x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Călător pe drumul sănătăţii

0
19 Sep 2007 - 00:00

Lumea copilăriei este un tărăm in care, odată ajuns matur, te reintorci cu greu dacă nu ai rămas prieten cu personajele reale sau fantastice ale acestei perioade.

Lumea copilăriei este un tărăm in care, odată ajuns matur, te reintorci cu greu dacă nu ai rămas prieten cu personajele reale sau fantastice ale acestei perioade. Ca părinte, uneori trebuie să-ţi aminteşti sau să inventezi poveşti care să ii determine pe copii să facă lucruri ce pe moment ei nu le doresc. Unul dintre ele este să mănănce frumos şi sănătos. Pe lăngă poveşti atractive, preparatele pentru copii trebuie să şi arate bine, să fie colorate şi parfumate! Iată o poveste ce v-ar putea ajuta atunci cănd sunteţi in pană de imaginaţie.

Orice zi e o bucurie

"Dragi copii, pentru că sunt o fetiţă sănătoasă şi mereu voioasă, m-am găndit să vă scriu o scrisoare, in care să vă spun secretul meu. Orice zi este o bucurie pentru mine, pentru că in fiecare dimineaţă domnul Ceiuţ sau domnul Lăptic mă aşteaptă cu zămbetul pe buze. Ei imi pregătesc micul dejun, alături de alţi prieteni: Untişor, Dulceaţă sau Cereale. Niciodată nu ii refuz, pentru că imi sunt prieteni. La ora zece, fructele cele mai proaspete şi curate mă aşteaptă cu mare bucurie. Merele, Perele, Portocalele şi alte fructe imi dau energie pentru toată ziua. Biscuiţii de casă sunt şi ei prietenii mei.

Musafiri la masă

La masa de prănz, doamna Supă sau doamna Ciorbă mă imbie cu parfumul ameţitor de legume şi mult leuştean. Friptura sau Peştele nu mă ocolesc, dăndu-mi inteligenţă şi memorie. Domnişoarele Garnitură de cartofi şi Garnitură de orez sunt şi ele prezente. Salata, fetiţa aceea cu rochiţă verde sau roşie, nu mă uită. Ea imi dă multe vitamine şi imi dezvoltă urechea muzicală. După-amiază am musafiri: Sucul natural sau Prăjitura de casă. Seara, petrecere pănă in ora opt! Doamna Carne, insoţită de Varză, Mazăre sau Conopidă incep dansul lor uşor. Toţi aceşti prieteni mă ajută să nu mă intălnesc niciodată cu Baronul Microb, să fiu sănătoasă, curajoasă şi frumoasă şi să iau note bune. Cu drag, Cătălina."

Chifteluţe de cartofi

Ingrediente: un kilogram cartofi, o lingură de făină, o felie de păine, 3 ouă, pătrunjel, pesmet, ulei, sare, legume fierte (morcov, ardei şi ţelină).

Preparare: Cartofii se pun la fiert intr-o oală in care s-a adăugat puţină sare. Se scurg de apă şi se pasează impreună cu legumele fierte. Felia de păine se inmoaie şi apoi se stoarce. Peste compoziţa de cartofi şi legume se adaugă păinea, două gălbenuşuri, sarea şi pătrunjelul tocat mărunt. Două albuşuri se bat spumă şi se adaugă şi ele in vas. Se formează chifteluţe şi se tăvălesc, pe rănd, prin făină, ou bătut şi pesmet. Se prăjesc in ulei de măsline. Se servesc cu salată de legume sau măsline.

Supă de morcov cu cocos

Ingrediente: 1.500 ml apă, doi morcovi, o ceapă, 4 linguri de smăntănă, o jumătate de linguriţă de zahăr, o lingură de unt, două linguri de miez de nucă de cocos ras, sare, pătrunjel.

Preparare: Morcovii se curăţă de coajă şi se taie pe lung, in făşii foarte subţiri. Ceapa se curăţă de foi şi se toacă mărunt. Intr-un vas cu apă şi puţină sare se pun la fiert morcovii şi ceapa. Cănd s-au inmuiat suficient, se strecoară (păstrăndu-se zeama in care au fiert) şi se pasează. Compoziţia se subţiază cu zeama in care au fiert legumele, apoi se pune din nou la foc. Se adaugă sare (dacă mai este cazul), zahărul, miezul de nucă de cocos ras şi untul. Se mai lasă pe foc căteva minute, apoi se adaugă smăntăna şi pătrunjelul. Se poate servi cu crutoane.

Ecler cu frişcă şi kiwi

Ingrediente: pentru aluat: 220 ml apă, 120 g unt, 120 g făină, 4 ouă, un vărf de cuţit de sare; pentru cremă: 3 ouă, 200 g zahăr, 500 ml frişcă, un pliculeţ cu zahăr vanilinat, două fructe de kiwi.

Preparare: Intr-o oală, la foc potrivit, se pun apa şi untul. Se lasă să fiarbă, iar cănd a dat in clocot se ia oala de pe foc. Se adaugă făina, se amestecă şi se pune din nou oala la foc mic. Se amestecă, avănd grijă să se desprindă compoziţia de pe pereţii vasului. Se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Se adaugă ouăle şi sarea. Se mixează şi se pun cu linguriţa din compoziţie grămăjoare intr-o tavă unsă şi tapetată cu făină. Se lasă in cuptor pănă cănd se rumenesc. Se pregăteşte crema. Se amestecă ouăle cu zahărul şi se ţin pe foc pănă cănd se ingroaşă compoziţia. Cănd s-a răcit, se adaugă frişca bătută foarte tare, zahărul vanilinat şi fructele de kiwi tăiate foarte mărunt. Cu această cremă se umplu eclerele şi se pudrează cu zahăr.

Friptură cu sos de roşii

Ingrediente: 500 g carne macră de vită, o ceapă, două linguri de ulei de măsline, două linguri de bulion, o linguriţă de unt, 250 g paste, supă, sare.

Preparare: Intr-o tigaie se incinge uleiul de măsline şi se prăjeşte ceapa impreună cu carnea de vită. Se stinge cu apă caldă, se acoperă tigaia cu un capac şi se mai lasă să fiarbă inăbuşit incă 30 de minute. Se scoate friptura, se unge cu unt şi se pune intr-o tavă, in cuptor, ca să se rumenească. Sosul de roşii se obţine amestecănd bulionul cu puţină supă. Pastele se pun la fiert intr-o oală cu apă clocotită in care s-au adăugat sare şi căţiva stropi de ulei. Cănd s-au inmuiat suficient se strecoară. Friptura se serveşte cu sos de roşii şi paste.

Budincă de brănză

Ingrediente: 200 g brănză dulce de vacă, două ouă, o lingură de unt, 50 g zahăr, un pliculeţ cu zahăr vanilinat, 200 ml lapte, 50 g făină.

Preparare: Intr-un vas se omogenizează făina, untul şi laptele. Compoziţia se toarnă peste brănza de vaci, se amestecă adăugăndu-se şi zahărul vanilinat, gălbenuşurile frecate, zahărul şi albuşurile bătute spumă. Un vas de Jena se unge cu unt şi se tapetează cu făină. Se toarnă compoziţia şi se lasă in cuptor timp de aproximativ o jumătate de oră. Budinca se serveşte presărată cu zahăr pudră.

Chec

Ingrediente: 500 g făină, 250 ml lapte, 100 g unt, 120 g zahăr, două ouă, un pliculeţ cu praf de copt, un pliculeţ cu zahăr vanilinat.

Preparare: Untul se freacă cu zahărul pănă cănd compoziţia face spumă. Se adaugă ouăle, unul căte unul, şi zahărul vanilinat, amestecăndu-se foarte bine. Se toarnă laptele rece, puţin căte puţin. Făina se cerne şi se amestecă bine cu praful de copt, apoi se toarnă in ploaie peste compoziţia de unt şi ou. Se toarnă totul intr-o formă de chec unsă cu unt şi pudrată cu făină. Se lasă checul in cuptor, la foc mic, timp de aproximativ 45 de minute. Cănd se serveşte se pudrează cu zahăr sau se ornează cu decor de zahăr.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   intr-o,   cănd,   zahăr,   zahărul,   făină,   lasa,   compozitia,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”
Galerie Foto Sâmbăta aceasta, Ruleta îi va pune la grea încercare, din nou, pe Liviu Vârciu şi pe Andrei Ştefănescu, cu o transformare în Dhurata Dora şi Soolking, o albaneză senzuală şi un rapper franco-algerian. În mo...

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...
Serviciul de email marketing furnizat de