x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Chestiune de gust

Chestiune de gust

15 Iul 2004   •   00:00

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Blanc de Noirs - Expresie care inseamna "un vin alb obtinut din struguri negri". De fapt, acest lucru este posibil datorita faptului ca din strugurii negri rezulta un suc lipsit de culoare daca se face contactul cu pielita boabei pe o perioada scurta. (Substanta coloranta se regaseste in celulele pielitei boabei de strugure).

Cupaj - Nascute din amestecul mai multor soiuri, vinurile rezultate in urma unor cupaje nu au o origine bine determinata. Aceste vinuri sunt rezultatul unor amestecuri mai mult sau mai putin echilibrate. In mod normal, vinurile trebuie sa aiba o tarie alcoolica mai mare de 9,5% vol.

Decantarea - Punerea vinului invechit in sticla, intr-un recipient numit decantor, foarte elegant si rafinat inainte de servire. Dupa ani de "claustrare in sticla", un vin de vinoteca necesita aerare si decantare. Decantorul clasic de cristal este adesea ornat cu insertii de aur, argint si staniu, sau chiar de lemn pretios, pentru a da o nota de eleganta si rafinament in momentul servirii unor astfel de vinuri.

Echilibrat - Vinul ale carui elemente se imbina armonios, avand un buchet complet echilibrat. In cazul unui astfel de vin, taria alcoolica, aciditatea, zaharul se armonizeaza perfect la nivel gustativ. Si pentru ca rezultatul final este "un vin bine echilibrat", in descrierea unui astfel de vin de calitate se mai foloseste adesea si atributul "armonios". Cand un vin prezinta la nivel gustativ un dezechilibru, fie din cauza unui element aflat in exces sau in lipsa acestuia, limbajul de specialitate il caracterizeaza drept "un vin dezechilibrat".

Ferm - Un vin ferm inseamna un vin robust, cu un caracter pronuntat si taninic care necesita ceva timp inainte de a-si revela buchetul in totalitate.

Vin de desert - Renumitele vinuri albe licoroase, sampania si vinurile efervescente demiseci se potrivesc foarte bine cu desert, dupa o masa copioasa. Vinurile albe tinere vor fi cu atat mai agreate cu cat bogatia lor in zahar va fi mai pregnanta.

Sambrare (chambrer > chambre (fr.) = camera) - Expresie care dateaza din sec. al XVIII-lea si care inseamna actiunea de a "urca" vinul din pivnita intr-o camera special amenajata, care este si locul unde se pregatesc vinurile. In aceasta camera se pastreaza o temperatura constanta foarte scazuta. In trecut, pivnitele clasice aveau o temperatura care nu depasea 10-120C. Sambrarea unui vin, la origine, insemna aducerea unui vin din pivnita intr-o camera cu o temperatura de aproximativ 140C, care trece drept temperatura ideala de degustare.

×
Subiecte în articol: gastronomie