x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caite de reţete: 10 septembrie 2008

Caite de reţete: 10 septembrie 2008

10 Sep 2008   •   00:00

Preparate din carne:Paste cu carne, Crenvurst cu şuncă şi ciuperci, Ficăţei cu sos de roşii, Frigărui de pui cu legume;Preparate din peşte:Somon cu pesto de rucola, Brioşe cu rozmarin şi anşoa, Crochete de peşte cu susan, Scoici cu legume;Preparate din legume: Găluşte de cartofi cu sos, Aperitiv cu fidea şi vinete, Ardei cu orez şi mentă, Ciorbă de legume cu orez;Preparate dulci:Tort de frişcă cu ananas, Goffre cu affine, Minitarte cu portocale, Tarte cu mere

 




Preparate din carne

Paste cu carne

500 g spaghete, 500 g carne de porc tocată, o ceapă, 3 căţei de usturoi, un morcov, un ardei gras, 100 g mazăre, o rădăcină de pătrunjel, 5 roşii, 200 ml vin alb, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, pătrunjel, parmesan

1) Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Morcovul şi rădăcina de pătrunjel se curăţă de coajă, se spală şi se taie cubuleţe.

2) Se încinge puţin ulei într-o cratiţă, se pun ceapa, usturoiul, morcovul şi rădăcina de pătrunjel.

3) Se călesc la foc potrivit pînă se înmoaie, se adaugă carnea tocată, sare şi piper.

4) Se căleşte pînă cînd devine maronie, se adaugă vinul alb, mazărea şi roşiile date pe răzătoare.

5) Se lasă să fiarbă timp de 20 de minute la foc mic, se presară pătrunjel tocat, se ia de pe foc şi se acoperă cu un capac.

6) Spaghetele se fierb în apă cu sare şi puţin ulei ca să nu se lipească de oală, se trec printr-un jet de apă rece, se scurg şi se amestecă bine cu carnea prăjită.

Sfat: Se servesc calde, presărate cu pătrunjel tocat şi parmezan ras.
Băutura: Pinot Noir


Crenvurst cu şuncă şi ciuperci

8 crenvurşti, 8 felii de şuncă, 500 g ciuperci, 25 g unt, 250 ml smîntînă, doi căţei de usturoi, 4 frunze de salvie, o ceapă mică, o crenguţă de rozmarin, sare, piper, ulei de măsline, pîine cu seminţe, pîine integrală

1) Usturoiul şi ceapa se curăţă de foi, se spală şi se taie felii subţiri. Ciupercile se spală, se scurg de apă şi se pun într-un castron.

2) Se topeşte untul într-o cratiţă, se pun ciupercile şi se prăjesc pînă devin aurii.

3) Se adaugă crenguţa de rozmarin, se amestecă bine cu ciupercile, se ia tigaia de pe foc şi se acoperă cu un capac ca să se îmbine aromele.

4) Într-o tigaie separată se încinge puţin ulei, se adaugă ceapa, usturoiul şi se călesc pînă devin aurii.

5) Se adaugă frunzele de salvie, se călesc un minut apoi se toarnă  smîntîna şi se fierbe la foc mic două minute.

6) Crenvurştii se înfăşoară cu feliile de şuncă, se frig pe un grătar, se servesc alături de ciupercile prăjite şi sosul de smîntînă cu salvie.

Sfat: Se pot servi cu pîine cu seminţe sau crutoane din pîine integrală.
Băutura: Refosk


Ficăţei cu sos de roşii

100 g făină, 50 ml ulei de măsline, 400 g ficat de pui, o lămîie, 250 g unt, 500 ml lapte dulce, sare, piper, busuioc, sos de roşii, pîine integrală

1) Ficăţeii se spală, se scurg de apă şi se pun într-un vas cu laptele dulce. Se lasă să stea minimum 30 de minute, se scot şi se pun într-o strecurătoare.

2) Făina se pune într-o farfurie adîncă, se amestecă bine cu sare, cu piper şi cu busuioc tocat.

3) Într-o cratiţă se topeşte jumătate din cantitatea de unt, împreună cu uleiul de măsline, şi cînd s-a înfierbîntat se pun ficăţeii trecuţi prin amestecul de făină şi condimente.

4) Se prăjesc la foc potrivit pe toate părţile, pînă capătă o culoare aurie spre maroniu, se scot cu o spumieră şi se pun pe un şervet absorbant.

5) Într-un ibric se pune restul de unt, se topeşte, se adaugă sucul şi coaja de la lămîie.

6) Se fierbe timp de două-trei minute, se opreşte focul, se strecoară şi se toarnă peste ficăţeii de pui.

Sfat: Se servesc fierbinţi, cu sos de roşii amestecat cu busuioc tocat şi pîine integrală.
Băutura: Fetească Neagră


Frigărui de pui cu legume

250 g cuşcuş, o ceapă, două piepturi de pui, doi ardei graşi verzi, doi ardei graşi roşii, un ardei capia, 200 g fasole verde, un morcov, 100 g porumb, o linguriţă de boia dulce, coriandru, sare, piper, ulei de măsline, iaurt gras

1) Piepturile de pui se dezosează, se spală şi se taie cuburi. Ardeii graşi se spală, se taie cuburi şi se pun într-un castron.

2) Morcovul se curăţă de coajă, se spală, se taie rondele subţiri şi se pune pe o farfurie. Fasolea verde se fierbe în apă cu sare, apoi se pune într-o strecurătoare.

3) Pe frigărui de lemn se înfig alternativ carne de pui, cuburi de ardei şi felii de ceapă.

4) Se ung cu ulei, se presară sare, piper şi boia dulce, se aşază pe un grătar încins şi se frig.

5) Într-o cratiţă se încinge puţin ulei, se pune morcovul, ardeiul capia tăiat fîşii, fasolea verde, boabele de porumb, sare şi piper. Se prăjesc zece minute la foc mic şi se amestecă bine cu coriandru tocat.

6) Cuşcuşul se opăreşte cu apă caldă, se condimentează, se serveşte alături de frigăruile de pui şi legumele prăjite.

Sfat: Se servesc calde, simple sau cu iaurt gras amestecat cu coriandru tocat.
Băutura: Sînge de Taur


Preparate din peşte

Somon cu pesto de rucola

4 fileuri de somon, 150 g salată rucola, 3 căţei de usturoi, 100 g alune prăjite, 125 ml ulei de măsline, un ardei iute, 50 g zahăr brun, o limetă, sare, piper, porumb boabe din conservă, mentă

1) Salata rucola se spală, se scurge de apă şi se pune într-un bol înalt. Se adaugă usturoiul curăţat de foi şi spălat, alunele curăţate de coajă, 125 ml ulei de măsline, sare şi piper după gust.

2) Se pasează totul cu un blender, pînă rezultă un sos gros, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pînă în mometul servirii.

3) Fileurile de somon se spală, se şterg cu un şervet absorbant şi se condimentează.

4) Se aşază într-o tigaie încinsă şi se prăjesc cîte cinci minute pe fiecare parte, avînd grijă să nu se ardă. Se scot cu o paletă, se aşază pe un platou şi se acoperă.

5) Ardeiul iute se curăţă de seminţe, se toacă mărunt şi se pune într-o oală împreună cu sucul de lămîie, zahărul brun, sare şi piper.

6) Se adaugă un sfert de cană de apă şi se fierbe zece minute. Se acoperă fileurile de somon jumătate cu sosul iute şi jumătate cu pestoul de rucola.

Sfat: Se servesc imediat, cu o salată boabe de porumb amestecate cu mentă tocată.
Băutura: Fetească Albă


Brioşe cu rozmarin şi anşoa

350 g făină albă, 150 g făină de soia, 100 ml lapte dulce, 70 ml apă, 30 g drojdie, miere, o lingură de ulei de măsline, o linguriţă de sare, rozmarin, 175 g anşoa în ulei, o lingură de capere, 100 g parmezan, două ouă, piper

1) Într-o cană se dizolvă drojdia cu puţin lapte cald şi o linguriţă de miere. Făina albă se cerne, se amestecă bine cu făina de soia, sarea, drojdia dizolvată, laptele rămas şi uleiul de măsline.

2) Se frămîntă pînă rezultă un aluat potrivit de tare, se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit timp de 30 de minute la loc cald.

3) Caperele se toacă mărunt, se amestecă bine cu un ou, piper, parmezan ras, rozmarinul şi anşoa tocate.

4) Se împarte aluatul în bucăţi egale, se întind sub formă de cerc şi în mijloc se pune amestecul de anşoa cu rozmarin.

5) Se strînge aluatul ca să nu iasă umplutura, i se dă formă de bilă şi se aşază într-o formă de brioşe unsă cu ulei.

6) Se ung la suprafaţă cu ou amestecat cu puţină apă, se introduc în cuptor şi se coc la foc potrivit 25-30 de minute.

Sfat: Pentru reducerea timpului de preparare, ingredientele pentru umplutură se pot introduce direct în aluat.
Băutura: Fetească Regală


Crochete de peşte cu susan

500 g fileuri de peşte,  două ouă, 4 căţei de usturoi, 150 g pesmet, 50 g seminţe de susan, 500 g cartofi, 300 g sparanghel, 50 g unt, 100 ml lapte, sos de ardei dulce, sare, piper, ulei, curry, boia dulce, boia iute

1) Fileurile de peşte se spală, se scurg de apă şi se curăţă de oase. Se taie fîşii subţiri şi scurte, se condimentează şi se pun pe un platou.

2) Într-un castron se amestecă pesmetul cu seminţele de susan, cu sare şi cu piper.

3) Într-o farfurie se bat ouăle, se trec bucăţile de peşte prin el, apoi prin amestecul de pesmet cu susan.

4) Se prăjesc în ulei încins, se scot cu o spumieră şi se aşază pe un şervet absorbant. Cartofii se curăţă de coajă, se spală, se taie bucăţi mici şi se fierb în apă cu sare.

5) Se scurg, se pasează, se amestecă bine cu sare, piper, unt şi lapte dulce. Sparanghelul se curăţă, se spală, se fierbe şi se taie în bucăţi mai mici.

6)Crochetele de peşte se pun pe un platou, împreună cu piureul de cartofi, cu sparanghelul, cu sosul de ardei şi se servesc imediat.

Sfat: La amestecul de pesmet cu susan se mai poate adăuga curry, boia dulce sau iute.
Băutura: Vin alb de buturugă


Scoici cu legume

un kg scoici în cochilie, două pachete de legume chinezeşti, doi ardei capia, doi căţei de usturoi, oregano, 200 g creveţi decorticaţi, o ceapă, o lămîie, 300 ml vin alb, 50 ml ulei de măsline, pătrunjel, sare, piper, fenicul, praz

1) Ardeii se curăţă de seminţe, se spală şi se taie cubuleţe. Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt.

2) Se încinge uleiul de măsline într-o cratiţă, se pun ceapa, usturoiul şi ardeii.

3) Se prăjesc cinci minute, se adaugă legumele pentru wok congelate şi se prăjesc la foc potrivit pînă devin moi.

4) Se adaugă scoicile spălate în cîteva ape ca să se elimine impurităţile, o cană de apă, vinul alb, sare şi piper.

5) Se adaugă oregano, creveţii decorticaţi spălaţi şi scurşi de apă, se amestecă, se acoperă cu un capac şi se lasă zece minute.

6) Se îndepărtează scoicile care nu s-au deschis, restul se pun într-un vas mai mare, se stropesc cu sucul de lămîie şi se presară pătrunjel proaspăt tocat.

Sfat: Ceapa se poate înlocui cu fenicul sau praz, tocate mărunt.
Băutura: Riesling Italian


Preparate din legume

Găluşte de cartofi cu sos

500 g cartofi, un ou, 150 g făină, 3 roşii, o ceapă, doi căţei de usturoi, un ardei iute, o frunză de dafin, două linguri de ulei de floarea-soarelui, sare, piper, cimbru, pesto de busuioc, o linguriţă de zahăr tos

1) Ceapa şi usturoiul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Roşiile se curăţă de pieliţă şi se dau pe răzătoare. Ardeiul iute se curăţă de seminţe şi se toacă mărunt.
2) Se încinge uleiul într-o cratiţă, se pun ceapa, usturoiul şi ardeiul iute. Se călesc cinci minute, se pun roşiile, sare, piper, frunza de dafin şi se lasă să scadă.

3) Cartofii se curăţă de coajă, se spală, se taie cuburi şi se fierb în apă cu sare. Se pasează, se lasă să se răcească puţin, se amestecă bine cu oul, făina, sare şi piper.

4) Se amestecă pînă se formează un aluat omogen, un pic lipicios. Se formează găluşte cu mîna udă şi se pun într-o oală cu apă clocotită.

5) Cînd s-au ridicat la suprafaţă, se scot cu o spumieră şi se pun într-un castron.

6) Se servesc alături de sosul de roşii, presărate cu pesto sau cimbru tocat.

Sfat: Ca să fie un pic dulce, în sos se adaugă şi o linguriţă de zahăr.
Băutura: Traminer


Aperitiv cu fidea şi vinete

două vinete, 250 g roşii cherry, o lingură de pastă de ardei dulce, 500 ml suc de roşii, 4 cuiburi de fidea, sare, piper, oregano, ulei de măsline, salată rucola

1) Vinetele se curăţă de codiţă, se spală şi se taie rondele potrivit de groase. Se presară cu sare, se pun într-o strecurătoare şi se lasă să se scurgă sucul.

2) Se şterg cu un şervet absorbant, se ung cu ulei, se presară cu piper şi oregano. Se pun pe un grătar încins şi se frig pînă capătă o culoare aurie şi s-au format dungile de la grătar.

3) Sucul de roşii se amestecă bine cu pasta de ardei dulce, sare, piper şi puţin ulei. Se fierb pînă capătă consistenţa unui sos mai gros, se iau de pe foc şi se adaugă oregano.

4) Cuiburile de fidea se prăjesc în ulei încins, se scot cu o spumieră şi se aşază pe un şervet absorbant.

5) Roşiile cherry se spală, se şterg de apă, se prăjesc şi se scot pe o farfurie.

6) Vinetele se servesc alături de cuiburile de fidea, salată rucola, roşiile prăjite şi sosul cald.

Sfat: Fideaua se prăjeşte pînă devine aurie altfel capătă un gust amar.
Băutura: Pălincă


Ardei cu orez şi mentă

8 ardei graşi mai mari, 250 g orez, o ceapă, un ardei iute mic, un căţel de usturoi, 200 g ciuperci, 4 crenguţe de mentă, sare, piper, ulei de măsline, scorţişoară, cardamon, seminţe de chimen

1) Orezul se spală cu apă rece pînă cînd apa rămîne limpede şi se pune la fiert cu puţină sare. Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt.

2) Se încinge puţin ulei într-o cratiţă, se pune ceapa şi se căleşte pînă devine sticloasă.

3) Se adaugă ardeiul iute spălat şi crestat la vîrf, usturoiul necurăţat şi ciupercile tocate mărunt.

4) Se călesc timp de cinci minute, se scot ardeiul şi usturoiul, se adaugă orezul aproape fiert şi se amestecă.

5) Se condimentează, se mai fierbe zece minute, se opreşte focul şi se amestecă bine cu menta tocată mărunt.

6) Ardeii se spală, se taie în jumătăţi şi se curăţă de seminţe. Se umplu cu orez, se aşază într-o tavă cu puţin ulei, o cană de apă şi se introduc în cuptorul încins.

Sfat: La orez se mai pot adăuga scorţişoară, cardamon sau seminţe de chimen.
Băutura: Pinot Gris


Ciorbă de legume cu orez

o rădăcină de ţelină, o ceapă, un căţel de usturoi, doi cartofi, un morcov, 200 g mazăre, 5 roşii, o lingură de pastă de ardei dulce, doi litri de apă, 250 ml borş, 3 linguri de orez alb, ulei, sare, piper, pătrunjel, smîntînă, iaurt

1) Ţelina şi morcovul se curăţă de coajă, se spală şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari.

2) Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se călesc în puţin ulei încins, se pun în oala cu apă ce clocoteşte şi se lasă să fiarbă zece minute.
3) Se adaugă mazărea şi orezul spălat, se condimentează şi cînd legumele sînt fierte, se adaugă cartofii curăţaţi de coajă şi tăiaţi cubuleţe.

4) Se lasă să fiarbă zece minute, se adaugă roşiile date pe răzătoare, pasta de ardei dulce şi puţin pătrunjel tocat.

5) Se toarnă borşul, se amestecă şi se lasă să fiarbă la foc potrivit încă zece minute.

6) Se opreşte focul, se presară pătrunjel proaspăt tocat, se acoperă cu un capac şi se lasă să stea puţin ca să se îmbine aromele.

Sfat: Se seveşte fierbinte sau rece, cu smîntînă sau iaurt.
Băutura: Ţuică


Preparate dulci

Tort de frişcă cu ananas

6 ouă, 350 g zahăr tos, 250 g făină, 200 ml apă, praf de copt, 400 ml iaurt gras, un litru frişcă, 20 g gelatină, două conserve de compot de ananas, 10 g migdale, zahăr vanilinat, cacao, sare, topping de portocale, topping de căpşune, unt

1) Ouăle se amestecă bine cu 150 g zahăr tos, două pliculeţe cu zahăr vanilinat şi sare. Se mixează pînă îşi dublează volumul, se adaugă apa, făina, un pliculeţ de praf de copt şi o lingură de cacao.

2) Se mixează totul şi se toarnă într-o formă de tort tapetată cu hîrtie de copt unsă cu unt. Se introduce în cuptor şi se coace 30-40 de minute la foc potrivit.

3) Gelatina se înmoaie cu puţină apă rece, se topeşte la foc mic şi se lasă să se răcească.

4) Într-un vas înalt se mixează frişca împreună cu iaurtul, zahărul tos rămas, gelatina şi jumătate din migdale măcinate.

5) Se adaugă o conservă de ananas tocată mărunt şi se lasă să stea cinci minute.

6) Se pune blatul într-o formă, se stropeşte cu suc de ananas din conservă, se pune crema de frişcă, se nivelează, se decorează cu felii de ananas, migdalele rămase şi se introduce la rece.

Sfat: Se serveşte după două-trei ore, cu topping de portocale sau căpşune.
Băutura: Cafea


Goffre cu affine

200 g unt, 275 ml lapte bătut, 100 ml lapte dulce, 200 g zahăr tos, 3 ouă, 250 g făină, 250 ml frişcă, 5 g gelatină, două linguri de cafea granulată, 100 g afine, 50 g fistic, jumătate de pliculeţ praf de copt, sare, cremă de cafea

1) Gălbenuşurile se mixează împreună cu laptele bătut, făina, 100 g zahăr tos şi praful de copt pînă rezultă o compoziţie omogenă.

2) Albuşurile se mixează cu puţină sare pînă cînd se întăresc şi se pun peste ingredientele mixate.

3) Se amestecă bine cu o lingură pînă se încorporează, apoi se toarnă compoziţie în aparatul de goffre şi se coc, se scot pe un grătar de bucătărie şi se lasă la răcit.

4) Gelatina se înmoaie cu apă rece, se topeşte la foc mic şi se lasă să se răcească.

5) Într-o cană se amestecă cafeaua granulată cu restul de zahăr tos, laptele dulce şi gelatina.

6) Frişca se mixează pînă se întăreşte, se amestecă bine cu ingredientele din cană apoi se lasă puţin la rece. Se decorează goffrele cu crema de cafea, afine şi fistic tocat.

Sfat: Afinele se pot introduce şi în aluat, adăugîndu-se la sfîrşit ca să nu se sfărîme.
Băutura: Cafea


Minitarte cu portocale

250 g unt, 200 g zahăr tos, 4 ouă, 3 portocale, 100 g ciocolată albă, două pliculeţe zahăr vanilinat, un vîrf de linguriţă de sare, 500 g făină, un pliculeţ de praf de copt, un borcan cu gem de portocale, 50 g fulgi de cocos

1) Într-un bol mai mare se pun zahărul tos cu untul, zahărul vanilinat şi sarea.

2) Se mixează pînă capătă aspectul unei creme, se adaugă gălbenuşurile, ciocolata albă tăiată mărunt, sucul şi coaja rasă de la portocale.

3) Se adaugă făina amestecată cu praful de copt, se mixează, apoi se adaugă albuşurile mixate separat.

4) Se amestecă bine cu o lingură ca să nu se lase aluatul, se toarnă compoziţia în forme de hîrtie unse cu unt, aşezate pe o tavă şi se introduc în cuptor.

5) Se coc 20-25 de minute la foc potrivit, se scot din tavă şi se lasă să se răcească cinci minute pe un grătar de bucătărie.

6) Se ung cu gem de portocale, se presară fulgii de cocos şi se servesc imediat sau se lasă să se răcească complet.

Sfat: Dacă aluatul este prea moale se mai adaugă puţină făină.
Băutura: Suc de fructe


Tarte cu mere

370 g făină, bicarbonat de sodiu, pudră de cuişoare, 100 g brînză de vaci,
250 ml lapte bătut, 125 g zahăr tos, 50 g unt, două ouă, două mere, sare, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, suc de lămîie, sos de vanilie, frişcă

1) Merele se spală, se curăţă de coajă şi căsuţa cu seminţe, se taie cubuleţe, se stropesc cu sucul de lămîie şi se pun într-o strecurătoare.

2) Într-un vas înalt se mixează untul cu zahărul tos, zahărul vanilinat şi ouăle.

3) Se adaugă un praf de sare, o linguriţă de bicarbonat de sodiu, laptele bătut, un vîrf de cuţit de pudră de cuişoare şi brînza de vaci.

4) Se presară făina cernută, se mixează, apoi se adaugă merele scurse de suc şi se amestecă bine cu o lingură de lemn ca să nu se sfărîme.

5) Se ung cu unt forme de hîrtie pentru brioşe, se aşază într-o tavă şi se pune compoziţie cu o lingură.

6) Se introduce tava în cuptor şi se coc 20-25 de minute la foc potrivit. Se scot din tavă şi se lasă să se răcească pe un grătar minimum cinci minute.

Sfat: Se servesc calde sau reci, cu sos de vanilie şi frişcă.
Băutura: Cappuccino

×