x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ciocolata – istorie şi lux, în bradul de Crăciun

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 18 Dec 2012 - 10:51
Ciocolata – istorie şi lux, în bradul de Crăciun
Vezi galeria foto
Istoria ciocolatei (solide) nu e chiar aşa de veche. Mâncăm deliciosul desert (vă vine să credeţi?) de “numai” 200 de ani!

Pionierii şocolateriei

Prima ciocolată în forma solidă pe care o cunoaştem azi a fost “inventată” la Torino şi a început să fie distribuită, în Italia, începând cu anul 1826. În paralel, elveţienii de la Cailler deschideau, prin 1828, prima fabrică de ciocolată din centrul Europei.
Evoluţia ciocolatei n-a fost simplă, cum s-ar părea, pentru că producătorii aveau de luptat cu un ingredient de import – cacao -, destul de greu de transformat în rafinatele delicatese ale unui “fin de siècle”. Extragerea untului de cacao şi apariţia primelor tablete de ciocolată, concomitent cu descoperirea elveţiană a ciocolatei cu lapte (inventţie la care a participat şi Henri Nestle) au dus, în timp, la un succes garantat al industriei şocolatiere, consolidateă de nume precum Rodolphe Lindt şi Milton Hershey.

Poveşti din Torino

Revenind la Torino, patria primei ciocolate din lume, aflăm că, la o jumătate de secol distanţă de la întâiul success, în 1878, un tânăr de 29 de ani, Silvano Venchi, îşi cumpără două cazane de bronz ca să înceapă o serie de experimente pentru producererea ciocolatei, în propiul apartament. Câţiva ani mai târziu, el scoate pe piaţă celebrele “nougatine” pe bază de nuci caramelizate, învelite în ciocolată fondantă. Afacerea a prosperat, astfel că, la începutul secolului al XXI-lea, despre Venchi se poate spune că a devenit o marcă internaţională de prestigiu, care şi-a adăugat, din 2006, un nou format de retail: ciocogelateria (ciocolata şi îngheţata artizanale). Cu acest format cucereşte, un an mai târziu, dreptul de a fi unic furnizor pentru evenimentele din jurul acordării Premiului Nobel pentru Pace.

Ca şi Giulgiul lui Christos, ciocolata ar trebui să intre în patrimoniul imaterial al oraşului Torino – spun istoricii Piemontului –, iar locurile legate de cele două momente din istoria şocolateriei: 1826, respective 1878, ar trebui marcate pentru turişti. Şi, tot pentru că vorbim de Piemonte, în anii dintâi ai ciocolatei, pe când Napoleon Bonaparte încă păşea pe pământ (era cu puţin înainte de “inventarea” ciocolatei solide, pe când încă se mai făceau experimente pentru obţinerea ei artizanală), să amintim o altă emblemă a desertului de lux: Gianduiotti – ivită, paradoxal, dintr-o mare… lipsă. Embargoul comercial impus de Bonaparte torinezii i-a lăsat pe aceştia fără cacao, ingredientul de bază al ciocolatei. A fost creat atunci, dintr-o necesitate, un mix de cacao şi alone de pădure, care să înlocuiască produsul de bază. Ciocolata caldă, conţinând alune măcinate, avea să se numească “gianduia”, crema de alune – “pasta gianduia”. Numele fusese ales după cel al unui personaj al carnavalului piemontez, Gianduja, un arlechin pe jumătate bărbat pe jumătate femeie, aşa cum băutura şi crema cu pricina erau pe nici din cacao pe de-antregul, nici din alune... În 1852, Caffarel, un alt şocolatier torinez care a făcut istorie, creează “Gianduiotti”, o pralină torineză care conţine cacao şi pastă de alune.

Fărâma de Piemonte din Calea Victoriei
   
Am avut curiozitatea să cunoaştem şi noi o marcă atât de titrată, asociată cu şocolateria de lux, şi trebuie să recunoaştem că surpriza noastră cea dintâi a fost că nu trebuia să ne deplasăm în Piemonte pentru această “întâlnire”. În Bucureşti se află unicul magazin Venchi din Europa deschis în afara Italiei şi te provoacă cu peste 60 de sortimente de ciocolată. Un univers dulce fără început şi fără sfârşit.
Ciocogelateria lui George Sotiroulis e aşezată pe umărul drept al Căii Victoriei (care, apropo, e vechiul Pod al Mogoşoaiei, care a primit acest nume în 1878, după căderea Plevnei – iată cum, într-un ciudat arc de timp, cele două embleme se întâlnesc!) şi vorbeşte despre Italia lui Silvano, ucenicul vrăjitor care dădea viaţă (şi gust) ciocolatei, acum mai mult de o suta de ani.

Savoir vivre!

Ciocolata, ca şi cafeaua, de altfel, se împrienesc la prima vedere, creându-ţi impresia că retrăieşti o viaţă trecută, în care ele şi numai ele reprezentau elixirul tinereţii veşnice. Savoir vivre! Subtil ingredient pe care “la belle epoque” l-a transformat prea repede în surogat pentru snobi. În mica şi eleganta ciocogelaterie din Bucureşti nu ne-am simţit, totuşi, între contrarii. Dialogul a fost unul al victoriei spiritului, mai mult decât al victoriei gustului. George a etalat “muniţia” modernă, ieşită din laboratoarele torineze, muniţie trasă în ciocolată, capabilă nu doar să hrănească, ci şi să educe. Da. Educaţia prin ciocolată. Să ştii când, cum şi cât să mănânci acest produs de lux. Să ştii să le “mulţumeşti” boabelor de cacao aduse dintr-un univers exotic, alunelor de pădure din Piemonte, trufelor cu gust dulce-sărat, fisticului de Sicilia şi mentei de Pancalieri, laptelui, smântânii, ouălor şi fructelor care se scaldă în ciocolată precum o odaliscă sub clar de lună, să le mulţumeşti că ţi-au bucurat viaţa.

De regulă, ciocolata este asociată cu şampania, dar un prosecco veneţian are şi mai mare efect, şi cu sorbeto. La acest ultim capitol, pe Calea Victoriei poţi degusta un curcubeu de alune caramelizate, cafea, ciocolată neagră şi castane, bine răcit, pe care nu-l vei uita niciodată. Ce ar mai fi de spus? Că, deşi e – prin jocul întâmplării şi al istoriei – cam deodată cu statul independent român, marca torineză n-are deloc timp să îmbătrânească. Dimpotrivă. Se reinventează continuu şi nu miră pe nimeni că jumătate dintre produsele sale capătă un alt chip, an de an. Nu doar ciocolata, dar şi una dintre cele mai populare copturi italiene de sezon, celebrul Panetone de Crăciun, care are propria sa anecdotică, propria-i poveste ce-ar merita într-o zi spusă, la gura sobei, de Sărbători!         

Citeşte mai multe despre:   craciun,   sarbatori de iarna,   ciocolata,   brad craciun

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de