, daca nu aveti ansoa sarat.
  • SERVICII


    O firma de catering nu asigura doar mancarea pentru diverse evenimente. La serviciile ei apeleaza scolile cu program prelungit, dar si persoanele care nu se pot desprinde de la birou. "Ceea ce nu intelege consumatorul roman este faptul ca o firma de catering nu este un fast-food. Noi nu aducem pizza in jumatate de ora. Comanda se face cu cel putin doua ore inainte si noi oferim mancare proaspata si de calitate, asa cum puteti servi doar in restaurante", ne-a explicat Andrei Catalinoiu, managerul unei firme de catering din Bucuresti.

    ×