x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Călător pe drumul sănătăţii

0
19 Sep 2007 - 00:00

Lumea copilăriei este un tărăm in care, odată ajuns matur, te reintorci cu greu dacă nu ai rămas prieten cu personajele reale sau fantastice ale acestei perioade.

Lumea copilăriei este un tărăm in care, odată ajuns matur, te reintorci cu greu dacă nu ai rămas prieten cu personajele reale sau fantastice ale acestei perioade. Ca părinte, uneori trebuie să-ţi aminteşti sau să inventezi poveşti care să ii determine pe copii să facă lucruri ce pe moment ei nu le doresc. Unul dintre ele este să mănănce frumos şi sănătos. Pe lăngă poveşti atractive, preparatele pentru copii trebuie să şi arate bine, să fie colorate şi parfumate! Iată o poveste ce v-ar putea ajuta atunci cănd sunteţi in pană de imaginaţie.

Orice zi e o bucurie

"Dragi copii, pentru că sunt o fetiţă sănătoasă şi mereu voioasă, m-am găndit să vă scriu o scrisoare, in care să vă spun secretul meu. Orice zi este o bucurie pentru mine, pentru că in fiecare dimineaţă domnul Ceiuţ sau domnul Lăptic mă aşteaptă cu zămbetul pe buze. Ei imi pregătesc micul dejun, alături de alţi prieteni: Untişor, Dulceaţă sau Cereale. Niciodată nu ii refuz, pentru că imi sunt prieteni. La ora zece, fructele cele mai proaspete şi curate mă aşteaptă cu mare bucurie. Merele, Perele, Portocalele şi alte fructe imi dau energie pentru toată ziua. Biscuiţii de casă sunt şi ei prietenii mei.

Musafiri la masă

La masa de prănz, doamna Supă sau doamna Ciorbă mă imbie cu parfumul ameţitor de legume şi mult leuştean. Friptura sau Peştele nu mă ocolesc, dăndu-mi inteligenţă şi memorie. Domnişoarele Garnitură de cartofi şi Garnitură de orez sunt şi ele prezente. Salata, fetiţa aceea cu rochiţă verde sau roşie, nu mă uită. Ea imi dă multe vitamine şi imi dezvoltă urechea muzicală. După-amiază am musafiri: Sucul natural sau Prăjitura de casă. Seara, petrecere pănă in ora opt! Doamna Carne, insoţită de Varză, Mazăre sau Conopidă incep dansul lor uşor. Toţi aceşti prieteni mă ajută să nu mă intălnesc niciodată cu Baronul Microb, să fiu sănătoasă, curajoasă şi frumoasă şi să iau note bune. Cu drag, Cătălina."

Chifteluţe de cartofi

Ingrediente: un kilogram cartofi, o lingură de făină, o felie de păine, 3 ouă, pătrunjel, pesmet, ulei, sare, legume fierte (morcov, ardei şi ţelină).

Preparare: Cartofii se pun la fiert intr-o oală in care s-a adăugat puţină sare. Se scurg de apă şi se pasează impreună cu legumele fierte. Felia de păine se inmoaie şi apoi se stoarce. Peste compoziţa de cartofi şi legume se adaugă păinea, două gălbenuşuri, sarea şi pătrunjelul tocat mărunt. Două albuşuri se bat spumă şi se adaugă şi ele in vas. Se formează chifteluţe şi se tăvălesc, pe rănd, prin făină, ou bătut şi pesmet. Se prăjesc in ulei de măsline. Se servesc cu salată de legume sau măsline.

Supă de morcov cu cocos

Ingrediente: 1.500 ml apă, doi morcovi, o ceapă, 4 linguri de smăntănă, o jumătate de linguriţă de zahăr, o lingură de unt, două linguri de miez de nucă de cocos ras, sare, pătrunjel.

Preparare: Morcovii se curăţă de coajă şi se taie pe lung, in făşii foarte subţiri. Ceapa se curăţă de foi şi se toacă mărunt. Intr-un vas cu apă şi puţină sare se pun la fiert morcovii şi ceapa. Cănd s-au inmuiat suficient, se strecoară (păstrăndu-se zeama in care au fiert) şi se pasează. Compoziţia se subţiază cu zeama in care au fiert legumele, apoi se pune din nou la foc. Se adaugă sare (dacă mai este cazul), zahărul, miezul de nucă de cocos ras şi untul. Se mai lasă pe foc căteva minute, apoi se adaugă smăntăna şi pătrunjelul. Se poate servi cu crutoane.

Ecler cu frişcă şi kiwi

Ingrediente: pentru aluat: 220 ml apă, 120 g unt, 120 g făină, 4 ouă, un vărf de cuţit de sare; pentru cremă: 3 ouă, 200 g zahăr, 500 ml frişcă, un pliculeţ cu zahăr vanilinat, două fructe de kiwi.

Preparare: Intr-o oală, la foc potrivit, se pun apa şi untul. Se lasă să fiarbă, iar cănd a dat in clocot se ia oala de pe foc. Se adaugă făina, se amestecă şi se pune din nou oala la foc mic. Se amestecă, avănd grijă să se desprindă compoziţia de pe pereţii vasului. Se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Se adaugă ouăle şi sarea. Se mixează şi se pun cu linguriţa din compoziţie grămăjoare intr-o tavă unsă şi tapetată cu făină. Se lasă in cuptor pănă cănd se rumenesc. Se pregăteşte crema. Se amestecă ouăle cu zahărul şi se ţin pe foc pănă cănd se ingroaşă compoziţia. Cănd s-a răcit, se adaugă frişca bătută foarte tare, zahărul vanilinat şi fructele de kiwi tăiate foarte mărunt. Cu această cremă se umplu eclerele şi se pudrează cu zahăr.

Friptură cu sos de roşii

Ingrediente: 500 g carne macră de vită, o ceapă, două linguri de ulei de măsline, două linguri de bulion, o linguriţă de unt, 250 g paste, supă, sare.

Preparare: Intr-o tigaie se incinge uleiul de măsline şi se prăjeşte ceapa impreună cu carnea de vită. Se stinge cu apă caldă, se acoperă tigaia cu un capac şi se mai lasă să fiarbă inăbuşit incă 30 de minute. Se scoate friptura, se unge cu unt şi se pune intr-o tavă, in cuptor, ca să se rumenească. Sosul de roşii se obţine amestecănd bulionul cu puţină supă. Pastele se pun la fiert intr-o oală cu apă clocotită in care s-au adăugat sare şi căţiva stropi de ulei. Cănd s-au inmuiat suficient se strecoară. Friptura se serveşte cu sos de roşii şi paste.

Budincă de brănză

Ingrediente: 200 g brănză dulce de vacă, două ouă, o lingură de unt, 50 g zahăr, un pliculeţ cu zahăr vanilinat, 200 ml lapte, 50 g făină.

Preparare: Intr-un vas se omogenizează făina, untul şi laptele. Compoziţia se toarnă peste brănza de vaci, se amestecă adăugăndu-se şi zahărul vanilinat, gălbenuşurile frecate, zahărul şi albuşurile bătute spumă. Un vas de Jena se unge cu unt şi se tapetează cu făină. Se toarnă compoziţia şi se lasă in cuptor timp de aproximativ o jumătate de oră. Budinca se serveşte presărată cu zahăr pudră.

Chec

Ingrediente: 500 g făină, 250 ml lapte, 100 g unt, 120 g zahăr, două ouă, un pliculeţ cu praf de copt, un pliculeţ cu zahăr vanilinat.

Preparare: Untul se freacă cu zahărul pănă cănd compoziţia face spumă. Se adaugă ouăle, unul căte unul, şi zahărul vanilinat, amestecăndu-se foarte bine. Se toarnă laptele rece, puţin căte puţin. Făina se cerne şi se amestecă bine cu praful de copt, apoi se toarnă in ploaie peste compoziţia de unt şi ou. Se toarnă totul intr-o formă de chec unsă cu unt şi pudrată cu făină. Se lasă checul in cuptor, la foc mic, timp de aproximativ 45 de minute. Cănd se serveşte se pudrează cu zahăr sau se ornează cu decor de zahăr.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   intr-o,   cănd,   zahăr,   zahărul,   făină,   lasa,   compozitia,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Ținute la modă cu pantofi sport

Ținute la modă cu pantofi sport
Galerie Foto În lumea modei, pantofii sport au devenit un accesoriu esențial care nu trebuie să lipsească din dressingul unei doamne sau domnișoare. Îi adorăm, îi colecționăm, îi purtăm în fiecare zi…însă cum ne...

Maria Ene, trimisă în Finala de Popularitate a sezonului 10 Next Star

Maria Ene, trimisă în Finala de Popularitate a sezonului 10 Next Star
Maria Ene și harpa sa au cucerit, sâmbătă seara , la Antena 1, nu doar inimile juraților, ci și pe ale celor de acasă, astfel că micuța a fost trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon...

Chefi la cuțite și-a ales semifinaliștii sezonului 9 Emisiunea, lider de audienţă

Chefi la cuțite și-a ales semifinaliștii sezonului 9  Emisiunea, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția plină de tensiune de duminică seară a restabilit rândurile la bancurile de lucru Chefi la cuțite și a dezvăluit numele semifinaliștilor sezonului 9, în urma celor două lupte de foc din bucătăria...

(P) Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X

(P)  Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X
Shed-X este un supliment 100% natural, cu actiune completa si garantata in scopul combaterii naparlirii excesive in maxim 3-6 saptamani. Este formulat stiintific de catre Doctori in Nutritia Animalelor pentru a respecta...

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star
Galerie Foto La doar șapte ani, Bella Devyatkina vorbește opt limbi străine și va face o demonstrație sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star....

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti
Momentul trecerii în neființă a unei persoane dragi este greu, de multe ori chiar traumatizant. Nimic nu poate alina definitiv durerea resimțită, însă există câteva lucruri care te pot ajuta să treci mai ușor...

Turismul balnear ne reface după pandemie

Turismul balnear ne reface după pandemie
După foarte mult timp de sedentarism și izolare, revenirea la tratamentele balneare este benefică atât pentru refacerea sistemului nostru imunitar, cât și pentru economie. Putem arde calorii și ne putem reface, du...

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie
Galerie Foto Mai bine să previi decât să repari, iar apoi să ajungi să cheltui sume enorme, și nu de puține ori cu efecte minime. Un principiu simplu, pe care România nu îl aplică în niciun sector al economiei, iar...

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon
Cea mai nouă ediţie Super Neatza cu Răzvan şi Dani, difuzată miercuri, 9 iunie, la Antena 1 s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, cu...

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână
Vicepreședintele Consiliului Județean Arad anunță startul zborurilor directe Arad - Antalya. Acestea au loc de trei ori pe săptămână. Cursele se vor opera până la sfârșitul lunii...

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021
Cântărețul canadian Bryan Adams, care a fotografiat personaje renumite, printre care Amy Winehouse, John Boyega și Regina Elisabeta a II-a, va realiza cea mai recentă ediție a calendarului Pirelli, conform...

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul
A găsi inspirația pentru a ne îmbogăți sufletul și a ne echilibra emoțiile pare a fi o călătorie nesfârșită, mai ales în timpul pandemiei. La urmă urmei, 2020 și 2021 reprezintă doi ani...

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela
Galerie Foto Doar 3 săptămâni îi mai despart pe telespectatori de finalul primului sezon Adela, serial difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1, iar noi personaje-cheie îşi vor face apariţia pentru a complica şi mai...

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”
Galerie Foto Patrizia Paglieri și fiul ei, Franci, au plecat pe Drumul Împăraților cu gândul de a învăța o lecție de viață, lucru care s-a și întâmplat. Cursa din Asia Express le-a adus surprize după surprize și...

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică
Galerie Foto Seara de luni a adus la Chefi la cuțite o mult așteptată victorie pentru echipa mov, condusă de chef Cătălin Scărlătescu, ce a câștigat detașat confruntarea pe echipe în ciuda faptului că se...
Serviciul de email marketing furnizat de