|
|
Vreti sa stiti care este legatura dintre banalul ananas si celebrul Cristopher Columb? Va trebui sa aveti putina rabdare, caci povestea nu este una lunga. Toata lumea stie ca, in anul 1492, marele descoperitor atinge coastele Americii, desi scopul calatoriei lui a fost sa gaseasca un alt drum spre India. Tot raul spre bine, am spune noi, caci va da nas in nas cu aceste fructe deosebite. Placandu-i foarte mult, probabil, Columb va aduce cateva si in Europa. Mai tarziu, spaniolii il vor cultiva in Filipine si in Hawaii. Daca este sa tinem cont de cifre, cei mai mari amatori de ananas sunt tocmai filipinezii, acestia strangand aproximativ 1.495.000 de tone pe an. Iar productia mondiala anuala este de 13 milioane de tone⦠Stau si ma intreb a cata parte din total reprezinta fructele de ananas consumate de mine anul trecut? Dar oare mai conteaza?
Ananasul este folosit in special pentru prepararea deserturilor. De cele mai multe ori insa, fructul proaspat este mult mai scump decat cel aflat intr-o conserva (de compot, spre exemplu). Motivul: este un fruct foarte dificil de transportat. Dar ananasul este excelent si pentru marinarea carnii si trebuie sa tinem cont ca ajuta foarte mult digestia.
In unele tari ananasul este simbolul ospitalitatii, iar operele de arta avand aceste fructe ca subiect principal sunt destul de numeroase.
FLANCURI CU ANANAS
| |||
|
INGHETATA DE VANILIE CU ANANAS
|
|
Citește pe Antena3.ro
DICTIONAR GASTRONOMIC
|
GEM
produs alimentar obtinut prin fierberea fructelor, intregi sau taiate bucati, adaugandu-se zahar, urmarindu-se transformarea siropului in gel.
rezultatul transformarii apei din stare lichida in stare solida. GLAZURA strat subtire de zahar ars, de ciocolata, de serbet etc. cu care se acopera unele prajituri, bomboane, fructe etc. pentru a le da un gust deosebit si un aspect mai placut. GUST simtul prin care organismul primeste informatii asupra proprietatilor chimice ale unor substante cu care vine in contact; senzatie produsa de o substanta (in acest caz una alimentara)
a uni, a combina mai multe ingrediente pentru a face un sigur corp, un tot comun. INFIERBANTA a face fierbinte. INGREDIENT substanta care intra ca accesoriu in compozitia unui aliment. JULIEN modalitate de taiere a ingredientelor, frecvent utilizata in cazul cepei. |