x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ceapa verde cu succes

Ceapa verde cu succes

de Monica Stefania Velicu    |    15 Iun 2005   •   00:00
Ceapa verde cu succes

Cand va spuneam eu ca am dreptul sa ma supar nu ma credeati. Vi s-o fi parand ca am eu ceva cu ea, ca sunt eu rea. Ei bine, sa va vad ce mai ziceti acum.

Cand va spuneam eu ca am dreptul sa ma supar nu ma credeati. Vi s-o fi parand ca am eu ceva cu ea, ca sunt eu rea. Ei bine, sa va vad ce mai ziceti acum.
Acum cateva zile a fost ziua de nastere a lui cuscru-miu. Iar nora-mea a dat masa mare, fiindca, deh, e taica-sau. Pentru "tata socru" n-a gasit de cuviinta sa faca asta din proprie initiativa. A trebuit s-o trag eu de maneca. Si asta n-ar fi nimic, dar am avut prilejul sa constat cu aceasta ocazie ca nora-mea e rau intentionata. Pai, de data asta cum de-a gasit timp sa pregateasca toate minunatiile alea? Nu mi-a dat nici macar un telefon ca sa ma cheme s-o ajut. Nu ca mi-ar parea rau, ca n-aveam nici o placere sa muncesc eu pentru ziua lu’ taica-sau, dar macar asa, sa ma fi bagat si pe mine putin in seama. Ca atunci cand are nevoie, la mine vine, nu la maica-sa. Ma mir si ca ne-a invitat.

Trebuie sa recunosc ca am fost putin invidioasa cand am vazut ca totul arata atat de bine. Si toate astea fara sfatul si supravegherea mea, de am crezut la inceput ca a apelat la vreo firma de-astea de "catering" sau cum i-o spune. Niste platouri cu salate, o frumusete, iar gustul, o minune. Chiftelute, oua umplute, prajituri, dar mai ales bucatelele alea de ceapa verde pane m-au dat gata. N-am mai mancat in viata mea asa ceva. Dupa ce am gustat una, imi venea sa le mananc pe toate. Noroc ca imi luasem pastilele de stomac la mine. Cred ca am mancat vreo 10. Dar am incercat sa fac sa nu ma vada ea, ca sa nu se simta prea bine. Pe urma, incetul cu incetul a inceput sa-mi revina buna dispozitie si mi-am spus ca, in ultima instanta, toata aceasta masa este de fapt opera mea. Daca n-as fi fost eu, nora mea n-ar fi azi atat de priceputa. Bineinteles ca ea nu va recunoaste, dar in adancul sufletului o stie prea bine.

M-am dus asadar la ea plina de zambet si i-am cerut sa-mi dea si mie reteta pentru ceapa verde pane. "Nimica toata", mi-a spus. "Iei ceapa verde, o cureti, o speli si tai jumatate din frunze, dai prin ou si prin pesmet, dupa care le pui in tigaie si le prajesti." Si mai ziceti sa nu ma supar. Pai, eu asa ii faceam ei cand voia o reteta? Ii explicam pe indelete, ba o si asistam sa vad daca a priceput. Niciodata nu i-am aruncat, asa, reteta in fata. Dar probabil c-a vrut sa mi-o plateasca pentru sosul ala de peste pentru care nu i-am dat reteta cum trebuie. Una peste alta, acum m-am calmat, pentru ca suntem chit. Si, de ce sa nu recunosc, dupa masa de acum cateva zile, cred ca fiu-meu e pe maini bune.

CEAPA VERDE PANE
  • Ingrediente: 5 legaturi de ceapa verde, ceva mai marisoara, 3 oua, 3 linguri cu pesmet, o lingurita cu mustar, piper alb, sare, boia de ardei dulce, ulei, cascaval ras
  • Preparare: Se ia fiecare ceapa, se curata si se taie frunzele mai lungi, egalizand varfurile. Separat, se pregateste un amestec din ou, cu sare, boia, piper si mustar. Fiecare ceapa se da prin ou, doar partea alba, apoi se tavaleste prin pesmet si se pune la prajit intr-o tigaie cu ulei incins, avand grija ca frunzele sa nu alunece in ulei. Se servesc cu cascaval ras pe deasupra, fie ca fel separat, fie ca garnitura la chiftelute si preparate din piept de pui sau muschi de porc, asezonate cu salata verde si felii de rosii.
  • ×
    Subiecte în articol: verde ceapa