Doar 39 de zile trăieşte un pui de găină înainte de a ajunge împachetat şi refrigerat pe rafturile suprmarketurilor. O viaţă scurtă şi chinuitoare pe care faimosul bucătar Jamie Oliver a prezentat-o în detaliu într-una dintre emisiunile sale, lansând o campanie împotriva crescătoriilor de pui şi încercând să-i convingă pe britanici să consume ouăle şi carnea păsăretului crescut la ferme.
SECRETELE BATERIILOR AVICOLEDevenit faimos în întreaga lume nu doar pentru talentul într-ale bucătărelii, ci şi pentru promovarea hranei sănătoase şi a unor cauze de impact social, Jamie Oliver a pus tunurile pe bateriile avicole din Marea Britanie, unde puii cresc în condiţii greu tolerabile privirii şi mirosului. "Este absolut dezgustător aici, iar duhoarea este complită. De ce-ar vrea cineva să mănânce aceste păsări care calcă-n propriile materii fecale?", s-a întrebat Jamie în faţa camerelor de luat vederi care l-au însoţit într-o vizită la o crescătorie de pui.
Faimosul bucătar le-a dezvăluit britanicilor toate "secretele" sordide din bateriile avicole, de la lipsa de spaţiu şi lumină până la felul în care sunt sacrificate păsările, într-o emisiune în trei părţi difuzată anul trecut de Channel 4.
MAI SCUMP, DAR MAI BUN
Pentru a-i convinge pe oameni să nu mai cumpere pui crescuţi în condiţii pe care le consideră "absolut inumane", Jamie a decis să îşi şocheze publicul, omorând câteva păsări în studioul emisiunii după normele practicate în crescătorii. "Nu mi-a plăcut deloc să fac asta, dar haideţi să fim serioşi - e ceva ce trebuia făcut şi am fost gata să trec la fapte în speranţa că voi schimba ceva. Dacă măcar 5% dintre telespectatori decid să îşi schimbe stilul de a face cumpărături după ce au văzut emisiunea mea, voi considera că a meritat", a explicat Jamie.
Bucătarul i-a sfătuit pe britanici să nu mai aleagă cele mai ieftine ouă sau cele mai ieftine produse din carne de pui, pentru că, în acest fel, li se oferă pe tavă crescătorilor care nu ţin cont de câteva standarde de bun-simţ pentru bunăstarea înaripatelor. "Încercaţi să cumpăraţi cele mai scumpe produse pe care vi le permiteţi. Alegeţi carnea sau ouăle provenind de la o pasăre crescută în condiţii decente, care a avut parte măcar de lumină naturală şi de spaţiu pentru a se mişca.
Nu cer nimănui să plătească de trei ori mai mult pentru un produs, ci doar cu puţin mai mult, pe măsura posibilităţilor. Condiţiile standard în care sunt crescute păsările sunt, în opinia mea, nepotrivite, din punct de vedere moral", este îndemnul lui Jamie Oliver. Varianta ideală recomandată de vedetă - puii crescuţi la fermă sau în curţile oamenilor. Au parte de hrană mult mai potrivită şi de libertate de mişcare, ingrediente-cheie pentru o înaripată sănătoasă destinată consumului public.
PUTEREA EXEMPLULUI
Şi, pentru că puterea exemplului este una dintre cele mai eficiente metode pentru a-ţi face mesajul ascultat, Jamie a adoptat două găini dintr-o baterie avicolă. Astfel, familia sa se bucură zilnic de ouă proaspete, iar înaripatele au fost salvate din condiţiile chinuitoare în care fuseseră ţinute.
Pledoaria lui Jamie a declanşat o dezbatere la nivel naţional, însă nu a avut efectul scontat aspra consumatorilor. La o saptămână după difuzarea emisiunii, inclusiv lanţurile de magazine care comercializează carne de pui crescuţi în baterii au avut surpriza să constate că vânzările n-au avut de suferit. Iar industria crescătorilor de pui s-a arătat revoltată de "sabotajul" pus la cale de faimosul bucătar. Jamie nu a fost însă impresionat.
"Ceea ce fac provoacă, de obicei, păreri împărţite. Sunt învăţat cu asta. Dacă industria se încăpăţânează să îşi ţină practicile departe de ochii publicului, consider că este de datoria mea să informez oamenii şi să-i ajut să ia decizii în cunoştinţă de cauză."
CARNEA DE PUI
Dacă vreţi să mâncaţi sănătos, atunci trebuie să alegeţi carnea albă de pui şi în special pieptul. Nutriţioniştii spun că un piept de pui prăjit pe grătar are 165 de calorii, 4 grame de grăsime şi 31 grame de proteine, pe când un copan conţine 210 calorii, 5 grame de grăsime şi 25 grame de proteine. Dacă aveţi inspiraţia de a folosi în alimentaţie carne de pui organică, sunteţi de două ori mai norocoşi. Cu alte cuvinte, sănătoşi şi plini de energie.
Pui dulce-acrişor la cuptor
Este o mâncare fantastică, cu o aromă foarte delicată, dulce-acrişoară. Are ceva reconfortant şi profund, fiind ideal de consumat în lunile reci ale anului. Dacă nu găsiţi pui mici de tot, folosiţi un pui mare - singura diferenţă este că prepararea va dura ceva mai mult. Mâncarea e delicioasă, servită cu verdeţuri şi piure cu ulei de măsline.
Ingrediente pentru 4 porţii: o portocală tăiată în sferturi, două batoane de scorţişoară, rupte în două, 6 fire de rozmarin, 4 puişori, preferabili ecologici, ulei de măsline, 2 cubuleţe de unt, 2 cepe roşii curăţate şi tăiate solzişori, 4 tulpini de ţelină, o conservă (280 g) de roşii uscate la soare, scurse de ulei, 3 pahare de vin Chianti, 6 linguri oţet de vin roşu, o mână de stafide, o mână de seminţe de pin, 16 felii subţiri de pancetta afumată.
Preparare: Încingeţi cuptorul la 200 grade C. Umpleţi fiecare puişor cu un sfert de portocală, o jumătate de baton de scorţişoară şi un fir de rozmarin. Luaţi o cratiţă mare, rezistentă la căldură, în care să încapă toţi puişorii. Încălziţi în ea 2-3 linguri de ulei de măsline şi un cubuleţ de unt. Adăugaţi puii şi rumeniţi-i pe toate părţile timp de 10 minute sau până când prind o culoare auriu-deschisă, apoi scoateţi-i pe un platou. Culegeţi frunzele de pe cele două fire de rozmarin rămase. Scurgeţi cu atenţie grăsimea din cratiţă, adăugaţi ulei de măsline şi celălalt cubuleţ de unt.
Puneţi cratiţa la foc mediu şi adăugaţi ceapa, ţelina şi rozmarinul. Căliţi-le circa cinci minute, până când se înmoaie. Între timp puneţi roşiile uscate la soare într-un robot de bucătărie, împreună cu vinul şi amestecaţi-le, obţinând un lichior de roşii cu gust intens şi acrişor. Ceapa şi ţelina trebuie să se fi înmuiat şi rumenit deja. Puneţi din nou puii în cratiţă şi măriţi flacăra. Adăugaţi oţetul şi stafidele, scuturaţi puţin cratiţa şi adăugaţi lichorul de roşii.
Lăsaţi să fiarbă până când lichidul scade puţin, apoi puneţi cratiţa în cuptorul încins, acoperiţi cu un capac şi lăsaţi-o circa 30 de minute, întorcând puii de câteva ori. Apoi scoateţi cratiţa din cuptor, ridicaţi capacul şi mai întoarceţi o dată puii în sos. Aşezaţi-i cu pieptul în sus, presăraţi-i cu seminţe de pin, apoi aşezaţi deasupra feliile de pancetta şi mai introduceţi-i la cuptor pentru 10 minute, până când se rumenesc frumos. Lăsaţi-i să stea 10 minute înainte de servire, timp în care puteţi chema oaspeţii la masă.
• Reţetă din volumul "Să gătim cu Jamie", Editura Curtea Veche, 2007