Preparate din carne
CARTOFI UMPLUTI CU FICAT
|
|
INGREDIENTE:
6 cartofi
,500 g ficat
,400 g unt
,sare
,piper
,un ardei rosu
,o legatura de patrunjel
,o capatana de usturoi
,o ceapa mica
,ulei
,o lamaie
MOD DE PREPARARE
Cartofii se lasa cu coaja si se pun la fiert in apa cu sare. Intre timp, ceapa se curata si se taie marunt, iar usturoiul se piseaza. Se pun la calit in putin ulei incins, apoi se adauga ardeiul rosu feliat. Ficateii se fierb in apa cu sare si putin ulei. Dupa ce s-au fiert bine, se scot, se lasa sa se scurga si se paseaza (sau se dau prin masina de tocat), amestecandu-se cu untul. Se freaca pana se omogenizeaza bine si devine o pasta groasa. Se amesteca cu ceapa, cu ardeiul si cu usturoiul calite. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Cartofii se cojesc si se scobesc de miez. Se umplu cu pasta de ficat, se asaza intr-o tava unsa cu putin unt si se dau la cuptor pentru 5-10 minute, sa se rumeneasca mai bine.
|
BAUTURA:
Pinot Noir
|
SFAT
Se asezoneaza cu felii de lamaie si patrunjel.
|
|
:
MANCARICA DE PUI
|
|
INGREDIENTE:
un pui
,4-5 linguri
cu untdelemn
,3-4 rosii
,o lingura cu bulion
,o ceapa
,doi ardei rosii
,o lingura cu faina
,patrunjel
,o capatana
de usturoi
,sare
,piper
,ciuperci
MOD DE PREPARARE
Puiul se taie bucati potrivit de mari si se pune la fiert in apa cu sare si o ceapa. Cand este aproape fiert, se adauga rosiile curatate de pielita si taiate felii subtiri, bulionul, ardeiul taiat si calit in untdelemn, faina stinsa cu putina apa, usturoiul pisat marunt si verdeata. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, dupa care se da la cuptor.
Se lasa sa se rumeneasca si se presara deasupra patrunjel verde tocat.
|
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
|
SFAT
Dupa preferinta, se pot pune si ciuperci.
|
|
OREZ CU FICATEI
|
|
INGREDIENTE:
o cana cu orez
,500 g ficatei
,doi ardei grasi
,doua cepe
,unt
,sare
,piper
,patrunjel
MOD DE PREPARARE
Orezul se spala si se pune la fiert in apa cu putina sare si o ceapa intreaga. Se lasa sa fiarba bine, dupa care se asaza pe un platou.
Ficateii se taie marunt si se pun sa se inabuse in putin unt. Se adauga ardeii rosii taiati marunt si o ceapa taiata solzisori. Se lasa sa se caleasca toate, dupa care se adauga orezul cald. Se omogenizeaza si se serveste cu acrituri.
|
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
|
SFAT
Deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt.
|
|
MAMALIGA UMPLUTA CU CARNE
|
|
INGREDIENTE:
o cutie cu ciuperci
,doua copane de pui
,3-4 linguri cu bulion
,250 g de malai
,verdeata
,doua cepe
,gogosari acri
,sare
,piper
,ulei
,conopida acra
MOD DE PREPARARE
Copanele de pui se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei. Cat timp se lasa sa fiarba carnea, ceapa se curata si se taie marunt, dupa care se pune la calit in uleiul (sau untul) incins. Se adauga si gogosarii taiati marunt, ciupercile, carnea fiarta si apoi se stinge totul cu putina supa de carne amestecata cu bulion. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se mai lasa pe foc cateva minute, dupa care se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Intre timp se pregateste mamaliga care trebuie sa fie cat mai vartoasa. Dupa ce s-a facut, se rastoarna pe un platou, iar in mijlocul ei se pune umplutura din carne. Se serveste calda cu conopida acra.
|
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
|
SFAT
Deasupra se presara verdeata tocata.
|
|
Preparate din peste
SUPA DE PESTE
|
|
INGREDIENTE:
o ceapa
,trei catei
de usturoi
,doi ardei capia
,200 g cartofi
,400 g file de peste
,un plic supa de peste
,trei rosii
,un ardei iute
,sare
,ulei
,smantana
,crutoane
MOD DE PREPARARE
Ceapa, impreuna cu usturoiul, se dau prin masina de tocat. Ardeii se toaca marunt, iar cartofii se taie cubulete. Uleiul se incinge intr-o tigaie, iar ceapa, usturoiul, ardeii si cateva bucatele din ardeiul iute se pun la calit.
Intr-o oala se pune supa de peste, se adauga legumele calite, cartofii curatati si taiati cubulete si se fierb timp de 10 minute cu capac. Se adauga rosiile descojite si zdrobite, fileul de peste si se fierb tot 10 minute. Se pune sare dupa gust.
|
BAUTURA:
Feteasca alba
|
SFAT
Se poate servi cu smantana sau crutoane.
|
|
PASTRAV CU MUJDEI SI PASTAI
|
|
INGREDIENTE:
400 g file de pastrav
,250 ml zeama de carne
,50 g unt
,un borcan fasole verde
,sare
,piper
,mujdei
,5 cartofi
MOD DE PREPARARE
Intr-o tava de Jena se pun fileurile de peste cu putina zeama de carne si se lasa in cuptorul incins pentru aproximativ 15 minute.
Se scoate tava, se lasa sa se raceasca si apoi se asaza deasupra fasolea verde si, dupa preferinta, cartofi fierti si taiati in doua. Deasupra se pune untul fierbinte, mujdeiul si se presara patrunjel verde taiat marunt. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
|
BAUTURA:
Traminer
|
SFAT
Se serveste imediat.
|
|
:
PESTE EXOTIC
|
|
INGREDIENTE:
un pastrav
,50 g masline verzi tocate marunt
,o lingurita cu oregano
,ansoa
,patrunjel verde
,zeama de la o lamaie
,o legatura de ceapa verde
,ulei de masline
,sare
,piper
,feliute de lamaie
MOD DE PREPARARE
Maslinele tocate marunt, fileurile de ansoa maruntite, ceapa verde taiata rondele, oregano, zeama de lamaie, sarea si piperul se amesteca, obtinandu-se un sos aromat.
Pestele se curata, se spala, se portioneaza si se pune la prajit in ulei incins. Se serveste cu sosul de masline si se orneaza cu feliute de masline.
|
BAUTURA:
Vin spumant
|
SFAT
Se serveste cu mamaliga calda si patrunjelul verde.
|
|
SOMON CU PASTE SI MASLINE
|
|
INGREDIENTE:
o punga cu paste
,o bucata de somon
,o ceapa rosie
,doua linguri cu maioneza
,sare
,piper
,masline verzi
,un pahar cu ulei
,patrunjel
MOD DE PREPARARE
Pastele se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei. Se lasa sa fiarba, dupa care se scot, se lasa la scurs si se trec printr-un jet de apa. Somonul se taie bucati mici si se lasa crud sau, dupa preferinta, se poate fierbe foarte putin. Ceapa rosie se taie solzisori, maslinele cu taie marunt si se amesteca impreuna cu pastele si cu somonul.
Se omogenizeaza cu putina maioneza (nu e obligatoriu), dupa care se sareaza si se pipereaza.
|
BAUTURA:
Feteasca Regala
|
SFAT
Deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt.
|
|
Preparate din legume
FASOLE VERDE CU GALUSTE
|
|
INGREDIENTE:
un ou
,gris (o data si jumatate
greutatea oului)
,o lingura cu ulei
,400 g fasole verde
,patrunjel
,sare
,condimente
MOD DE PREPARARE
Galustele se fac in felul urmator: dupa ce albusul s-a batut spuma, se adauga galbenusul si uleiul. Se bat ca sa se amestece putin, apoi se pune tot grisul. Se amesteca compozitia usor prin rasturnare, ca sa nu lase albusul, pana cand se incorporeaza grisul. Galustele se iau numai din marginea compozitiei. Se fierb in clocote mici, cu capacul tras putin intr-o parte 12-15 minute. Dupa alte 7-8 minute, galustele se scot pe o farfurie.
Fasolea se spala si se curata. Se pune la fiert cu sare si baza pentru mancaruri pana se inmoaie. Apoi se asaza pe farfurie, drept garnitura pentru galuste.
|
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
|
SFAT
Se presara cu patrunjel verde tocat marunt sau cu alte condimente, dupa gust.
|
|
DOVLECEI CU MENTA
|
|
INGREDIENTE:
doi dovlecei
,o legatura de menta
,sare
,busuioc
,migdale
,susan
,ulei
MOD DE PREPARARE
Dovleceii se spala si se taie pe lungime in bucati potrivit de mari. Se pun la fiert cu sare si ulei. Cand sunt gata, se scot intr-o strecuratoare si se lasa acolo pana se scurg.
Menta se spala si se taie foarte marunt. Se pun pe farfurie dovleceii, deasupra lor se presara susan. Se adauga menta si migdalele.
|
BAUTURA:
Chardonnay
|
SFAT
Cartofii se pot servi si alaturi de sufleu, drept garnitura.
|
|
SUFLEU DE CONOPIDA
|
|
INGREDIENTE:
o conopida potrivita
,3 oua
,o jumatate de lingura cu faina
,un pahar cu lapte
,doua linguri cu unt
,un varf de lingura cu sare
,piper
,5 cartofi
MOD DE PREPARARE
Se fierbe conopida in apa sarata, se scurge cand este gata si se lasa la o parte. Se prajeste untul cu faina si se stinge cu laptele, amestecand mereu ca sa nu se faca cocoloase, apoi se adauga galbenusurile unul cate unul, fara sa se inceteze amestecatul.
Dupa ce s-a racit bine, se unge o forma cu unt, se asaza conopida si se toarna peste ea compozitia cu oua in care s-au adaugat, dupa racire, si albusurile batute spuma. Se presara putina sare si se coace la foc potrivit.
Cartofii se curata, se taie cubulete si se pun la fiert cu putina sare. Cand sunt gata se scot, se asezoneaza cu piper si se adauga in sufleul de conopida.
|
BAUTURA:
Chardonnay
|
SFAT
Cartofii se pot servi si alaturi de sufleu, drept garnitura.
|
|
:
OREZ CU SUSHI
|
|
INGREDIENTE:
o cana cu orez special pentru sushi
,o ceapa
,putin ulei
,sare
,piper
,foi speciale pentru sushi
,o cutie cu ciuperci
,un castravete acru
,cimbru
MOD DE PREPARARE
Orezul se pune la fiert in apa cu sare, putin ulei si o ceapa intreaga. Dupa ce s-a fiert, se adauga ciupercile si castravetele taiate marunt, apoi se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Se lasa sa se raceasca si intre timp se pregatesc rulourile de alge. Acestea se intind, rand pe rand, pe o bucata subtire de bambus. Peste fiecare foita se intinde umplutura cu orez si se ruleaza. Din ruloul obtinut se taie bucati mici.
|
BAUTURA:
Sampanie
|
SFAT
Deasupra se poate presara cimbru.
|
|
Preparate dulci
INGHETATA CU MENTA
|
|
INGREDIENTE:
6 galbenusuri
,300 g zahar
,un litru de lapte
,100 g ciocolata
,vanilie
,o lingurita cu sirop de menta
MOD DE PREPARARE
Laptele se fierbe bine cu vanilia, se acopera si se ia de pe foc.
Separat, se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga ciocolata topita cu o lingura cu apa calduta si se amesteca bine. Apoi se adauga cate putin lapte. Fara sa se inceteze amestecatul, se pune la foc pana incepe sa fiarba si sa se ingroase. Se da la rece, apoi se serveste in cupe.
|
BAUTURA:
Lichior de banane
|
SFAT
Se poate adauga, dupa preferinta si putin sirop de menta.
|
|
CREMA CU COCOS SI ANANAS
|
|
INGREDIENTE:
un ananas
,6 galbenusuri
,130 g nuca de cocos
,200 g zahar
,100 ml lapte
,vanilie
,un pachet cu unt
,putin rom
,sirop de cocos
,bucati de ananas
MOD DE PREPARARE
Ananasului i se taie capacul, dupa care se scobeste de miez, care se pastreaza pentru crema. Pe baia de aburi se freaca cele sase galbenusuri cu zaharul, laptele si nuca de cocos pana se ingroasa. Se pune romul, zaharul vanilinat si miezul de la ananas, apoi se lasa sa se raceasca.
Untul se freaca spuma, iar in el se incorporeaza treptat cate o lingura cu crema, pana se omogenizeaza toata. Pentru a fi mai original, crema se serveste chiar din ananasul decupat.
|
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
|
SFAT
Deasupra se orneaza cu sirop de cocos.
|
|
CREMA DE DOVLEAC
|
|
INGREDIENTE:
250 g miez de dovleac
,250 ml lapte
,150 g zahar pudra
,doua oua
,50 g unt
,un varf de scortisoara
,frisca pentru ornat
,sare
MOD DE PREPARARE
Dovleacul se fierbe in putina apa cu sare si se face din el un piure. Se adauga apoi laptele, zaharul pudra, ouale batute, untul, sarea si scortisoara.
Se amesteca bine compozitia si apoi se pune intr-un vas termorezistent, uns cu unt. Se coace 40-45 de minute si apoi se lasa la racit. Se serveste in cupa.
|
BAUTURA:
Ciocolata calda
|
SFAT
Dupa preferinta, se poate servi si cu frisca.
|
|
PRAJITURA CU CREMA DE LAMAIE
|
|
INGREDIENTE:
BLATUL:
,doua oua
,200 g unt
,150 g smantana
,un praf de copt
,o lingura cu cacao
,faina cat cuprinde
CREMA:
,5 oua
,200 g de zahar
,o lamaie
,un pahar cu vin alb
,alune
MOD DE PREPARARE
Pentru obtinerea blatului se amesteca toate ingredientele ca sa se obtina un aluat mai moale. Se amesteca bine si se imparte aluatul obtinut in 3 parti. Intr-o parte se adauga cacaua. Se coc intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, la foc potrivit.
Intre timp se prepara crema de lamaie. Galbenusurile se asaza intr-un vas impreuna cu zaharul, vinul, zeama de lamaie si coaja rasa si se bat cu telul (sau mixerul) la foc mic pana se ingroasa compozitia. Dupa ce s-a racit se adauga albusurile batute spuma. Se amesteca usor si se da putin la rece. Dupa ce blaturile s-au copt, se taie in trei si se umplu cu crema de lamaie.
|
BAUTURA:
Ceai negru cu lamaie
|
SFAT
Deasupra se presara alune pisate (sau nuci si nuca de cocos).
|
|
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-