x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cerul vazut prin perdelele norei

Cerul vazut prin perdelele norei

11 Ian 2005   •   00:00

OCHIUL SOACREI

MONICA ANDRONESCU

Lunga mi se mai pare luna asta ianuarie. Parca nu se mai termina. Eu vreau sa vina vara, sa fie cald, m-am saturat de iarna, desi, intre noi fie vorba, asta numai iarna n-a fost. Dar m-am plictisit sa stau in casa. Eu sunt o fiinta activa. Trebuie sa fac treaba tot timpul, sa ma duc la cumparaturi, sa fac curatenie, eu nu pot sa stau asa aiurea ca altii, in pat la televizor sau cu cartea in mana. Stau si eu o zi, doua, dar din a treia zi deja incep sa-mi pun intrebari.

Cum or putea femeile astea mai tinere sa stea asa cat e ziulica de mare? Cum prind un moment liber, fuga in pat la televizor sau cu prietenele la o cafea care se lungeste cateva ore. De pilda, nora-mea. Nu ca as avea ceva cu ea in special, dar trebuie sa recunoasteti ca e cam ciudat. Se intinde la vorba, se plimba de colo pana colo fara nici un rost, in loc sa profite si ea de zilele libere ca sa mai puna casa aia la punct. De unde! Vorba ceea, ca nici nu mai stiu cine-a zis-o: "Dupa mine potopu’!".

Ma uitam la perdelele alea cand am fost la ei si ma intrebam cum de nu s-or fi luand dupa ea. Ca dac-ar fi avut gura ar fi strigat saracele! Bateau de-acum in cenusiu. Si ea nici nu se sinchisea. Eu am zis sa fiu discreta si m-am prefacut ca ma uit pe geam si ca nu vad bine. "Uf, mama, zic, oi fi imbatranit eu sau ce-o fi de se vede asa neclar pe geamul vostru?" Iar ea imi raspunde c-ar trebui sa-mi curat ochelarii, de parca n-ar fi priceput mesajul.

Poate credeti ca era ocupata. Nici gand. Statea in pat si citea. Pana la urma nu m-a rabdat sufletul si i-am zis ca n-ar fi mare greutate sa puna si ea perdelele la spalat.

Acum, dupa Sarbatori, trebuie sa cureti casa. Nu poti sa stai asa pana la Paste decat daca esti nora-mea. Eu, ca nu mai sunt tanara ca ea si va spusei la inceput ca nu mai am deloc stare. Asa ca, in lipsa de alte activitati, m-am apucat sa fac la ei curat, le-am facut putina ordine si prin camara, si prin frigider si daca tot am gasit un dovleac lasat nefolosit din postul Craciunului l-am facut copt la cuptor si l-am asteptat pe fiu-meu cu el aburind, ca sa vada si el diferenta dintre o mama si o nevasta, nu? Ce bine ca exista nurori! Atunci cand te plictisesti, sunt o adevarata comoara.

POVETE
PERDELELE. Daca doriti ca albul perdelelor dvs. sa fie impecabil, este bine sa adaugati in apa in care le lasati la inmuiat cateva linguri de sare grunjoasa. Iar daca vreti sa nu le mai calcati, le stoarceti foarte bine si le asezati asa umede la ferestre.

DOVLEACUL. Dovleacul copt la cuptor va iesi mult mai gustos daca inainte de a-l scoate ii adaugati pe deasupra putin zahar vanilinat sau putina esenta de rom.

FRIPTURA. Daca mai aveti carne de la Craciun pe care ati congelat-o si doriti sa faceti o friptura gustoasa, e bine sa o puneti la decongelat intr-un vas cu mujdei. Acesta ii va reda prospetimea.

SORICIUL. Nu aruncati bucatile de sorici pe care le-ati gasit ratacite prin congelator, chiar daca vi se pare ca s-au intarit si ca nu mai pot fi mancate. Taiati-le bucatele si adaugati-le in ciorba. Veti vedea ca aceasta va capata un gust deosebit.

SUNCA. Sunca de porc, desi afumata, va fi mult mai gustoasa daca o veti fierbe timp de o ora cu sare, piper si o foaie de dafin. Se serveste calda, avand alaturi un paharel cu tuica.
×