x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

10 Ian 2007   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

FICATEI DE PUI CU LEGUME
Ingrediente: 400 g ficatei de pui, 300 ml lapte dulce, 4 dovlecei, 200 g morcovi baby, doua cepe, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, oregano, castraveti murati, marar
1 Ficateii de pui se spala, se scurg de apa si se pun intr-un castron. Deasupra se toarna laptele dulce, se lasa sa stea timp de zece minute, apoi se scot ficateii si se pun la scurs intr-o strecuratoare.
2 Se incinge ulei intr-o cratita si se prajesc la foc potrivit. Se condimenteaza cu sare si piper, se amesteca bine, se scot si se pun intr-un castron. Se acopera cu un capac ca sa stea calzi.
3 Dovleceii se taie in felii subtiri si se condimenteaza. Cepele se curata de foi si se taie pestisori.
4 Se toarna putin ulei intr-o cratita, se infierbanta si se adauga feliile de dovlecei, morcovii baby fierti in prealabil si ceapa. Se calesc pana s-au inmuiat, apoi se pun pe farfurii.
5 Se adauga ficateii de pui, oregano tocat si felii de castraveti murati.
Sfat: Legumele calite se pot amesteca si cu marar tocat. Bautura: Chardonnay
FRITTATA CU JAMBON
Ingrediente: 300 g jambon afumat, 200 g morcovi mici, o legatura de ceapa verde, 100 g masline feliate, doi dovlecei, 5 oua, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, patrunjel, ardei capia, ardei iute
1 Morcovii se fierb in apa cu sare, se scurg si se lasa sa se raceasca. Daca sunt prea mari se taie in bastonase sau in cubulete.
2 Jambonul se taie in cubulete, ceapa se curata, se spala si se taie in felii subtiri. Dovleceii se spala, se taie in felii subtiri, se presara sare si se pun intr-o strecuratoare.
3 Ouale se bat bine cu o furculita, se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Se adauga cubuletele de jambon, morcovii, ceapa si maslinele.
4 Se asaza si feliile de dovlecei, patrunjelul tocat si se amesteca totul. Se incinge putin ulei intr-o cratita si se pune din compozitie.
5 Se prajeste pe ambele parti, apoi se pune pe farfurie. Se procedeaza la fel si cu restul compozitiei, apoi se servesc.
Sfat: Se mai pot adauga felii de ardei capia si ardei iute. Bautura: Vin alb de buturuga
STELUTE CU FASOLE VERDE SI CARNE
Ingrediente: un pachet de foitaj, 450 g fasole verde, doi piepti de pui, doua oua, o ceapa, un ardei capia verde, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, chimen, oregano
1 Fasolea se spala, se fierbe, se scurge si se lasa sa se raceasca. Se toaca apoi cu mixerul sau cu un cutit.
2 Pieptii de pui se spala, se dezoseaza si se taie in cuburi. Se calesc in ulei incins impreuna cu ceapa curatata de foi si ardeiul capia curatat de seminte si taiat in felii. Se tin pe foc pana cand prind o crusta maronie.
3 Se lasa sa se raceasca, apoi se toaca totul. Se amesteca bine compozitia obtinuta cu fasolea, ouale batute ca la omleta, oregano tocat, sarea si piperul dupa gust.
4 Foitajul se dezgheata, se taie in patrate egale si se cresteaza la fiecare colt.
5 Se pune umplutura in mijlocul fiecarui patrat, se indoaie colturile laterale si se face ca o steluta. Se asaza stelutele intr-o tava stropita cu apa rece si se coc.
Sfat: In umplutura se pot adauga si seminte de chimen. Bautura: Muscat Ottonel
GHIVECI CU CARNE DE PORC
Ingrediente: 800 g carne de porc, 500 g cartofi, 500 g rosii, o conserva de fasole boabe, o capatana de usturoi, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, cimbru, boia dulce, patrunjel
1 Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie in felii mai subtiri.
2 Carnea de porc se taie in bucati mai mici, se bate un pic cu ciocanul de snitele si se prajeste timp de cinci minute in ulei incins.
3 Se asaza intr-o tava, se adauga feliile de cartofi, doua pahare de apa, uleiul, sarea si piperul. Se introduce tava in cuptor si se lasa pana cand carnea este aproape gata.
4 Se adauga fasolea din conserva, rosiile pasate, boiaua dulce si capatana de usturoi taiata pe jumatate.
5 Se mai toarna ulei si apa, daca este nevoie, si se lasa sa fiarba. Cand este gata, se presara cimbrul proaspat sau uscat si se serveste.
Sfat: In locul cimbrului putem folosi patrunjel proaspat. Bautura: Pinot Noir sec

PREPARATE DIN PESTE

BARCUTE DE PRAZ CU PESTE
Ingrediente: un fir de praz cu frunze late, 250 g cuscus, un kilogram cod alb, 150 g maioneza, doua linguri de mustar, masline verzi, salata, rosii cherry, sare, piper, praf de curry, ulei
1 Prazul se curata si se desface cu grija, fara sa se rupa vreo frunza. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga o lingurita de sare si, cand incepe apa sa fiarba, se introduc pe rand foile de praz.
2 Se lasa pana cand s-au inmuiat. Se scot cu o paleta, se asaza pe un platou si se lasa la racit.
3 Intr-o alta oala se pune la fiert putina apa si, cand a dat in clocot, se varsa peste cuscusul pus intr-un castron. Se acopera cu un capac si se lasa sa se umfle.
4 Pestele se curata de oase, se spala si se da prin masina de tocat. Se caleste apoi in ulei incins si se pune peste cuscus.
5 Se adauga sare si piper, se amesteca si cu aceasta compozitie se umplu frunzele de praz. Se fixeaza cu o scobitoare sub forma de barcute, se adauga maslinele, rosiile cherry si salata.
6 Se servesc calde sau reci, alaturi de sosul din maioneza, mustar, sare si piper.
Sfat: Cand se prajeste pestele se poate adauga si praf de curry. Bautura: Vin alb de Cotesti
PLACINTA CU PESTE
Ingrediente: un pachet cu foi de placinta, un kilogram de cod alb, 400 ml lapte dulce, un ardei capia, doua cepe, 4 rosii, 3 linguri de pesmet, 50 g capere, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, o portocala, patrunjel
1 Pestele se spala, se curata de oase si se taie in bucati. Se pune intr-un castron si se toarna laptele peste el. Se lasa zece minute, se scoate si se pune la scurs.
2 Se condimenteaza cu sare, piper si se prajeste usor in ulei incins. Cepele se toaca marunt, rosiile se curata de pielita si se taie in cubulete.
3 Se incinge ulei intr-o cratita, se caleste ceapa, apoi se pun rosiile si pestele. Se adauga caperele, sucul de portocala, sarea si piperul dupa gust. Se lasa sa fiarba totul pana cand sosul format a scazut.
4 Dupa ce s-a racit se amesteca bine cu pesmetul si patrunjelul tocat. Se ung foile de placinta cu ulei, se pastreaza doua, iar pe celelalte se pune compozitia de peste.
5 Se ruleaza avand grija sa nu iasa compozitia. Se asaza rulada intr-o tava unsa cu ulei, se presara restul de foi taiate sub forma de fulgi si se introduce in cuptor.
Sfat: Placinta se poate servi fierbinte, dar si rece. Bautura: Sauvignon Blanc
SCRUMBIE CU LEGUME
Ingrediente: 4 scrumbii, 300 g cuscus, 400 g broccoli, 800 g rosii, sare, piper, oregano, ulei de floarea-soarelui, ceapa, usturoi
1 Scrumbiile se curata, se eviscereaza si se spala. Se asaza intr-o tava, se toarna peste ele ulei, se presara sare si piper.
2 Se adauga un pahar de apa si se introduce tava in cuptor. Se verifica din cand in cand si, daca este nevoie, se mai adauga apa.
3 Se pune o oala cu apa la fiert si cand clocoteste se ia de pe foc si se toarna apa intr-un castron, peste cuscus.
4 Broccoli se fierbe in apa fierbinte in care s-a adaugat putina sare. Se scoate din apa si se lasa sa se scurga. Se taie marunt si se pune peste cuscus.
5 Se condimenteaza cu sare si piper, se adauga o lingura de ulei si se amesteca.
6 Rosiile se curata de pielita, se paseaza si se fierb cu putin ulei, sare si piper. Se servesc fierbinti, presarate cu oregano tocat.
Sfat: In sosul de rosii se poate adauga si ceapa sau usturoi taiate marunt. Bautura: Vin alb de Ceptura
COD CU LEGUME
Ingrediente: 4 fileuri de cod, 300 g ciuperci pleurotus, 3 morcovi, doi ardei capia, un fir de praz, doua rosii, 75 g alune, o salata, marar, faina, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, masline, o lamaie
1 Fileurile de cod se spala, se condimenteaza cu sare si piper si se dau prin faina.
2 Se incinge ulei intr-o cratita, se prajesc fileurile, apoi se scot pe o farfurie.
3 Ardeii capia se curata de seminte, se spala si se taie in felii subtiri. Prazul se curata si se taie in rondele, iar ciupercile se spala si se taie in bucati mici.
4 Morcovii se taie in felii subtiri, iar rosiile se taie in cuburi. Se pune ulei intr-o cratita si, cand s-a incins, se adauga prazul, morcovii si ardeii.
5 Se calesc timp de cinci minute, se pun ciupercile, rosiile, alunele si se lasa sa fiarba zece minute.
6 Se indeparteaza cratita de pe foc, se presara mararul tocat si se amesteca. Legumele se servesc alaturi de fileurile de cod si salata proaspata.
Sfat: Se mai pot adauga masline si felii de lamaie. Bautura: Francusa

PREPARATE DIN LEGUME

MANCARE DE LEGUME
Ingrediente: 400 g mazare, 450 g fasole verde, 4 catei de usturoi, 8 rosii, doi ardei capia, doua cepe, o lingurita de boia dulce, sare, piper, ulei de masline, patrunjel, masline negre
1 Cepele si usturoiul se curata de foi, se spala si se toaca marunt sau se taie in rondele. Ardeii capia se spala, se curata de seminte si se taie in cubulete.
2 Fasolea verde se curata, se taie in bucati mai mici, se spala si se pune intr-un castron.
3 Se incinge ulei intr-o cratita, se adauga cepele, usturoiul si ardeiul capia. Se caleste totul pana cand legumele devin moi. Se adauga mazarea, fasolea, sarea si piperul dupa gust.
4 Se toarna un pahar de apa si se lasa sa fiarba zece minute. Se adauga rosiile curatate de pielita si taiate in cubulete, boiaua dulce si se mai lasa la foc potrivit pana cand legumele sunt fierte.
5 Daca este nevoie, se mai adauga apa. Se indeparteaza cratita de pe foc, se adauga patrunjelul spalat si tocat, se amesteca, apoi se serveste.
Sfat: Se mai pot adauga si masline negre desarate in prealabil. Bautura: Feteasca Alba
RAVIOLI CU SOS DE ROSII
Ingrediente: 450 g spanac congelat, 4 oua, doua linguri de ulei de masline, 480 g faina, sare, doua linguri de apa, 800 g rosii, doi ardei capia, o ceapa, doi catei de usturoi, marar, rosii cherry, salata, busuioc
1 Intr-un castron se amesteca trei oua, apa, o lingurita de sare, uleiul de masline si faina pana cand rezulta un aluat tare. Se acopera cu folie alimentara si se lasa sa stea zece minute.
2 Spanacul se pune intr-o strecuratoare si se lasa sa se decongeleze. Se preseaza cu mana ca sa iasa apa din el, apoi se amesteca bine cu oul ramas, sare si piper.
3 Se intinde o foaie din aluat, se pune umplutura din loc in loc pe jumatate din foaie si cealalta jumatate se intoarce peste umplutura.
4 Se preseaza in jurul gramajoarelor, se taie in forme de ravioli, apoi se lasa pe masa zece minute, ca sa se usuce. Se fierb ravioli in apa fierbinte, se scot cu o paleta si se pun in apa calduta.
5 Din ceapa, usturoi, ardei capia si rosii se face un sos, se amesteca bine cu marar tocat si se pune peste ravioli. Se servesc cu funzele de salata si rosiile cherry.
Sfat: Putem folosi busuioc in loc de marar. Bautura: Cabernet Sauvignon
ARDEI UMPLUT CU LINTE
Ingrediente: 8 ardei grasi, 200 g linte, un morcov, doua cepe, un kilogram de rosii, sare, piper, patrunjel, ulei de floarea-soarelui, doua foi de dafin, praz
1 Lintea se spala, se pune la inmuiat timp de 30 de minute, apoi se fierbe. Se scurge de apa si se lasa la racit.
2 Ceapa se descojeste, se spala si se toaca marunt. Morcovul se curata de coaja si se da pe razatoarea cu ochiuri mici. Rosiile se curata de pielita, se toaca marunt sau se dau pe razatoare.
3 Se incinge ulei intr-o cratita si se pune ceapa. Se caleste pana cand devine sticloasa, apoi se adauga o parte din rosii. Se fierbe cinci minute, se adauga lintea si se mai fierbe zece minute, apoi se lasa sa se raceasca putin.
4 Ardeii se spala, li se taie un capacel si se curata de seminte. Se umplu cu lintea calita, li se pun capacelele la loc si se asaza intr-o cratita.
5 Se toarna deasupra restul de rosii amestecat cu sare si piper, uleiul si foile de dafin. Se adauga un pahar de apa si se introduce cratita in cuptor. Se servesc cu patrunjel proaspat tocat.
Sfat: In loc de ceapa se poate folosi praz. Bautura: Feteasca Alba
BAGHETE CU MARAR
Ingrediente: 300 ml lapte dulce, 15 g drojdie, o lingurita de zahar tos, o lingurita de sare, doua linguri de unt topit, 600 g faina, o legatura de marar, 150 g branza de vaci, un ou
1 Drojdia se dizolva in putin lapte, apoi se toarna intr-un castron. Se adauga sarea, zaharul si restul de lapte. Se amesteca totul si se toarna peste faina.
2 Se presara mararul spalat si tocat, branza de vaci si untul topit si racit. Se amesteca totul cu faina, pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
3 Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa dospeasca timp de 30 de minute.
4 Se imparte apoi in bucati egale, li se dau forme de baghete si se cresteaza din loc in loc cu un cutit, sub forma de spic de grau.
5 Se asaza intr-o tava presarata cu faina sau tapetata cu hartie pentru copt prajituri, se acopera cu un servet si se lasa sa mai dospeasca zece minute.
6 Se ung la suprafata cu ou batut, se introduce tava in cuptor si se coc.
Sfat: Se pot servi atat fierbinti, cat si reci. Bautura: Tuica

PREPARATE DULCI

ANANAS CU CREMA DE BRANZA
Ingrediente: doua bucati de ananas, o conserva de ananas, 300 g branza mascarpone, 200 g branza de vaci, 200 ml frisca, 100 g zahar pudra, 50 g nuca de cocos, 75 g caise uscate, 50 g curmale, zahar vanilinat, esenta si lichior de lamaie, menta
1 Branza de vaci se amesteca bine cu zaharul pudra si cel vanilinat. Se mixeaza pana cand totul devine ca o crema. Se adauga nuca de cocos, esenta de lamaie si lichiorul de lamaie.
2 Frisca se mixeaza pana cand nu mai cade de pe bratele mixerului. Se pune branza mascarpone peste compozitia de branza si se mixeaza.
3 Se toarna frisca, se adauga ananasul din conserva taiat in cubulete si se amesteca. Fructele uscate se taie in cubulete si se pun pe o farfurie.
4 Bucatile de ananas intreg se taie in doua, se umplu pe jumatate cu crema de branza si se presara fructele uscate.
5 Se acopera cu restul de crema de branza si se introduc la rece pentru 20 de minute, apoi se servesc.
Sfat: In crema de branza se poate adauga si menta taiata fasii. Bautura: Suc natural de ananas
FLORI DULCI
Ingrediente: 5 oua, 200 g faina, 160 g zahar tos, 100 ml ulei, 6 batoane de cocos trase in ciocolata, 100 g miezuri de nuca, sare, zahar vanilinat, esenta de rom, o jumatate de pliculet cu praf de copt, o ramurica de menta, frisca, sirop de ciocolata
1 Galbenusurile se mixeaza impreuna cu zaharul tos pana cand isi dubleaza volumul. Se adauga menta tocata, faina, uleiul, praful de copt si zaharul vanilinat. Se toarna esenta de rom si miezurile de nuca taiate marunt.
2 Albusurile se mixeaza impreuna cu putina sare pana cand nu mai cad de pe bratele mixerului.
3 Se adauga in compozitia de galbenusuri si se amesteca bine cu o lingura de lemn ca sa nu se lase compozitia.
4 Batoanele de cocos se taie pe jumatate sau in bucati mai mici. Intr-o tava de silicon cu model de flori se toarna jumatate din compozitie, se asaza bucatile de batoane si se adauga restul de compozitie peste ele.
5 Se introduce tava in cuptor si se coc prajiturile. Se scot din forme si se lasa sa se raceasca.
Sfat: Se pot servi simple sau cu frisca si sos de ciocolata. Bautura: Visinata
PLACINTA CU DOVLEAC
Ingrediente: un kilogram de dovleac, 300 g faina, 150 g unt, 100 ml lapte dulce, 250 g zahar tos, doua linguri de gris, un ou, zahar vanilinat, o lingurita de praf de copt, 150 g miezuri de nuca, 50 g alune prajite nesarate, sare, zahar pudra, menta
1 Untul se topeste si se raceste, apoi se amesteca bine cu 100 g zahar tos, zaharul vanilinat, praful de copt si oul.
2 Se mixeaza totul, se adauga laptele dulce si faina. Se framanta pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
3 Daca este nevoie, se mai adauga faina. Se inveleste in folie alimentara si se da la rece pentru 20 de minute.
4 Dovleacul se curata de coaja si seminte, se taie in cuburi si se fierbe in apa fierbinte in care s-a adaugat restul de zahar tos. Se scurge de apa, se amesteca bine cu grisul, miezurile de nuca, sarea si alunele taiate marunt.
5 Se tapeteaza o forma cu hartie de copt prajituri sau se unge cu unt. Se asaza aluatul in forma de tarta, se pune compozitia si se introduce tava in cuptor. Se coace tarta. Cand s-a racit, se presara zahar pudra.
Sfat: In compozitia de aluat se poate adauga si menta. Bautura: Busuioaca de Bohotin
MUNTI CU MAC SI CIOCOLATA
Ingrediente: 150 g unt, 80 g zahar, un ou, scortisoara, 250 g faina, 100 g branza de vaci, praf de copt, suc de lamaie, zahar vanilinat, esenta de lamaie, seminte de mac, ciocolata de menaj neagra, sare, bilute pentru ornat, branza mascarpone
1 Intr-un castron se amesteca oul cu zaharul tos, zaharul vanilinat, sarea si se mixeaza foarte bine.
2 Se adauga branza de vaci, o lingurita de pudra de scortisoara si praful de copt dizolvat in sucul de lamaie.
3 Untul se topeste, se raceste si se toarna peste compozitia lichida impreuna cu doua linguri de seminte de mac si esenta de lamaie.
4 Se amesteca totul, se toarna peste faina si se framanta pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se acopera cu folie alimentara si se introduce la rece pentru 30 de minute.
5 Se imparte apoi in bilute egale, li se da forma de munti si se asaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
6 Dupa ce s-au copt si racit, se inmoaie varfurile in ciocolata topita si se trec prin bilutele pentru decor. Se lasa sa se intareasca ciocolata, apoi se servesc.
Sfat: Branza de vaci se poate inlocui cu branza mascarpone. Bautura: Cafea

×
Subiecte în articol: sare intr-o ulei piper taie felii adauga