x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

22 Feb 2006   •   00:00



































Preparate din carne


FILEURI DE PORC CU MERE
INGREDIENTE:
4 fileuri de porc ,unt ,sare ,piper ,doua mere
SOSUL DE SMANTANA: ,200 ml sos bechamel ,200 g smantana ,sare ,marar verde

MOD DE PREPARARE
Fileurile de porc se sareaza si se pipereaza dupa gust, dupa care se pun la prajit in untul incins. Se lasa sa se rumeneasca bine pe ambele parti, se scot, se asaza pe o farfurie intinsa si se acopera sa se pastreze calde.
Intre timp, merele se spala bine, se taie felioare, se curata de seminte si se rumenesc in unt incins. Se scot si se asaza langa fileurile de porc, timp in care se trece la prepararea sosului de smantana.
Se amesteca la bain-marie sosul bechamel cu 100 g smantana. Se ia de pe foc, se adauga restul de smantana si se sareaza. Se serveste cu fileurile de porc si cu merele rumenite.

BAUTURA:
Cabernet Sauvignon

SFAT
Deasupra se presara marar verde tocat marunt.
VARZA DE BRUXELLES LA CUPTOR
INGREDIENTE:
un kg cartofi albi ,sare ,piper ,800 g varza de Bruxelles ,80 g pesmet ,70 g unt ,o ceapa ,500 g kaiser afumat ,doua linguri cu ulei ,100 g smantana ,o lingurita cu supa instant ,150 ml lapte ,75 g hrean ras ,salata verde

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata, se spala si se taie bucati. Se fierb in apa cu sare.
Varza de Bruxelles se fierbe separat tot in apa cu sare. Se topeste putin unt, iar in el se caleste pesmetul. Ceapa tocata se caleste in uleiul incins, apoi se adauga kaiserul taiat cubulete. Se toarna 300 ml de apa si smantana, dupa care se lasa sa dea in clocot. Se adauga supa instant si piperul.
Cuptorul se incinge la 200ÞC. Se strecoara cartofii si varza de Bruxelles. Se paseaza cartofii si se adauga laptele fierbinte si 50 g unt, hreanul si sarea, apoi se asaza intr-un vas jena uns. Se adauga varza de Bruxelles, sosul de smantana cu kaiser si pesmetul. Se lasa la cuptor timp de 20 de minute.

BAUTURA:
Vin alb de buturuga

SFAT
Se serveste cu salata verde.
PUI CU FASOLE ALBA SI ROSIE
INGREDIENTE:
4 pulpe de pui ,250 g fasole uscata alba ,250 g fasole uscata rosie ,rozmarin ,o ceapa rosie ,un gogosar ,sare ,500 g rosii descojite ,3 catei de usturoi ,5 linguri cu ulei ,piper negru ,unt ,muraturi ,doua linguri cu bulion

MOD DE PREPARARE
Se pune fasolea la inmuiat in apa rece, cu o seara inainte. A doua zi se schimba apa si se pune la fiert impreuna cu firul de rozmarin, o lingura cu ulei si sare. Se fierbe la foc mic pana cand a fiert si zeama este scazuta.
Ceapa se curata si se toaca marunt, iar gogosarul se taie felioare. Usturoiul se piseaza si, impreuna cu doua linguri cu bulion, rosiile descojite, ceapa si gogosarul se calesc in putin unt, apoi se adauga peste fasole. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Copanele de pui se sareaza si se pipereaza, apoi se rumenesc in putin unt. Se scot, se asaza pe un platou si se servesc alaturi de mancarica de fasole.

BAUTURA:
Feteasca Alba

SFAT
Se serveste cu muraturi.
RULOURI CU CARNE
INGREDIENTE:
ALUATUL: doua oua ,250 g faina ,500 ml lapte ,o lingura cu ulei ,ulei pentru prajit
UMPLUTURA: 500 g carne tocata ,un gogosar ,o ceapa ,o lingura cu ulei ,o lingura cu bulion ,o foaie de dafin ,sare ,piper ,telina verde

MOD DE PREPARARE
Intr-un castron se amesteca ouale impreuna cu faina, laptele si o lingura cu ulei. Se amesteca pana cand se obtine o compozitie de consistenta unei smantani. Vasul se lasa la rece cateva ore.
In timpul acesta se calesc in ulei incins ceapa tocata marunt impreuna cu gogosarul taiat cubulete. Se adauga apoi bulionul si carnea tocata. Se stinge cu putina apa si se adauga o foaie de dafin, sare si piper dupa gust.
Pentru a pregati clatitele se incinge uleiul intr-o tigaie si se toarna cu un polonic cate putina compozitie. Se prajesc clatitele pe ambele parti. Se umplu cu amestecul de carne, se ruleaza si se taie in bucati potrivit de mari.

BAUTURA:
Pinot Noir

SFAT
Se decoreaza cu frunze de telina verde.

Preparate din peste


SCRUMBIE CU LEGUME
INGREDIENTE:
3 scrumbii ,500 g cartofi ,3 ardei grasi rosii ,o lingura cu bulion ,o lingura cu otet ,doua rosii ,3 cepe rosii ,o legatura de verdeata ,100 g unt ,o foaie de dafin ,sare ,piper macinat ,piper boabe

MOD DE PREPARARE
Scrumbiile se fierb in apa cu sare, piper boabe si otet.
Separat, se taie ceapa rosie rondele si ardeiul felioare. Se calesc impreuna in unt, adaugandu-se bulionul, foaia de dafin, rosiile descojite si taiate cubulete, sarea si piperul dupa gust.
Cartofii se curata, se taie si se pun la fiert in apa cu sare, iar cand sunt gata se scot si se adauga un cub de unt. Pestele fiert se perpeleste si el putin in unt, iar apoi se serveste impreuna cu cartofii natur si cu garnitura de ceapa si ardei.

BAUTURA:
Sauvignon Blanc

SFAT
Se serveste cu verdeata tocata.
SOMON CU CRUSTA DE BRANZA
INGREDIENTE:
4 fileuri de somon ,300 g cartofi ,150 g branza telemea ,patrunjel ,o lamaie ,sare ,piper ,doua cepe ,un catel de usturoi ,unt ,100 ml vin alb ,250 ml supa de peste ,100 ml smantana ,ulei ,o salata verde

MOD DE PREPARARE
Cartofii se spala si se fierb circa 30 de minute. Se lasa sa se racoreasca, apoi se curata. Branza si cartofii se rad pe razatoarea mare si se amesteca. Se adauga si patrunjelul tocat.
Se spala fileurile, se sterg, se stropesc bine cu suc de lamaie, se sareaza si se pipereaza. Ceapa si usturoiul se curata, se toaca si se calesc intr-o lingura cu unt. Se toarna vinul si se lasa sa scada pana la jumatate. Se adauga supa de peste si smantana si se lasa sa clocoteasca circa zece minute. Se condimenteaza. Cuptorul se incinge la 250ÞC. Fileurile se prajesc in ulei circa zece minute si se asaza intr-o forma unsa cu unt. Compozitia de cartofi se asaza deasupra pestelui si apoi sosul de ceapa si usturoi. Se gratineaza circa zece minute.

BAUTURA:
Feteasca Regala

SFAT
Se decoreaza cu frunzulite de patrunjel si fasii de salata verde.
HERING AFUMAT CU RIDICHI
INGREDIENTE:
100 g hering afumat ,4-5 cartofi ,o legatura de ridichi ,un fir de ceapa verde ,o ceapa rosie ,4 linguri cu zeama de lamaie ,50 g masline verzi ,50 g masline negre ,sare ,piper ,doua linguri cu ulei de masline ,marar verde

MOD DE PREPARARE
Cartofii se spala si se fierb in coaja in apa cu putina sare. Fiecare ridiche se curata si se taie rondele, iar ceapa rosie, solzisori.
Dupa ce au fiert, cartofii se taie cubulete si se amesteca impreuna cu ceapa rosie, ceapa verde taiata rondele si feliile de ridiche. Se adauga heringul, maslinele negre si cele verzi, dupa care se amesteca bine cu zeama de lamaie, cu uleiul de masline, sarea si piperul.

BAUTURA:
Votca

SFAT
Se poate adauga, pentru mai mult gust, o jumatate de legatura de marar tocat.
STIUCA PICANTA
INGREDIENTE:
4 stiuci ,3 linguri cu ulei ,doua cepe ,5-6 ciuperci mari ,o foaie de dafin ,o jumatate de pahar cu vin alb ,o jumatate de lingurita cu boia iute ,sare ,piper ,putin zahar ,o lingura cu otet ,patrunjel verde ,mamaliguta

MOD DE PREPARARE
Pestele se eviscereaza, se spala si se pune la fiert impreuna cu cepele taiate solzisori, ciupercile taiate lamele, sarea, piperul, boiaua, foaia de dafin, vinul, otetul, zaharul, uleiul si o jumatate de cescuta cu apa.
Dupa ce a fiert, se scoate stiuca pe un platou. Zeama se mai lasa sa dea doua-trei clocote si se toarna peste peste. Se poate decora cu frunze de patrunjel.

BAUTURA:
Chardonnay

SFAT
Se serveste cu mamaliguta.

Preparate din legume


BORS CU CIUPERCI
INGREDIENTE:
500 g ciuperci ,500 ml bors ,o ceapa ,verdeata ,un morcov ,un ardei ,o cescuta cu orez ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Morcovul, ardeiul si ceapa se curata, se toaca marunt si se pun la fiert intr-o oala cu apa si un praf de sare.
Cand zarzavatul este pe jumatate fiert, se adauga ciupercile taiate felii si orezul ales si spalat. La sfarsit se adauga borsul. Se condimenteaza si se mai lasa inca cinci minute la foc iute.

BAUTURA:
Palinca

SFAT
Se presara verdeata tocata marunt.
RULADA CU SPANAC
INGREDIENTE:
6 oua ,100 g cascaval ,10 linguri cu faina ,o lingura cu smantana ,300 g spanac ,100 g unt ,sare ,piper ,doi catei de usturoi ,ulei de masline ,o lamaie

MOD DE PREPARARE
Ouale se bat bine cu smantana, se adauga cascavalul ras si sapte linguri cu faina, amestecand bine, sa nu se formeze cocoloase. Se sareaza, se pipereaza, apoi se pune compozitia la prajit intr-o tigaie intinsa, in ulei de masline incins.
Separat, se topeste untul, se adauga spanacul, putina apa si se lasa sa fiarba. Apoi se adauga faina ramasa si un pahar cu apa, amestecand bine. Se lasa la fiert pana se ingroasa si se potriveste gustul de sare si piper. Se stoarce zeama de la o lamaie, se ia usturoiul, se piseaza si se omogenizeaza in spanac. Se ia apoi de pe foc si se lasa sa se raceasca. Atunci cand s-a racit, se asaza peste omleta, se ruleaza si se preseaza putin, ca sa ia o forma frumoasa.

BAUTURA:
Tuica

SFAT
Se poate servi cu o lingura cu smantana si cu verdeata.
MANCARE DE FASOLE VERDE
INGREDIENTE:
600 g fasole verde ,o ceapa ,un morcov mic ,doua linguri cu pasta de tomate ,3 linguri cu ulei ,o legatura de patrunjel ,100 g masline negre ,4 catei de usturoi ,sare ,piper ,cimbru ,smantana

MOD DE PREPARARE
Se ia fasolea, se curata si se fierbe in apa cu sare.
Separat, ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste in ulei incins. Se adauga morcovul curatat si dat pe razatoarea mica, fasolea aproape fiarta, pasta de tomate, maslinele si se lasa sa se inabuse un sfert de ora.
Se sareaza si se pipereaza dupa gust si la sfarsit se adauga patrunjelul tocat marunt, usturoiul pisat si un praf de cimbru.

BAUTURA:
Cramposie

SFAT
Se poate servi si cu putina smantana.
SALATA DE TELINA SI MERE
INGREDIENTE:
o telina mare ,un galbenus crud si unul fiert ,doua mere ,o ceascuta cu ulei ,o lingurita cu mustar ,masline negre ,sare ,3 linguri cu smantana ,o jumatate de lamaie ,un gogosar ,doi morcovi ,piper

MOD DE PREPARARE
Maioneza se prepara dintr-un ou, mustar, ulei si zeama de lamaie. Se subtiaza cu smantana.
Intr-un vas se asaza telina data pe razatoare, merele curatate de coaja si de seminte si taiate in felii mai groase, maslinele fara samburi taiate in bucatele. Se amesteca bine cu maioneza si se condimenteaza cu sare si piper.
Pentru decor se folosesc feliute de lamaie. Dupa preferinta, salata se poate acri cu un gogosar murat, tocat marunt sau cu zeama de lamaie.

BAUTURA:
Horinca

SFAT
In salata se pot adauga si cativa morcovi rasi.

Preparate dulci


PIERSICI CU CREMA DE VANILIE
INGREDIENTE:
8 jumatati piersici din compot ,50 g stafide ,3 galbenusuri ,200 g zahar ,doua linguri cu faina ,400 ml lapte ,150 g unt ,100 g frisca ,un plic cu zahar vanilinat ,zeama de lamaie ,inghetata

MOD DE PREPARARE
Jumatatile de piersici se scot din compot si se lasa sa se scurga.
Intre timp se face crema de vanilie. Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga faina, apoi se subtiaza cu laptele caldut si se pune la foc mic, amestecandu-se continuu pana se ingroasa. Se lasa la racit, dupa care se adauga untul frecat, zaharul vanilinat si zeama de la o jumatate de lamaie.
In jumatatile de piersici se pun cateva stafide, iar peste ele se asaza crema de vanilie si se orneaza cu frisca.

BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin

SFAT
Piersicile se pot umple cu inghetata si se decoreaza cu alte fructe.
BISCUITI DE CACAO CU COCOS
INGREDIENTE:
3 oua ,200 g smantana ,doua linguri cu cacao ,doua linguri cu unt ,un praf de copt ,zeama de lamaie ,faina cat cuprinde
CREMA: ,doua oua ,250 g zahar ,doua linguri cu faina ,300 ml lapte ,100 g unt ,o lamaie ,100 g fulgi de cocos ,ciocolata neagra

MOD DE PREPARARE
Se amesteca toate ingredientele pentru aluat, in afara de faina, intr-un castron, pana se omogenizeaza. Apoi se adauga faina cat cuprinde, cat sa iasa un aluat potrivit de moale.
Se coc biscuitii in forme speciale, la foc potrivit. Dupa ce s-au racit, se dau putin prin ciocolata.
In continuare se prepara crema de lamaie. Ouale se amesteca impreuna cu zaharul si faina, se adauga laptele si se fierbe la bain-marie pana se ingroasa. La sfarsit se adauga zeama de la o lamaie si se lasa la rece. Dupa ce s-a racit, se pune untul frecat si se amesteca totul foarte bine. Cu aceasta crema se umplu biscutii si se presara cu fulgi de nuca de cocos.

BAUTURA:
Cappuccino

SFAT
Biscuitii se pot umple si cu crema de vanilie.
CATAIF
INGREDIENTE:
3 oua ,un varf de cutit cu sare ,faina cat cuprinde ,4 linguri cu unt topit ,un pahar cu apa ,150 g de zahar ,un plic cu zahar vanilinat

MOD DE PREPARARE
Se face un aluat (din oua, unt, faina si sare) si se intinde o foaie ca pentru taitei. Se ruleaza, se taie foarte fin si se lasa sa se usuce. Apoi se pun taiteii intr-o tigaie cu unt fierbinte, se lasa sa se rumeneaca putin si se rasucesc usor cu furculita.
Se ia o tava, se asaza rulourile formate si se toarna siropul facut din apa, zahar si un plic cu zahar vanilinat. Se introduce tava la cuptor si se tine pana cand s-a absorbit tot siropul.

BAUTURA:
Cacao cu lapte

SFAT
Cataiful se poate servi cu frisca.
BISCUITI GLAZURATI
INGREDIENTE:
300 g faina ,100 g unt ,100 g smantana ,doua galbenusuri ,100 g zahar ,un pachetel cu praf de copt ,un varf de cutit cu sare ,o lamaie ,ciocolata alba de menaj

MOD DE PREPARARE
Se cerne faina intr-un castron, se pun galbenusurile, zaharul, sarea, coaja rasa de lamaie, untul moale, smantana si praful de copt stins cu zeama de lamaie si se amesteca pana cand se obtine un aluat omogen.
Din aluatul obtinut se intinde o foaie si se taie in diverse forme, dupa preferinta.
Se asaza intr-o tava unsa cu unt si se coc la foc potrivit. Dupa ce s-au copt, se lasa sa se raceasca, apoi se dau prin ciocolata alba de menaj topita.

BAUTURA:
Ceai de fructe de padure

SFAT
Se pot da si prin ciocolata neagra.
×