x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cartea de bucate a Lucreţiei Borgia

0
Autor: Simona Lazar 20 Ian 2012 - 21:00
Cartea de bucate a Lucreţiei Borgia

Nu stiu exact cat de folositoare i-ar fi unei gospodine... Cartea de bucate a Lucretiei Borgia.
Slava Domnului ca nu-i decat un volum subtirel!

Era o vreme cand toate fetele voiau sa aiba cartea lor de bucate. Azi le intereseaza cel mult o carte de diete... sau una de trucuri pentru un chip perfect. Insa prin anii ’70, cand Dorothy Martin si sotul sau, Blinder, a tiparit cartulia despre care o sa vorbim ceva mai jos, toate fetele isi cumparau tomuri de bucatarit, ca sa devina bune gospodine, sotii si mame pricepute.

Dorothy si Blinder Martin sunt de parere ca, inca din Antichitate, a inceput sa existe si un model sinistru alimentar, diferitele ingrediente... fatale din unele mancaruri fiind 'acoperite' de un plus de piper negru, de exemplu. Despre Lucretia Borgia si fratele ei, Cezare, spun cronicarii ca obisnuiau sa adauge piper negru in exces, iar asta probabil ca inseamna ceva. Se mai zice si ca erau indragostiti unul de celalalt, ca fiul Lucreziei, Ercule, ar fi fost si fiul lui Cezare, si ca tatal lor, papa Alexandru Borgia, ar fi ajuns si el in patul propriei fiice. Dar astea sunt deja alte istorii. Noi ne vom opri aici doar la legendarele mancaruri de anghinare ale celor doi frati, adunate in 'Cartea de bucate a Lucretiei Borgia'. Cu atat mai 'legendare', cu cat Lucrezia le asezona, pe langa sare, piper si zeama de lamaie cu... arsenic.

Anghinare umpluta
Nu stiu excact unde au descoperit cei doi autori ai cartii retetele Lucretiei Borgia. Ei pomenesc de ani de studiu in arhivele italiene, iar eu nu am de ce sa nu le dau crezare. Trebuie sa va spun insa ca nici una dintre mancarurile cuprinse in volum nu contine, la ingrediente, otrava. Domnilor, puteti manca linistiti, daca vreodata consoarta va gateste dupa ea Anghinare umpluta, pregatita la aburi..., de exemplu. Si ca sa nu va retin mult, va transcriu si eu reteta. Ai nevoie de patru bucati mari de anghinare (din varietatea 'romana', cu 'floarea' mare), 8 felii de paine, taiate in cuburi mici, o ceapa, taiata felii, 100 ml ulei de masline, 75 g branza Romano, rasa, 75 g parmezan ras, doi catei de usturoi zdrobit, doua lingurite de sare, o jumatate de lingurita de piper macinat.

Se taie mai intai ghimpii anghinarei cu foarfeca speciala pentru bucatarie, apoi planta se taie in doua, pe lung, si se pune la fiert cu putina apa, timp de 10-12 minute (doar ca sa se inmoaie), dupa care se scoate din apa si se lasa la scurs intr-o strecuratoare sau pe un plan inclinat. Restul ingredientelor se amesteca foarte bine, dupa care se umplu jumatatile de anghinare, care se pun din nou intr-un vas termorezistent (de fonta, de lut sau de sticla), cu grija sa nu se verse umplutura. Se mai toarna putina apa (nu trebuie sa le acopere) si se da la cuptor, la foc foarte mic, timp de aproape doua ore. Daca e nevoie, se mai adauga apa, dar putin cate putin. Nu se invarte vasul, dar se poate scutura, din cand in cand, ca sa nu se prinda.

Mi-o imaginez pe Lucretia Borgia gatind anghinare romana, imbracata in tinuta stravezie in care a pictat-o Bartolomeo Veneziano... E provocatoare. Si-mi imaginez cum vreunul dintre nenumaratii sai amanti nimereste fara veste in bucatarie, speriind-o (gingasa caprioara!). Ce reactie credeti ca va avea? Va lua de pe masa foarfeca pe care a folosit-o pentru a taia ghimpii plantei si o va infige in pieptul nesabuitului? Sau il va ispiti sa manance din bucatele ei, nu inainte de a adauga un graunte de arsenic din inelul cu otrava pe care-l poarta pe deget, ca sa... sporeasca gustul cateilor de usturoi?

Citeşte mai multe despre:   culinar,   jurnalul de duminică

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de