x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Calendar gastronomic - Timpul ritualurilor magice

Calendar gastronomic - Timpul ritualurilor magice

de Simona Chiriac    |    29 Noi 2006   •   00:00

Noaptea strigoilor. Asa mai este numit ajunul Sfantului Andrei, vremea in care se crede ca in lumea celor vii incep a umbla duhurile necurate. De cele mai multe ori pericolele vin din partea strigoilor.

Noaptea strigoilor. Asa mai este numit ajunul Sfantului Andrei, vremea in care se crede ca in lumea celor vii incep a umbla duhurile necurate. De cele mai multe ori pericolele vin din partea strigoilor. Acestia sunt oamenii morti care ies din morminte in noaptea dintre 29 si 30 noiembrie. Batranii spun ca tot strigoi sunt acei oameni care au coada, ies numai in aceasta noapte din ascunzisurile lor si incep a calatori prin lume. Pentru a se feri de strigoi, crestinii ung cu usturoi tocurile ferestrelor si ale usilor, apoi intorc cu gura in jos toate vasele din gospodarie, pentru ca nu cumva sa se ascunda acolo duhurile necurate. Daca strigoii nu gasesc nici un loc sigur pe unde sa intre in casa, atunci ii ademenesc pe crestini intrebandu-i daca au mancat usturoi. Cel mai bine ar fi ca ei sa nu raspunda, pentru ca in felul acesta strigoii sa se indeparteze. Numai in aceasta noapte animalele capata darul vorbirii. Dar nimeni nu trebuie sa stea sa le asculte pentru ca va muri degraba.

Magie in fapt de seara

Tot in ajunul Sfantului Andrei vrajitoarele duc la bun sfarsit vrajile. In consecinta, gospodarii ingroapa sare chiar sub pragul staulului si o lasa acolo pana a doua zi. Atunci o scot si o dau vitelor pentru a le feri de farmecele vrajitoarelor.

Fetele tinere insa isi pot afla ursitul daca indeplinesc cu rigurozitate un anumit ritual. Ele pregatesc o turta din faina, apa si sare (in cantitati egale). Dupa ce o mananca, isi vor vedea in vis ursitul in persoana acelui tanar care le va aduce apa ca sa le stinga setea.

In unele zone se desfasoara un cu totul alt ritual ce poarta un nume aparte: "Pazitul usturoiului". Se strang mai multi tineri la un loc, iar dupa ce se ospateaza cu mancare si bautura, asaza pe masa mai multe gramezi cu usturoi. Pana dimineata petrec cu voie buna, iar a doua zi duc usturoiul la biserica pentru a fi sfintit. Se pastreaza asezat la icoana, fiind bun de leac.

De Sfantul Andrei, cunoscatorii pot face previziuni meteorologice. Astfel, se spune ca daca cerul este plin de stele, urmeaza o iarna usoara. Daca, dimpotriva, cerul este acoperit de nori, iarna va fi geroasa si cu multa zapada. Iar pentru a afla daca anul ce vine este rodnic, tot ce trebuie sa faci este sa pui o crenguta de mar in apa si sa astepti sa vezi daca infloreste. Este semn bun!

MAZARE BATUTA

  • Ingrediente: 500 g mazare, 300 g ceapa, 5 catei de usturoi, sare, ulei. Preparare: Se fierbe mazarea in apa cu sare si, dupa ce s-a inmuiat, se paseaza, avand grija sa se indeparteze cojile. Se mixeaza, adaugand sare, usturoi zdrobit si ulei, putin cate putin, obtinandu-se in cele din urma o compozitie cremoasa. Intr-o tigaie se incinge ulei si se prajeste ceapa, apoi se pune deasupra cremei de mazare. Se serveste cu muraturi.
  • ×