În sfârşit este iar sezonul parfumatelor căpşuni. Aceste fructe roşii, dulci şi cu aromă îmbătătoare sunt vedetele momentului.
Căpşunile le putem mânca proaspete cu un pic de zahăr pudră cu sau fără smântână sau frişcă, în tarte răcoroase ori în băuturi proaspete şi tonice.
Un expemplu de băutură răcoritoare este limonada cu căpşuni.
Pentru o astfel de reţetă avem nevoie de:
300 g de căpşuni curăţate şi spălate
coaja rasă de la o lămâie
sucul de la două lămâi
apă minerală
opţional frunze de mentă
Pentru siorpul cu care vom face băutura avem nevoie de:
150 g zahăr
150 ml apă
Pentru sirop punem apa la fiert şi adăugăm zahărul. Firerbem pănă s-a dizolvat tot zehărul după care îl punem la răcit.
Căpşunile le dăm prin blender împreună cu sucul şi coaja de lămâie. Dacă vreţi, zeama obţinută o puteţi strecura printr-o strecurătoare fină ca să îndepărtaţi semniţele de la căpşuni.
Sosul de căpşuni şi lămâie se pune în carafa pentru limonadă şi adăugăm apa minerală. Acest proces trebuie făcut cu răbdare pentru că apa minerală va genera multă spumă. După ce am terminat de turna apa minerală începem să adăugăm siropul, amestecând şi gustând până când ne convine cât de dulce a devenit limonada.
Se poate servi în pahare drepte inalte în care putem pune gheaţă tocată peste care turnăm limonada. Paharele se pot decora după fantezia fiecăruia cu felii de lămâie, de căpşuni şi frunze de mentă.