x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ciudăţeniile ciocolatei

Ciudăţeniile ciocolatei

23 Dec 2013   •   17:24
Ciudăţeniile ciocolatei

Forma unei bucăţi de ciocolată, fie ea pătrată, fie rotunjită, are, culmea, influenţă asupra....gustului, chiar dacă vorbim despre o reţetă identică în cazul bucăţilor respective.
Descoperirea a venit din Marea Britanie, unde, de fapt, totul a pornit de la un scandal legat de o celebră marcă de ciocolată: Dairy Milk.

Acum câteva luni, acest produs, o instituţie în sine în Marea Britanie, a primit o altă înfăţişare, scrie passionsante.be.

Din 1905 până acum, tabletele de Dairy Milk erau pătrate, cu unghiuri foarte clar delimitate. Dar fabricantul a decis sa schimbe acest lucru, propunand o forma ceva mai rotunjita, ca tot e la moda acum. Ei bine, tocmai schimbarea a deranjat consumatorii! Şi nu din motive neapărat estetice, ci mai ales pentru că amatorii de ciocolată s-au plâns în masă că şi gustul era modificat, ciocolata devenind prea uleioasa sau prea dulce. Dar reteta ramasese aceeasi!

Presa britanica, cu BBC in frunte, s-a interesat de acest scandal si a mers sa discute cu specialisti, pentru a intelege despre ce este vorba.

Explicaţia? Noua geometrie induce zone de contact diferite în gură, ceea ce face ca ciocolata să se topească cu o viteză diferită. De aici şi faptul că unele arome sunt livrate mai repede, altele mai încet. Se ştie, de altfel, că o formă rotunjită se adaptează mai bine boltei palatine, ceea ce favorizeaza onctuozitatea, de unde şi această impresie de textură uleioasă.

Pe de altă parte, gustul este un simţ foarte complex, în care intervine în special...vederea. Aspectul unui aliment modulează percepţia gustativă: pătrat sau rotunjit, contează. Apoi mai intervin şi aşteptările oamenilor, tradiţia, obişnuinţele.



×