x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Chimie si vin

Chimie si vin

de Cristina Andreea Calin    |    08 Noi 2006   •   00:00
Chimie si vin

RECOMANDAREA SAPTAMANII
Vinul in mancare inseamna mai mult gust, mai multa noblete, insa nu trebuie sa exageram: nu se potriveste in orice preparat. Joseph Hadad ne spune care este secretul.
RECOMANDAREA SAPTAMANII
Vinul in mancare inseamna mai mult gust, mai multa noblete, insa nu trebuie sa exageram: nu se potriveste in orice preparat. Joseph Hadad ne spune care este secretul.

Vinul se adauga in mancare pentru gust sau pentru a da eleganta mancarurilor?
Vinul se adauga in primul rand pentru gust, pentru aroma. Trebuie sa tinem cont si de niste reguli: daca este carne alba, punem vin alb, de exemplu. Trebuie multa experienta pentru a sti ce fel de vin sa folosesti. Este vorba despre detalii. Nu poti pune la fructe de mare vin sec, ci unul demisec, un pic dulce. Este chimie. Nu poti pune vin doar ca sa flambezi, pentru show. Asa poti sa adaugi spirt si vizual ai acelasi efect. Vinul trebuie pus astfel incat sa dea o aroma discreta preparatului.

Ce alte bauturi mai pot fi adaugate mancarurilor?
Daca vorbim de bauturi alcoolice, sunt foarte multe: coniac, ouzo, bere, sambuca. In alta ordine de idei, nu trebuie uitata nici cafeaua, care este foarte buna la unele preparate din ficat de gasca.

Ce bauturi putem servi alaturi de preparatele in care am adaugat vin?
De obicei, ar trebui sa servim tot vin. Sunt preparate, cum este Chateaubriand, care vin cu doua sosuri pe baza de vinuri diferite. Aici clar vom servi un vin rosu, pentru ca tinem cont de ingredientul de baza.

Putem asocia vinul cu orice ingrediente sau exista si exceptii?
Nu. La preparatele de casa nu se pune vin. Mamele noastre nu au gatit cu vin, aceasta fiind o moda care a venit din Franta. De exemplu, la puiul la cuptor cu mirodenii nu ai cum sa pui vin, pentru ca nu mai ramane gustul natural. Oricum, daca totusi vrem sa punem vin, trebuie sa adaugam doar cateva picaturi.

Alegem un vin de calitate sau unul mai slab pentru a-l adauga in mancare?
In restaurantele de cinci stele este necesar ca macar la sosuri sa se foloseasca vin de calitate. Nu este neaparata nevoie sa cumparam un vin de 300-400 de euro sticla, dar nici un vin de bucatarie, pentru ca putem scadea nivelul calitativ al mancarurilor.

Langustine cu sos de vin

  • Ingrediente: 4 langustine, o jumatate de zucchini, 3 rosii, doi catei de usturoi, cimbru proaspat, coaja de la o lamaie, coaja de la o portocala, vin alb, sare, piper, ulei de masline.
  • Preparare: Rosiile, cu tot cu vrej, se coc la baie de aburi, apoi se descojesc. Usturoiul se coace si el la bain-marie. Apoi, impreuna cu rosiile se pun in cinci-sase linguri cu ulei de masline cu sare si piper. Se adauga si coaja de la portocala si de la lamaie. Langustinele se curata si apoi se soteaza cu sare si piper, nu mai mult de un minut. Se adauga vin si se flambeaza. Dupa aceea se scot si se adauga zucchini, crenguta de cimbru si capul de la o langustina, care ulterior va fi folosit pentru decor. Pe farfurie se asaza mai intai rosiile, apoi usturoiul si coaja de portocala si cea de lamaie, apoi zucchini si langustinele.
  • Taina bucatarului
    Vinul pus in mancare trebuie sa fie in deplin acord cu toate celelalte ingrediente, astfel incat este necesara o foarte buna cunoastere a calitatilor acestora. Fiecare sortiment de vin are o caracteristica esentiala care poate schimba total gustul bucatelor.

    ×