x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ce a descoperit Columb

Ce a descoperit Columb

29 Mar 2005   •   00:00

  • de SIMONA CHIRIAC
  • DICTIONAR GASTRONOMIC
  • Fructul ananasului este carnos, mare si are in varf un smoc de frunze verzi. Se cultiva in regiunile tropicale pentru gustul sau dulce, suculent si aromat. In functie de varietate, fructele pot avea pana la 30 de centimetri lungime si pot cantari chiar si 4 kilograme. La inceput cresteau in America Centrala si de Sud, dar si in Indiile de Vest.

    Vreti sa stiti care este legatura dintre banalul ananas si celebrul Cristopher Columb? Va trebui sa aveti putina rabdare, caci povestea nu este una lunga. Toata lumea stie ca, in anul 1492, marele descoperitor atinge coastele Americii, desi scopul calatoriei lui a fost sa gaseasca un alt drum spre India. Tot raul spre bine, am spune noi, caci va da nas in nas cu aceste fructe deosebite. Placandu-i foarte mult, probabil, Columb va aduce cateva si in Europa. Mai tarziu, spaniolii il vor cultiva in Filipine si in Hawaii. Daca este sa tinem cont de cifre, cei mai mari amatori de ananas sunt tocmai filipinezii, acestia strangand aproximativ 1.495.000 de tone pe an. Iar productia mondiala anuala este de 13 milioane de tone… Stau si ma intreb a cata parte din total reprezinta fructele de ananas consumate de mine anul trecut? Dar oare mai conteaza?

    Ananasul este folosit in special pentru prepararea deserturilor. De cele mai multe ori insa, fructul proaspat este mult mai scump decat cel aflat intr-o conserva (de compot, spre exemplu). Motivul: este un fruct foarte dificil de transportat. Dar ananasul este excelent si pentru marinarea carnii si trebuie sa tinem cont ca ajuta foarte mult digestia.

    In unele tari ananasul este simbolul ospitalitatii, iar operele de arta avand aceste fructe ca subiect principal sunt destul de numeroase.

    FLANCURI CU ANANAS

  • INGREDIENTE:
  • pentru aluat: 300 gr unt, 300 gr faina, sare, o lingurita cu faina, pentru crema: 4 oua, 750 ml lapte, 200 gr zahar, 100 gr faina, un plic cu zahar vanilinat; pentru decor: felii de ananas, kiwi sau alte fructe
  • PREPARARE:
  • Se prepara un aluat frantuzesc si se intinde o foaie groasa care se taie in patrate potrivite. Fiecare patrat se cresteaza pe margine cu un cutit, dupa care se coc intr-o tava neunsa, dar stropita cu putina apa rece. Dupa coacere se scot din tava si se face o scobitura in mijloc, care va fi umpluta cu crema de vanilie. Deasupra se asaza felii de ananas, dar si alte fructe.

    INGHETATA DE VANILIE CU ANANAS

  • INGREDIENTE:
  • 6 galbenusuri, 150 gr zahar, 3 pahare cu lapte, un baton vanilie, 6 felii de ananas din compot.
  • PREPARARE:
  • Intr-o cratita se freaca galbenusurile cu zaharul si se adauga laptele si batonul de vanilie (taiat in doua). Se lasa compozitia sa fiarba asezand cratita intr-una mai mare cu apa (metoda bain-marie). Apoi se toarna intr-un castron, se lasa la racit si se incorporeaza feliile de ananas tocate marunt. Apoi se introduce vasul in frigider. Atunci cand se serveste, se asaza in cupe si se decoreaza cu fructe confiate, frisca sau ciocolata rasa.

    DICTIONAR GASTRONOMIC
    GEM
    produs alimentar obtinut prin fierberea fructelor, intregi sau taiate bucati, adaugandu-se zahar, urmarindu-se transformarea siropului in gel.

    GHEATA
    rezultatul transformarii apei din stare lichida in stare solida.

    GLAZURA
    strat subtire de zahar ars, de ciocolata, de serbet etc. cu care se acopera unele prajituri, bomboane, fructe etc. pentru a le da un gust deosebit si un aspect mai placut.

    GUST
    simtul prin care organismul primeste informatii asupra proprietatilor chimice ale unor substante cu care vine in contact; senzatie produsa de o substanta (in acest caz una alimentara)

    INCORPORA
    a uni, a combina mai multe ingrediente pentru a face un sigur corp, un tot comun.

    INFIERBANTA
    a face fierbinte.

    INGREDIENT
    substanta care intra ca accesoriu in compozitia unui aliment.

    JULIEN
    modalitate de taiere a ingredientelor, frecvent utilizata in cazul cepei.
    ×
    Subiecte în articol: ananas