Preparate din carne
CHIFTELE CU SPAGHETE
|
|
INGREDIENTE:
250 g carne de vitel
.50 g miez de paine
.100 g untura
.50 ml de lapte
.doua linguri cu faina
.un morcov
.o ceapa
.un ou
.un cartof
.sare
.piper
.o punga de spaghete
.broccoli
.marar
.o lingura
cu maioneza
MOD DE PREPARARE
Ceapa, morcovul, cartoful si mararul se toaca marunt si se amesteca cu carnea tocata, oul, painea inmuiata in lapte si stoarsa, sarea si piperul. Se fac chiftele rotunde, se trec prin faina si se prajesc in untura. Spaghetele se pun la fiert in apa cu sare. Se lasa sa fiarba bine dupa care se scot si se trec sub un jet de apa rece. Se amesteca cu o lingura de maioneza si se sareaza dupa gust. Se servesc alaturi de chiftele.
|
BAUTURA:
Muscat Ottonel
|
SFAT
Se servesc cu broccoli fiert.
|
|
TARTA CU FICATEI
|
|
INGREDIENTE:
3-4 linguri cu smantana
.un ou
.faina cat cuprinde
UMPLUTURA:
.300 g cascaval
.300 g ciuperci
.300 g ficatei
de pasare
.3 oua
.sare si piper
.gogosari murati
.unt
MOD DE PREPARARE
Intr-un vas se amesteca smantana cu oul, apoi se adauga faina, cat sa se obtina un aluat mai moale.
Ciupercile tocate se calesc in putin unt sau margarina, adaugandu-se sare si piper. Ficateii se fierb putin si se taie cubulete mici. Cascavalul se da prin razatoare.
Intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina se intinde blatul cu lingura, uniform. Se pune ficatul, urmeaza casacavalul ras si ciupercile, iar deasupra ouale batute. Se coace in cuptorul preincalzit timp de 50-60 de minute.
|
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
|
SFAT
Se serveste cu gogosari acri.
|
|
TORT APERITIV
|
|
INGREDIENTE:
4 oua
.o cana cu faina
.3 cesti cu lapte
.o ceasca cu ulei
.un praf de sare
.50 g unt
UMPLUTURA:
.doua cutii cu pate de ficat
.5 galbenusuri de oua foarte tari
.3-4 linguri cu smantana
.gogosari si
castraveti murati
MOD DE PREPARARE
Laptele, uleiul si sarea se tin pe foc pana clocotesc, dupa care se ia cratita de o parte si se toarna faina toata odata. Se amesteca repede pana se obtine un aluat legat (eventual se mai pune putin pe foc). Se lasa la racit, apoi se adauga ouale unul cate unul si se amesteca bine. Compozitia obtinuta se intinde in tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se introduce in cuptorul preincalzit pentru 15-20 de minute. Dupa ce s-a copt se scoate pe un taler, se taie in trei parti egale si se umple cu amestecul de pate de ficat, cu galbenusurile si smantana. Se orneaza cu gogosari si castraveti murati.
|
BAUTURA:
Votca
|
SFAT
Se poate servi cu sos de smantana.
|
|
TOCANITA GERMANA
|
|
INGREDIENTE:
500 g carne de vitel
.un kg de praz
.un kg de cartofi
.verdeata
.sare
.piper
.boia de ardei
.ulei
.unt
MOD DE PREPARARE
Carnea se spala si se pune la fiert in apa cu mirodenii si cu putin ulei. Separat, prazul se taie felioare si se pune la calit in ulei cu sare si piper. Cartofii se taie felii si se fierb dupa care se scot intr-un vas de jena, se adauga cateva cubulete de unt, sare si piper. Cand s-a fiert carnea se adauga boiaua de ardei si se serveste impreuna cu prazul calit si cu cartofii fierti.
|
BAUTURA:
Bere bruna
|
SFAT
Deasupra se presara verdeata.
|
|
Preparate din peste
HERING CU FASOLE VERDE
|
|
INGREDIENTE:
400 g file
de hering
.200 g fasole verde
.6 rosii
.o ceapa
.o legatura
de marar
.6 linguri cu ulei
.3 linguri cu mustar
.3 linguri cu otet
.sare
.piper
.zahar
.o salata verde
.paine neagra
MOD DE PREPARARE
Fasolea se curata, se spala si se fierbe 10 minute. Rosiile se curata, se spala si se taie felii. Ceapa se curata si se taie marunt, iar mararul se spala si se toaca. Otetul, uleiul si mustarul se amesteca si se condimenteaza cu sare, piper si zahar. Se adauga ceapa si marar. Fasolea se scurge si se trece printr-un jet de apa rece. Heringul se spala, se sterge si se taie bucati. Salata verde se amesteca bine cu fasolea, sosul vinegret si rosiile. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
|
BAUTURA:
Feteasca alba
|
SFAT
Se aranjeaza pe un platou si se serveste cu paine neagra.
|
|
MACROU CU SOS DE IAURT
|
|
INGREDIENTE:
un kg de macrou
.o cutie cu ciuperci
.o ceapa mare
.200 g masline verzi umplute cu ardei
.200 g smantana
.300 g iaurt
.sare
.piper boabe
.dafin
.ulei de masline
.patrunjel
MOD DE PREPARARE
Se curata si se portioneaza macroul si se asaza intr-un vas adanc. Ceapa se taie pestisori si se pune peste peste. Se adauga apoi ciupercile felii, maslinele taiate in doua, se stropesc cu ulei de masline, se sareaza si se pun mirodeniile, se acopera cu apa si se asaza vasul in cuptor. Se lasa sa fiarba cat sa scada apa la jumatate si atunci se adauga smantana si iaurtul amestecate bine. Se mai lasa la cuptor cateva minute.
|
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
|
SFAT
Se serveste cu patrunjel verde tocat.
|
|
STIUCA LA CUPTOR
|
|
INGREDIENTE:
o stiuca potrivit de mare
.un ardei rosu
.o lamaie
.o ceapa
.o foaie de dafin
.piper boabe
.piper macinat
.sare
.ulei de masline
.o cutie cu ciuperci intregi
.mujdei
.masline verzi
.sos de chili
MOD DE PREPARARE
Se curata bine stiuca si se pune intr-un vas de Jena cu ulei si mirodenii. Se adauga ardeiul taiat bucatele, lamaia taiata felioare, ceapa tocata, se sareaza si se da la cuptor dupa ce se acopera cu apa. Se lasa sa fiarba pana scade apa si se patrunde pestele. Separat se pun ciupercile la calit in ulei de masline, taiate in jumatati, si se scot in mujdei. Se servesc impreuna cu stiuca preparata.
|
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
|
SFAT
Se serveste cu masline verzi in sos de chili.
|
|
SALATA DE HERING AFUMAT
|
|
INGREDIENTE:
un hering afumat
.o cutie cu ton
in ulei
.o cutie cu porumb
.o rosie
.o jumatate de
castravete
.200 g de masline negre
.o ceapa
.un ardei gras
.maioneza
.sare
.piper
.verdeata
.masline verzi
MOD DE PREPARARE
Se taie rosia felioare, ceapa solzisori, ardeiul cubulete, iar castravetele felii subtiri, se adauga porumbul, maslinele fara samburi, heringul dezosat si tonul din conserva. Se adauga sare si piper dupa gust si maioneza si se amesteca. Se serveste cu verdeata tocata.
|
BAUTURA:
Vin spumant
|
SFAT
Se poate prepara si cu masline verzi.
|
|
Preparate din legume
PATEURI CU VARZA
|
|
INGREDIENTE:
un pachet
margarina
.300 g lapte
sau apa
.un cubulet drojdie
.faina
.sare
.piper
.o varza acra
sau dulce
.3-4 linguri cu ulei
.un ou
.spanac
MOD DE PREPARARE
Drojdia se dizolva in lapte sau apa; peste faina se pun margarina, drojdia dizolvata si sarea. Se face un aluat care sa se poata intinde si se lasa la dospit o ora. Intre timp se face umplutura. Varza se toaca fideluta si se caleste in ulei. Se adauga piper si se fierbe pana ce ii scade apa.
Aluatul se intinde cu sucitorul, ca pentru pateuri (o foaie mai groasa) si se decupeaza cu paharul (in lipsa formelor). Pe fiecare bucata se pune o lingurita rasa cu varza calita. Se indoaie, iar marginile se lipesc cu furculita. Se ung cu ou si se dau la cuptor, la foc potrivit, pentru aproximativ 30-40 de minute, pana se rumenesc putin deasupra.
|
BAUTURA:
Tuica
|
SFAT
Se pot umple si cu spanac.
|
|
CHIFTELE DE NAUT CU MENTA
|
|
INGREDIENTE:
600 g naut din conserva
.doi morcovi
.o telina
.6 cepe verzi
.doua oua
.100 g de pesmet
.patrunjel
.coriandru verde
.sare
.piper
.doua linguri cu ulei
.menta
.un pahar cu smantana
MOD DE PREPARARE
Din naut se face un piure care se amesteca bine cu morcovii dati pe razatoare si cu toate celelalte ingrediente. Se formeaza chiftele, se trec prin pesmet si se prajesc in ulei, la foc mediu, cate 5 minute pe fiecare parte. Se scot din ulei si se pun pe un platou acoperit cu hartie absorbanta, pentru a nu mai fi uleioase.
|
BAUTURA:
Aligote
|
SFAT
Se servesc cu sos de smantana si menta.
|
|
SUPA DE ROSII CU OREZ
|
|
INGREDIENTE:
un kg de rosii
.doi morcovi
.un pastarnac
.doi ardei grasi
.o ceapa
.patrunjel
.doua linguri
cu orez
.un ou
.sare
MOD DE PREPARARE
Zarzavatul se curata, se spala si se fierbe intr-o oala cu apa si sare. Cand sunt gata, se adauga rosiile spalate si taiate in patru. Zarzavaturile bine fierte se trec prin sita, iar supa se da din nou la fiert. Cand clocoteste se adauga orezul curatat si spalat. Se lasa sa fiarba la foc mic, iar dupa ce orezul e gata, dupa preferinta, supa se poate drege cu un ou.
|
BAUTURA:
Palinca
|
SFAT
Se presara patrunjel verde tocat.
|
|
PASTE CU PRAZ
|
|
INGREDIENTE:
o punga cu paste
.un fir de praz
.ulei
.sare
.piper
.masline
.o lamaie
.doua linguri
cu maioneza
.marar
MOD DE PREPARARE
Pastele se dau la fiert in apa cu sare si putin ulei. Se lasa sa fiarba dupa care se scot si se trec sub un jet de apa rece. Se lasa la scurs si intre timp se pregateste garnitura de praz. Acesta se taie rondele si se caleste in uleiul incins. Se adauga maslinele negre taiate feliute mici, piperul si se stinge totul cu putina apa si zeama de lamaie. Pastele se omogenizeaza cu maioneza, se potrivesc si ele de sare, dupa care se servesc cu garnitura de praz.
|
BAUTURA:
Riesling italian
|
SFAT
Deasupra se presara marar verde tocat.
|
|
Preparate dulci
CHEC CU STRUGURI
|
|
INGREDIENTE:
5 oua
.5 linguri cu zahar
.5 linguri cu faina
.100 g unt
.un plic de zahar vanilinat
.un praf de copt
.200 g struguri
MOD DE PREPARARE
Se freaca untul cu zaharul, apoi se adauga, pe rand, galbenusurile. Albusurile se bat spuma si se incorporeaza in compozitia de galbenusuri si se pun, in continuare, zaharul vanilinat si faina, in care s-a amestecat praful de copt. Se toarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, iar strugurii, spalati si dati prin faina, se pun uniform in aceasta compozitie. Se lasa la cuptor aproximativ 50 de minute.
|
BAUTURA:
Tamaioasa romaneasca
|
SFAT
Se poate prepara si cu stafide sau visine.
|
|
PRAJITURA CU BEZEA
|
|
INGREDIENTE:
250 g margarina
.250 g zahar
.300 g faina
.4 oua
.doua linguri cu cacao
.o cana cu lapte
.o lingurita cu bicarbonat de sodiu sau praf de copt
.arome
.gem de fructe
.unt
.topping
de caramel
MOD DE PREPARARE
Galbenusurile se freaca cu 50 g zahar, se adauga margarina, laptele, cacaua, bicarbonatul de sodiu stins si diverse arome. Faina se pune in ploaie. Acest aluat se introduce la cuptor in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Din albusuri si 200 g zahar se face o bezea. Cand blatul este aproape copt, se intind deasupra gemul si bezeaua. Se mai lasa in cuptor la foc foarte mic si usa cuptorului intredeschisa pana se intareste bezeaua.
|
BAUTURA:
Kagor
|
SFAT
Se poate orna cu toping de caramel.
|
|
PRAJITURA CU VISINE
|
|
INGREDIENTE:
3 oua
.100 g unt
.200 g smantana
.300 g zahar
.doua linguri cu cacao
.un praf de copt
.doua plicuri zahar vanilinat
.o lamaie
.faina cat cuprinde
.500 g branza dulce
.300 g visine din compot
.jeleu de fructe
MOD DE PREPARARE
Se amesteca untul cu 100 g de zahar, se adauga ouale, smantana, praful de copt, cacaua si faina atat cat sa iasa un aluat mai moale. Se imparte in doua parti, iar foile obtinute se coc intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, la foc potrivit. Intre timp se pregateste crema. Branza dulce se trece prin sita, se adauga zaharul ramas, zeama de la o jumatate de lamaie si zaharul vanilinat. Dupa ce s-au racit, foile se ung cu crema de branza dulce, iar deasupra se orneaza cu visine si se glaseaza cu jeleu de fructe.
|
BAUTURA:
Visinata
|
SFAT
Se poate orna si cu alte fructe.
|
|
LASAGNA CU MERE SI NUCI
|
|
INGREDIENTE:
4 foi lasagna
.3 mere
.200 g nuci macinate
.100 g zahar
.100 g unt
.150 g miere
de albine
.un plic cu zahar vanilinat
.sare
.alune macinate
.nuca de cocos
MOD DE PREPARARE
Foile de lasagna se fierb in apa cu sare. Merele se spala, se taie felii, se pun intr-o tava unsa cu unt si se dau la cuptor pentru un sfert de ora. Nucile macinate se amesteca cu zaharul si cu zaharul vanilinat. Foile se ung cu unt, intre ele se presara nuci macinate, se pun cateva felii de mere coapte, iar deasupra se toarna miere de albine.
|
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
|
SFAT
Deasupra se presara alune macinate sau nuca de cocos.
|
|
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-