x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de reţete 8 august 2007

Caiet de reţete 8 august 2007

08 Aug 2007   •   00:00

Preparate din carne:

I)Chifteluţe cu salată de orez

450 g carne de vită, 200 g carne de porc, 200 g orez, o conservă de fasole neagră, 300 g fasole verde, 50 g porumb, doi ardei capia, două ouă, pesmet, usturoi, o ceapă, sos de soia, sare, piper, ulei de măsline, pătrunjel, chilli, sos de roşii

1 Ardeii capia se curăţă de seminţe, se taie in cubuleţe şi se pun intr-un castron. Fasolea verde se rupe in bucăţi mai mici şi se fierbe.

2 Se incinge puţin ulei intr-o cratiţă, se adaugă cubuleţele de ardei, fasolea verde şi orezul.

3 Se călesc timp de căteva minute, se adaugă un pahar de apă, sare şi piper.

4 Se adaugă apă de căte ori este nevoie ca să fiarbă orezul. Cănd orezul este fiert, se adaugă fasolea neagră scursă de apă, porumbul, se mai fierbe timp de cinci minute şi se ia de pe foc.

5 Carnea de vită şi cea de porc se toacă, se amestecă bine cu o lingură de pesmet, sare şi piper, ceapa tocată şi doi căţei de usturoi pisat.

6 Se adaugă o lingură de sos de soia, ouăle bătute şi pătrunjelul tocat. Se prăjesc in ulei incins şi se scot cu o spumieră.

Sfat: Se pot servi cu sos de roşii amestecat cu chilli.

Băutura: Frăncuşă

II)Ciorbă de legume cu carne

două piepturi de pui, doi dovlecei, 5 roşii, un morcov, un sfert de ţelină,un ardei gras, două cepe, 200 ml borş, 100 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper, leuştean, mălai, smăntănă

1 Piepturile de pui se dezosează, se spală şi se taie in bucăţi mai mici. Cepele se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt.

2 Ardeiul gras se curăţă de seminţe şi se taie in cubuleţe. Morcovul şi ţelina se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari.

3 Se incinge ulei intr-o cratiţă, se adaugă legumele şi se călesc timp de cinci minute, se adaugă apoi carnea şi se prăjeşte pănă cănd devine albă.

4 Se pune la fiert o oală cu doi litri de apă şi, cănd a inceput să fiarbă, se pune compoziţia din cratiţă. Se adaugă sare, piper şi se lasă la fiert pănă cănd carnea poate fi pătrunsă de dinţii unei furculiţe.

5 Se adaugă dovleceii tăiaţi felii subţiri, borşul, verdeaţa tocată şi roşiile tăiate felii.

6 Se lasă la fiert incă 20 de minute, se opreşte focul şi se serveşte.

Sfat: Se serveşte cu mămăligă şi smăntănă.

Băutura: Ţuică

III)Piept de raţă cu rozmarin

două piepturi de raţă mai mari, 500 g prune, 300 ml vin alb demisec, 500 ml apă, doi căţei de usturoi, două cepe, 125 g zahăr tos, o lingură de sos de soia, pastă de tomate, 50 g unt, sare, piper, ulei de măsline, rozmarin, cartofi

1 Cepele şi usturoiul se curăţă de foi, se toacă mărunt şi se pun intr-un castron. Se incinge untul intr-o cratiţă, se adaugă ceapa şi se căleşte timp de cinci minute.

2 Se toarnă vinul, apa, se adaugă zahărul tos, o lingură de pastă de tomate, sosul de soia şi se fierbe circa trei minute.

3 Se adaugă prunele curăţate de sămburi şi tăiate in cubuleţe, se amestecă şi se lasă să fiarbă la foc mic pănă cănd se inmoaie.

4 Piepturile de raţă se curăţă, se spală şi se fierb timp de 20 de minute in apă cu sare. Se scot, se scurg de apă şi se pun intr-o tavă.

5 Se toarnă deasupra ulei de măsline, se condimentează şi se presară rozmarin tocat.

6 Se adaugă puţină apă şi se introduce tava in cuptor. Se coc la foc mediu timp de 30-45 de minute sau pănă cănd carnea poate fi pătrunsă de dinţii unei furculiţe şi pielea a căpătat o nuanţă aurie.

Sfat: Se poate servi cu piure de cartofi sau salată de cartofi fierţi.

Băutura: Fetească Neagră

IV)Piept de pui cu sos pesto

două piepturi de pui, 3 cartofi, două ouă, două linguri de făină, 50 ml lapte dulce, două linguri de sos pesto, o lămăie, 3 căţei de usturoi, un vărf de cuţit de praf de copt, sare, piper, ulei de măsline, pătrunjel

1 Piepturile de pui se dezosează, se spală şi se condimentează. Se aşază intr-o tavă cu puţin ulei de măsline, lămăia tăiată felii şi căţeii de usturoi tăiaţi in felii subţiri.

2 Se adaugă un pahar de apă şi se introduce tava in cuptor. Se coace la foc mediu 25-30 de minute, pănă cănd carnea capătă o culoare aurie.

3 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari.

4 Se presează cu măna intr-o strecurătoare ca să se elimine sucul format, se amestecă bine cu praful de copt, ouăle, laptele dulce, sarea şi piperul.

5 Se presară făina, pătrunjelul tocat şi se amestecă totul pănă cănd rezultă o compoziţie groasă, curgătoare.

6 Se incinge ulei intr-o tigaie şi se pune cu o lingură din compoziţie. Se prăjesc chifteluţele pe fiecare parte pănă cănd devin aurii.

Sfat: Se serveşte totul fierbinte, presărat cu sosul de pesto.

Băutura: Frăncuşă

Preparate din peşte

I)Ciorbă de hering cu legume

doi litri de apă, 500 g hering, doi ardei graşi, o ceapă, 4 roşii, 250 ml borş,un morcov, un sfert de ţelină, o jumătate de varză, o ceaşcă de orez, 100 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper, leuştean, pătrunjel

1 Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Morcovul şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici. Varza se spală, se toacă mărunt sau se dă pe răzătoare.

2 Se pun la fiert cei doi litri de apă, impreună cu uleiul, ceapa, ţelina şi morcovul rase.

3 Se lasă la fiert pănă cănd legumele s-au inmuiat, se adaugă orezul spălat şi se lasă să clocotească pănă cănd a fiert şi orezul.

4 Se adaugă ardeii curăţaţi de seminţe şi tocaţi mărunt, varza, roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate cubuleţe.

5 Peştele se curăţă, se spală şi se taie in bucăţi mai mici. După ce varza este fiartă, se pune peştele in oală, impreună cu borşul, sarea şi piperul după gust.

6 Se adaugă puţină verdeaţă tocată şi se lasă la fiert timp de 10-15 minute.

Sfat: Nu se depăşeşte timpul de fierbere, căci se sfărămă peştele.

Băutura: Pinot Gris

II)Gnocchi cu sos alb şi anşoa

4 cartofi, 300 g făină, două ouă, sare, piper, 100 g unt, o lămăie, un ardei iute, anşoa din conservă, pătrunjel, două linguriţe de amidon, făină pentru frămăntat, salată verde, smăntănă

1 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se pun la fiert in apă cu sare. Se scot cu o spumieră, se lasă puţin la răcit, apoi se pasează.

2 Se lasă să se răcească complet, se amestecă bine cu făina, o linguriţă de sare, piperul şi ouăle bătute. Se frămăntă totul pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare, nelipicios.

3 Se pune pe masa presărată cu făină şi i se dă formă de fitil. Se taie in bucăţi mici şi li se dă formă de bilă.

4 Se presează pe o margine cu o furculiţă, se pun la fiert intr-o oală cu apă şi puţină sare, se lasă să fiarbă pănă cănd se ridică la suprafaţa apei şi se scot cu o spumieră.

5 Untul se pune la topit intr-o crăticioară, se adaugă sucul de la lămăie şi amidonul dizolvat cu puţină apă.

6 Se lasă la fiert pănă cănd s-a ingroşat sosul, se adaugă fileurile de anşoa, sarea, piperul şi ardeiul iute după gust.

Sfat: Se servesc fierbinţi sau reci, cu salată verde şi smăntănă.

Băutura: Fetească Albă

III)Hering cu salată de varză

400 g rondele de hering marinate, o jumătate de varză, o jumătate de ţelină, un morcov, 3 roşii, 100 g boabe de porumb din conservă, salată verde, mărar, sare, piper, ulei de măsline, o lămăie, sfeclă roşie marinată

1 Varza se spală, se scurge de apă şi se toacă mărunt sau se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari.

2 Se amestecă bine cu puţină sare şi se introduce la rece. Ţelina şi morcovul se curăţă de coajă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici.

3 Se pun intr-un castron impreună cu boabele de porumb scurse de suc. Roşiile se spală, se presează puţin cu măna ca să-şi lase mai mult suc şi se taie in felii.

4 Se pun peste legumele rase impreună cu puţină sare şi piper. Se amestecă, se acoperă cu un capac şi se introduc la rece.

5 Se scot legumele de la rece, se amestecă varza cu legumele rase şi se condimentează. Se presară mărar tocat, se toarnă ulei de măsline şi suc de lămăie după gust.

6 Se amestecă totul şi se serveşte alături de rondelele de hering marinate şi salată verde.

Sfat: Se mai poate adăuga şi sfeclă roşie marinată.

Băutura: Frăncuşă


IV)Somon cu salată şi cuşcuş

250 g cuşcuş, 400 g somon afumat, 150 g roşii cherry, o linguriţă de busuioc uscat, un cartof, o ceapă, un ardei capia, sare, piper, salată verde, ulei de măsline

1 Cartoful se curăţă de coajă, se spală şi se pune la fiert in apă cu puţină sare şi o lingură de ulei. Se scoate din apă, se pune intr-un castron şi se pasează.

2 Se adaugă două linguri de ulei de măsline, sare, piper şi puţin din apa in care a fiert cartoful.

3 Se amestecă şi se toarnă cătă apă este nevoie ca să rezulte un sos. Se adaugă busuiocul uscat şi se introduce sosul la rece.

4 Se fierbe apă intr-o oală şi se pune peste cuşcuşul aflat intr-un castron de metal.

5 Se acoperă cu o farfurie şi se lasă să se umfle. Se condimentează, se adaugă două linguri de ulei, roşiile, ardeiul şi ceapa cubuleţe şi se amestecă.

6 Somonul se taie in bucăţi mai mici şi se ţine la rece, deoarece işi schimbă gustul şi culoarea dacă este ţinut prea mult la cald.

Sfat: Se serveşte cald sau rece, cu salată verde şi sos, presărat cu busuioc.

Băutura: Fetească Albă

Preparate din legume:

I)Ardei umpluţi cu brănză

8 ardei graşi, un dovlecel, 500 g brănză de vaci, 100 g brănză telemea, 3 ouă, 4 roşii, o ceapă, 50 g măsline negre feliate, sare, piper, ulei de măsline, pătrunjel, lipii libaneze, salată verde

1 Dovlecelul se curăţă de coajă, se spală şi se taie in cubuleţe. Ceapa se curăţă de foi, se spală, se toacă mărunt şi se pune intr-un castronel.

2 Se incinge ulei intr-o cratiţă, se adaugă ceapa, cubuleţele de dovlecei, sarea şi piperul. Se căleşte totul pănă cănd s-au inmuiat legumele.

3 Se scot cu o spumieră şi se pun intr-o strecurătoare să se răcească. Brănza de vaci se amestecă intr-un castron cu brănza telemea sfărămată, dovleceii şi ceapa călite.

4 Se adaugă măslinele, pătrunjelul tocat, sarea şi piperul după gust. Ouăle se bat cu o furculiţă, apoi se toarnă peste ingredientele din castron.

5 Ardeii curăţaţi de seminţe se umplu cu pasta de brănză, se aşază intr-un vas, se adaugă roşiile tăiate in felii, ulei şi apă.

6Se introduc in cuptor şi se ţin 30-35 de minute la foc mediu.

Sfat: Se servesc calzi sau reci, cu salată verde şi lipii.

Băutura: Fetească Neagră

II)Măncare de vinete

3 vinete, 500 g ciuperci, două cepe, 500 g roşii, o jumătate de ţelină, 100 ml ulei de măsline, sare, piper, busuioc uscat, mărar, o linguriţă de zahăr tos, 50 g capere, două linguri de orez fiert

1 Cepele se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Ţelina se curăţă de coajă, se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici şi se pune peste ceapă.

2 Roşiile se curăţă de pieliţă, se toacă mărunt şi se pun intr-un castron.

3 Se incinge uleiul de măsline intr-o cratiţă, se adaugă ceapa, ţelina, sarea şi piperul.

4 Se călesc timp de căteva minute, se adaugă vinetele tăiate in felii subţiri şi ciupercile. Se călesc timp de căteva minute la foc iute, se acoperă cu un capac, se micşorează flacăra şi se lasă să scadă apa lăsată de ciuperci.

5 Se adaugă apoi roşiile, sarea, piperul şi busuiocul uscat după gust. Se adaugă zahărul tos, se mai lasă să fiarbă timp de zece minute la foc mic şi se opreşte focul.

6 Mărarul se spală, se toacă şi se presară peste măncare.

Sfat: Se mai pot adăuga capere sau orez fiert.

Băutura: Riesling

III)Salată de vară

doi ardei graşi verzi, un ardei capia, doi castraveţi, o salată verde, 250 g roşii cherry, 400 g paste gen canelonni, 500 g brănză feta, 200 g ciuperci, 50 g seminţe de floarea-soarelui, o lămăie, ulei de măsline, sare, piper

1 Pastele se fierb in apă fierbinte in care se adaugă o linguriţă de sare şi o lingură de ulei, ca să nu se lipească intre ele. Se trec sub un jet de apă rece, se pun intr-o strecurătoare şi se lasă la răcit.

2 Ardeii graşi şi ardeiul capia se spală, se curăţă de seminţe şi se taie in felii.

3 Castraveţii se spală, se taie in jumătăţi, apoi in felii subţiri. Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală, li se indepărtează picioruşele şi se taie in felii subţiri.

4 Roşiile cherry se taie in jumătăţi şi se pun peste celelalte legume. Salata verde se spală şi se rupe făşii; brănza feta se taie in cubuleţe sau bastonaşe.

5 Se face o vinegretă din ulei de măsline, suc de lămăie, sare şi piper.

6 Se pun pastele peste legumele din castron, se adaugă vinegreta, seminţele de floarea-soarelui şi se amestecă.

Sfat: Salata se serveşte imediat sau se poate introduce la rece pentru 30 de minute.

Băutura: Traminer

IV)Sparanghel cu sos alb

800 g sparanghel, 50 g capere, 100 g parmezan, 250 g mozzarela, 100 g unt, două linguri de făină, sare, piper, un vărf de cuţit de pudră de nucşoară, 50 g miez de nucă măcinat, doi căţei de usturoi, cimbru, lapte dulce, caşcaval tare

1 Sparanghelul se curăţă, se spală şi se pune la fiert in apă cu sare timp de 10-15 minute. Se scoate cu o spumieră şi se lasă pe un platou, acoperindu-se cu un capac ca să stea cald.

2 Brănza mozzarela se taie in cubuleţe şi se pune intr-un castronel.

3 Se topeşte untul intr-o tigaie, se adaugă usturoiul curăţat de foi şi pisat, cubuleţele de mozzarela, sarea, piperul şi pudra de nucşoară.

4 Se amestecă incontinuu ca să se topească brănza, se adaugă miezul de nucă şi făina.

5 Se amestecă şi, dacă sosul este prea gros, se adaugă puţin lapte dulce. Se lasă la fiert timp de cinci minute, se opreşte focul, se adaugă cimbrul tocat şi caperele.

6Se serveşte alături de sparanghel, presărat cu parmezan şi cimbru tocat.

Sfat: Putem inlocui brănza mozzarela cu caşcaval tare.

Băutura: Riesling

Preparate dulci:

I)Bărcuţe cu caise

375 g făină, 275 ml lapte dulce, două linguri de zahăr tos, fulgi de cocos, praf de copt, sare, 50 g unt, un ou, zahăr vanilinat, pudră de cuişoare, pudră de scorţişoară, dulceaţă de prune, dulceaţă de caise, unt pentru uns

1 Intr-un castron se amestecă zahărul tos, sarea, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, o linguriţă de praf de copt şi două linguri de fulgi de cocos. Se adaugă un sfert de linguriţă de pudră de scorţişoară şi un vărf de cuţit de pudră de cuişoare.

2 Intr-un vas inalt se amestecă laptele dulce cu untul topit şi răcit. Se mixează timp de două minute, se adaugă amestecul din castron şi oul, se mixează din nou două minute şi se adaugă făina.

3 Se amestecă puţin cu o lingură, se mixează timp de cinci minute şi se lasă puţin să se odihnească.

4 Cu ajutorul unui polonic se toarnă puţină compoziţie intr-o tigaie de clătite unsă cu unt, dar fără să se intindă aluatul in toată tigaia.

5 Se lasă pănă cănd incep să apară bule de aer la suprafaţa clătitei şi se intoarce. Se mai prăjeşte două minute şi se scoate. Se procedează la fel cu restul aluatului.

Sfat: Se servesc calde, cu dulceaţă de prune sau dulceaţă de caise.

Băutura: Cappuccino

II)Prăjitură cu portocale

200 g pişcoturi pentru şampanie, lichior de cafea, 125 g zahăr tos, 400 g mascarpone, 200 ml frişcă, 75 g fulgi de cocos, cacao, 5 portocale, esenţă de rom, zahăr vanilinat, decor de ciocolată, 350 ml cafea gata preparată

1 Brănza mascarpone se amestecă bine cu frişca mixată, fulgii de cocos, zahărul tos şi două pliculeţe cu zahăr vanilinat. Se introduce la rece pentru cel puţin 30 de minute.

2 Se opreşte o portocală pentru decor, iar restul se spală, se şterg cu un şervet şi se taie in jumătăţi.

3 Sucul obţinut se trece printr-o strecurătoare şi se pune intr-un vas larg, impreună cu patru linguri de lichior de cafea şi o linguriţă de esenţă de rom.

4 Se trec pişcoturile rapid prin sucul de portocale şi se aşază intr-o formă. Se toarnă deasupra cremă, se pun din nou pişcoturi inmuiate in suc şi iar cremă.

5 Se introduce forma la rece pentru cel puţin o oră.

6 Inainte de a fi servită prăjitura se presară cacao pe toată suprafaţa şi se ornează cu decor din ciocolată şi portocale.

Sfat: Sucul de portocale poate fi inlocuit cu 350 ml cafea gata preparată şi răcită.

Băutura: Lichior de fructe

III)Prăjitură cu prune şi ananas

480 ml lapte dulce, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, 30 g amidon, 115 g zahăr tos, două ouă, 55 g unt, 200 ml frişcă, 7 g gelatină, 500 g prune, o foaie de pandişpan din comerţ, sare, o conservă cu ananas, foi de cremşnit

1 Intr-un castron se amestecă zahărul tos cu amidonul şi un praf de sare. Ouăle se bat cu o furculiţă, apoi se toarnă peste amestecul din castron.

2 Jumătate din laptele dulce se pune la fiert la bain-marie, iar restul de lapte se pune peste ingredientele cu ouă. Cănd laptele a inceput să fiarbă, se toarnă amestecul de ouă şi lapte, se lasă să fiarbă pănă cănd s-a ingroşat şi se ia de pe foc.

3 Se adaugă untul, zahărul vanilinat, gelatina dizolvată cu puţin lapte şi se amestecă. Se mai fierbe două minute, se ia de pe foc şi se toarnă intr-un vas de porţelan ca să se răcească mai repede.

4 Cănd este complet rece, se amestecă impreună cu frişca şi se toarnă jumătate din compoziţie intr-o formă. Se presară cubuleţe de prune şi de ananas, se mai toarnă puţină cremă, se aşază foaia de pandişpan şi se toarnă crema rămasă.

5 Se nivelează, se aşază felii de prune şi se introduce la rece.

Sfat: Foaia de pandişpan se poate inlocui cu foi pentru cremşnit.

Băutura: Lichior

×