x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cartea de bucate a Lucreţiei Borgia

0
Autor: Simona Lazar 20 Ian 2012 - 21:00
Cartea de bucate a Lucreţiei Borgia

Nu stiu exact cat de folositoare i-ar fi unei gospodine... Cartea de bucate a Lucretiei Borgia.
Slava Domnului ca nu-i decat un volum subtirel!

Era o vreme cand toate fetele voiau sa aiba cartea lor de bucate. Azi le intereseaza cel mult o carte de diete... sau una de trucuri pentru un chip perfect. Insa prin anii ’70, cand Dorothy Martin si sotul sau, Blinder, a tiparit cartulia despre care o sa vorbim ceva mai jos, toate fetele isi cumparau tomuri de bucatarit, ca sa devina bune gospodine, sotii si mame pricepute.

Dorothy si Blinder Martin sunt de parere ca, inca din Antichitate, a inceput sa existe si un model sinistru alimentar, diferitele ingrediente... fatale din unele mancaruri fiind 'acoperite' de un plus de piper negru, de exemplu. Despre Lucretia Borgia si fratele ei, Cezare, spun cronicarii ca obisnuiau sa adauge piper negru in exces, iar asta probabil ca inseamna ceva. Se mai zice si ca erau indragostiti unul de celalalt, ca fiul Lucreziei, Ercule, ar fi fost si fiul lui Cezare, si ca tatal lor, papa Alexandru Borgia, ar fi ajuns si el in patul propriei fiice. Dar astea sunt deja alte istorii. Noi ne vom opri aici doar la legendarele mancaruri de anghinare ale celor doi frati, adunate in 'Cartea de bucate a Lucretiei Borgia'. Cu atat mai 'legendare', cu cat Lucrezia le asezona, pe langa sare, piper si zeama de lamaie cu... arsenic.

Anghinare umpluta
Nu stiu excact unde au descoperit cei doi autori ai cartii retetele Lucretiei Borgia. Ei pomenesc de ani de studiu in arhivele italiene, iar eu nu am de ce sa nu le dau crezare. Trebuie sa va spun insa ca nici una dintre mancarurile cuprinse in volum nu contine, la ingrediente, otrava. Domnilor, puteti manca linistiti, daca vreodata consoarta va gateste dupa ea Anghinare umpluta, pregatita la aburi..., de exemplu. Si ca sa nu va retin mult, va transcriu si eu reteta. Ai nevoie de patru bucati mari de anghinare (din varietatea 'romana', cu 'floarea' mare), 8 felii de paine, taiate in cuburi mici, o ceapa, taiata felii, 100 ml ulei de masline, 75 g branza Romano, rasa, 75 g parmezan ras, doi catei de usturoi zdrobit, doua lingurite de sare, o jumatate de lingurita de piper macinat.

Se taie mai intai ghimpii anghinarei cu foarfeca speciala pentru bucatarie, apoi planta se taie in doua, pe lung, si se pune la fiert cu putina apa, timp de 10-12 minute (doar ca sa se inmoaie), dupa care se scoate din apa si se lasa la scurs intr-o strecuratoare sau pe un plan inclinat. Restul ingredientelor se amesteca foarte bine, dupa care se umplu jumatatile de anghinare, care se pun din nou intr-un vas termorezistent (de fonta, de lut sau de sticla), cu grija sa nu se verse umplutura. Se mai toarna putina apa (nu trebuie sa le acopere) si se da la cuptor, la foc foarte mic, timp de aproape doua ore. Daca e nevoie, se mai adauga apa, dar putin cate putin. Nu se invarte vasul, dar se poate scutura, din cand in cand, ca sa nu se prinda.

Mi-o imaginez pe Lucretia Borgia gatind anghinare romana, imbracata in tinuta stravezie in care a pictat-o Bartolomeo Veneziano... E provocatoare. Si-mi imaginez cum vreunul dintre nenumaratii sai amanti nimereste fara veste in bucatarie, speriind-o (gingasa caprioara!). Ce reactie credeti ca va avea? Va lua de pe masa foarfeca pe care a folosit-o pentru a taia ghimpii plantei si o va infige in pieptul nesabuitului? Sau il va ispiti sa manance din bucatele ei, nu inainte de a adauga un graunte de arsenic din inelul cu otrava pe care-l poarta pe deget, ca sa... sporeasca gustul cateilor de usturoi?

Citeşte mai multe despre:   culinar,   jurnalul de duminică

 



Mai multe titluri din categorie

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...
Serviciul de email marketing furnizat de